bord strand

 

Wat zijn de regels op de stranden van Gran Canaria

 

Er zijn veel berichten in de pers over nieuwe regels op de stranden van Gran Canaria, dus hier is een samenvatting van wat je wel en niet kunt doen op de stranden van Gran Canaria. In principe staat er altijd een groot bord met regels bij de stranden waar men zich aan dient te houden. Doet een strandganger dat niet dan kan deze boetes krijgen die kunnen oplopen tot wel 3.000 euro in sommige gemeenten.

Is zwemmen op alle Gran Canaria stranden toegestaan?

Tenzij een strand is gesloten vanwege grote golven of vanwege gezondheid- en veiligheidsredenen, kan je op alle stranden van Gran Canaria zwemmen. Als je ver uit de kust zwemt of ergens waar veel boten zijn, is het altijd een goed idee om een boei mee te slepen.

Rode vlag

De rode vlag op het strand betekent dat er gevaar is in het water en dat houdt dus in dat het te gevaarlijk is om te zwemmen en de strandgasten op het strand moeten blijven. Dat klinkt raar want in principe zou iedereen moeten weten tot hoe ver ze kunnen gaan. Het zwemmen met een rode vlag wordt als een ernstig vergrijp gezien met boetes tot maar liefst 3.000 euro.

Stekkie reserveren

Het reserveren van een plaats op een strand is in veel gemeenten niet meer toegestaan en kan bekeurd worden. Er kunnen boetes gelden van 300 euro en het personeel van de stranden hebben de opdracht om alle stoelen en parasols weg te halen als er niemand bij aanwezig is.

Mag je roken op de stranden van Gran Canaria?

Roken is op de meeste stranden van Gran Canaria niet toegestaan. Hierbij een overzicht van stranden met een rookverbod:

  • Las Palmas de Gran Canaria: Playa de Las Canteras.
  • Mogán, Gran Canaria: Las Marañuelas, La Lajilla, Patalavaca, Aguamarina, Medio Almud, Los Frailes, Tiritañas, Veneguera, Anfi, Playa de Mogán, Puerto Rico, Taurito, Amadores, Playa del Cura en Puerto de Mogán.
  • Galdar, Gran Canaria: Arrastradero, Boca Barranco, Caleta de Abajo, Caletón de los Cangrejos, Dos Roques El Agujero, El Muelle, El Roquete, Furnia, Juncal, La Caleta de Arriba, La Guancha, La Redonda, Lagarto, Martorell, Paso del Salgo, Punta Galdar, Punta del Clavo, Punta del Faro, Risco Partido y Sardina.
  • Playa Litoral del Rosario.
  • Agüimes, Gran Canaria: Vargas, Cabrón, Muelle Viejo, Risco Verde, Soco Negro, El Muelle, La Planita y Playa de Arinaga.
  • Arucas, Gran Canaria: Charco las Palomas El Peñón, El Puertillo, La Fuente, Las Coloradas, Las Salinas, Los Charcones, Los Enanos, Los Marrajos, Quintanilla y San Andrés.

Roken op deze stranden kan resulteren in een boete vanaf  300,00 euro tot wel 1.800,00 euro voor het gooien van peuken op het strand.

Barbecue en open vuur

Het is op de stranden niet toegestaan om een vuurtje te stoken, te barbecueën of iets met vuur te doen.

Wassen met shampoo en zeep

Op praktisch alle stranden in Gran Canaria is het niet toegestaan om te douchen of de zee in te gaan en jezelf te wassen met shampoo en zeep. Dat geldt dus voor de douches, de voetenwasser en in de zee, een meer of rivier omdat de chemicaliën erin schadelijk zijn voor het leven in zee, meer of rivier.

Zijn spellen toegestaan op de stranden van Gran Canaria?

Sommige grote stranden van Gran Canaria, zoals Las Canteras, zijn strandsportzones aangewezen (het is het noordelijke uiteinde van Las Canteras). Anderen hebben borden staan aan het begin van het strand die aangeven wat u wel of niet mag doen.

Feest en muziek

Op de meeste stranden is muziek alleen toegestaan als er een officieel feest is in de gemeente. Op het strand liggen met je eigen luidspreker en je eigen muziek aanzetten mag dus niet en kan een boete opleveren.

Mobiele telefoon

Voor velen zou dit een mooi verbod zijn: het gebruik van de mobiele telefoon op een strand niet meer toestaan. Helaas is dat verbod er (nog) niet en de vraag is of dit er ooit zal komen. Toch kunnen mensen met een mobiele telefoon knap vervelend zijn als ze bellen (hard praten, op luidspreker zetten), muziek luisteren (speaker) en geen oog hebben voor wat er om ze heen gebeurt en alleen voor dat kleine schermpje. Ook kunnen mensen ongewilde foto’s en video’s maken van andere strandgangers, iets waar vooral vrouwen vaak niet van gediend zijn.

Ambulante verkoop

Het is op de stranden niet toegestaan om aan ambulante verkoop te doen. Dit is een algemeen verbod waar in de praktijk niets van terecht komt. Want wie is er nu niet lastig gevallen door verkopers op een strand in Gran Canaria? Van Afrikaanse beelden, sjaals, massages, drank, cocktails en eten tot schoenen, petten en polo shirts, je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt op het strand in Gran Canaria aangeboden.

Zijn honden toegestaan op de stranden van Gran Canaria?

Honden zijn alleen toegestaan op drie stranden van Gran Canaria; Playa de Bocabarranco in Las Palmas de Gran Canaria en Los Tres Peos en Los Cuervito aan de oostkust van Agüimes. Honden zijn op elk moment van de dag van alle andere stranden verbannen. De lokale autoriteiten zijn hard begonnen met het aanpakken van mensen die hun honden meenemen naar rustige stranden zoals Playa de Las Mujeres naast Pasito Blanco.

Is nudisme toegestaan op de stranden van Gran Canaria?

Hoewel nudisme technisch gezien legaal is op alle stranden in Gran Canaria, omdat de Spaanse grondwet duidelijk stelt dat naakt zijn niet beledigend is. Nudisme is toegestaan op alle afgelegen en rustige stranden, maar wordt niet echt getolereerd op drukke stranden. Omdat er zoveel plaatsen aan de kust zijn waar nudisme is toegestaan, hebben de autoriteiten de neiging om naakte mensen te vragen zich te verbergen als ze zich op een druk strand bevinden. Op Gran Canaria ben je wettelijk verplicht om altijd een identiteitsbewijs met foto bij je te hebben, zodat de politie je kan vragen het strand te verlaten als je dat niet hebt. Topless gaan is prima op alle stranden van Gran Canaria.

Is naakt zwemmen toegestaan op de stranden van Gran Canaria?

Als je op een naaktstrand bent, kun je naakt zwemmen. Zo niet, dan mag je je niet volledig uitkleden. Niemand zal echter klagen als je 's avonds laat discreet gaat zwemmen en je korte broek aan de kust laat liggen. Behalve in Mogan, dat nacht zwemmen op al zijn stranden heeft verboden.

Is kamperen toegestaan op de stranden van Gran Canaria?

Kamperen op alle stranden van Gran Canaria is verboden omdat het de bedoeling is dat je alleen op aangewezen campings ergens op het eiland kampeert. Sommige mensen kamperen op afgelegen plekken, maar er is een klein risico dat je wordt verplaatst of een boete krijgt. Het aansteken van vuur is op alle stranden van Gran Canaria verboden.

Afval achterlaten

Uiteraard hoeft dit niet eens vermeld te worden want het afval achterlaten op een strand is verboden in Gran Canaria. Helaas blijkt in de praktijk dat deze regel niet nageleefd wordt en elke dag moeten stranden schoongemaakt worden. Als je het mee kunt nemen naar het strand, waarom dan niet weer meenemen van het strand? Wordt je betrapt dan kan dat boetes opleveren tussen de 750 en 3.000 euro.

Wat is er nog meer verboden op de stranden van Gran Canaria?

Asociaal gedrag is niet specifiek verboden, maar de politie kan regels van de openbare orde gebruiken om luidruchtige mensen te beboeten. Plassen op het strand mag natuurlijk niet. Lokale regelgeving verbiedt vissen binnen 150 meter van alle stranden in San Bartolomé de Tirajana (van El Pajar tot Bahia Feliz). Het wordt echter getolereerd op het strand van Maspalomas en Playa del Inglés zodra alle zonaanbidders naar huis zijn gegaan. Vissen is ook verboden in de buurt van de meeste andere stranden van Gran Canaria, evenals in havens en jachthavens. Het strand Las Canteras in Las Palmas is een natuurreservaat en het is verboden om iets van het strand, zelfs schelpen, mee te nemen. Als je ergens vanaf de kust op Gran Canaria wilt vissen, moet je een lokale visvergunning hebben. De lokale bevolking krijgt een boete, maar toeristen kom vaak weg met een waarschuwing.

 

Disclaimer

 

Deze informatie is verzameld door vrijwilligers van de NVGC die geen speciale kennis hebben. Ondanks het feit dat wij zorgvuldig zijn kunt u geen rechten ontlenen aan deze publicatie en kan het zijn dat deze informatie inmiddels achterhaald is.

De informatie-pagina's van de NVGC zijn constant in beweging en u speelt daarin ook een rol. Heeft u een op- of aanmerking? Kunt u aanvullen? Weet u meer? Vertel het ons! Nederlanders helpen Nederlanders!