rode-vlag-op-strand.jpeg

Wat betekenen de vlaggen op het strand?

Als de groene vlag (bandera verde) gehesen is door de strandwachten is er niets aan de hand en is de zee kalm en is het veilig daarin te zwemmen. Gelukkig is de groene vlag de meest voorkomende vlag op Gran Canaria wat dus inhoudt dat het over het algemeen vaker veilig dan onveilig is om de zee in te gaan.

Als de gele vlag (bandera amarilla) wordt opgehangen houdt dat in dat het gevaarlijk is om te zwemmen in de zee. Drijvende voorwerpen zijn op dat moment verboden. Deze gele vlag wordt vaak uitgehangen als er een wilde zee is met golven wat te zien is door de strandgangers of een wilde onderstroming wat niet met het blote oog te zien is. De gele vlag houdt niet in dat het verboden is om te zwemmen maar men moet wel voorzichtig zijn. In principe zegt men in Gran Canaria dat met de gele vlag alleen gezwommen mag worden in dat deel van de zee waar je niet verder kunt lopen totdat je hoofd onder water verdwijnt.

De oranje vlag (bandera naranja) bestaat wel maar zie je gelukkig niet veel. Als deze vlag wordt opgehangen houdt dat in dat de strandwacht (socorrista) afwezig is en niet op zijn/haar plaats zit of staat.

Als de rode vlag (bandera roja) wordt opgehangen is het verboden de zee in te gaan. Zwemmen in zee kan gevaarlijk zijn en kan levens in gevaar brengen. In veel gemeenten van Gran Canaria kunnen mensen die met een rode vlag toch de zee in gaan bekeurd worden voor onverantwoordelijk gedrag. (Boetes kunnen daarbij oplopen tot 1.000 euro of meer, afhankelijk van de gemeentelijke verordening)

De zwarte vlag (bandera negra) zie je gelukkig niet veel in Gran Canaria want dat zou inhouden dat het extreem gevaarlijk is om daar te zwemmen. Het strand is op dat moment gesloten vanwege problemen zoals verontreiniging op het strand zelf of in de zee. (Op Gran Canaria is er een zwarte vlag voor Las Palmas vanwege het strand bij de Muelle Chico).

Als er een witte vlag met kwallen (bandera medusas) wordt opgehangen houdt dat in dat er kwallen in zee gezien zijn. Het is niet verboden te zwemmen maar zwemmers moeten wel voorzichtig zijn omdat ze gestoken kunnen worden door deze kwallen. Bij de witte kwallen vlag mag dus nog wel gezwommen worden maar als die kwallen vlag rood gekleurd is, is het zwemmen in zee verboden vanwege de aanwezigheid van gevaarlijke kwallen zoals de Portugese oorlogsschip kwal.

Een vlag met daarop de letter “Q” heeft niets te maken met een gevaarlijke situatie op het strand of in zee maar geeft aan dat het strand van uitstekende kwaliteit is. De “Q” staat voor “Calidad Turística.”, een zegel die wordt uitgegeven door Calidad Turística Española (ICTE) die dat doet voor stranden, hotels, instellingen en jachthavens etc.

Deze vlag heeft niets met de veiligheid te maken maar wel met de kwaliteit van het strand. De blauwe vlag (bandera azul) wordt jaarlijks uitgereikt aan die stranden die voldoen aan kwaliteitseisen.

 

Disclaimer

 

Deze informatie is verzameld door vrijwilligers van de NVGC die geen speciale kennis hebben. Ondanks het feit dat wij zorgvuldig zijn kunt u geen rechten ontlenen aan deze publicatie en kan het zijn dat deze informatie inmiddels achterhaald is.

De informatie-pagina's van de NVGC zijn constant in beweging en u speelt daarin ook een rol. Heeft u een op- of aanmerking? Kunt u aanvullen? Weet u meer? Vertel het ons! Nederlanders helpen Nederlanders!