firgas.jpg

Firgas

In de kleinste gemeente van Gran Canaria draait alles om het water, want hier is de bottelarij van het beroemdste mineraalwater van de Canarische Eilanden. De meest populaire attractie van het dorpje is zeker de 30m lange fontein met zijn prachtige mozaïeken. Deze fontein symboliseert de waterrijkdom van de gemeente. Onlangs is een oude molen voor de productie van maïsmeel oftewel "gofio" - één van de oudste en belangrijkste basisvoedingsmiddelen van de oerbewoners- gerestaureerd en opengesteld voor bezoekers.

Firgas ligt op 25 kilometer afstand van de hoofdstad van het eiland. Het dorp ligt op een hoogte van 465 meter boven de zeespiegel. De omgeving kenmerkt zich door lange smalle heuvelruggen die door een fijnmazig net van diepe valleien worden doorsneden.

De dorpskern van Firgas is rijk aan cultureel en religieus erfgoed. De kerk van San Roque is gebouwd op de ruïnes van de eerste kapel van San Juan Ortega, gebouwd in het jaar 1502. Van de oude kapel zijn de hoofdpoort, de houten panelen in het middenschip en beeldhouwwerk bewaard gebleven.
Op de Plaza de San Roque, die naar de kerk is genoemd, staat ook het beeld van San Juan de Ortega, de eerste beschermheilige van de stad. Het gebouw waarin het cultureel centrum is gevestigd, het 'Casa de la Cultura' is waarschijnlijk het meest kenmerkend voor de gemeente. Vroeger deed het gebouw dienst als hotel en restaurant en tegenwoordig vindt u hier de bibliotheek, naast tentoonstellings- en theaterzalen.

Het gemeentehuis van Firgas is een statig gebouw in neo-canarische stijl dat stamt uit de jaren veertig van de vorige eeuw. In de buurt van de Plaza de San Roque staat een stenen fontein die is gebouwd ter gelegenheid van het vijfhonderdjarig bestaan van Firgas. Er zit letterlijk muziek in deze fontein, die speelt met een aantal verschillende elementen van water en licht.
De oude koningsweg in het centrum is nu de Paseo de Gran Canaria en de Paseo de Canarias. Dit is een voetgangersgebied en de vrij sterke helling is gebruikt voor de bouw van een 30 meter lange uit steen van de plaatselijke steengroeve opgetrokken waterval met een monument. Aan een zijde van de Paseo zijn de 22 wapens van alle gemeenten op Canaria aangebracht, naast het wapen van het eiland zelf. De maismeelmolen van Firgas, die wel Molino del Conde (molen van de graaf) wordt genoemd, dateert uit de zestiende eeuw. De molen staat naast de oude maismeelopslag met maisoven en het molenaarshuis aan het irrigatiekanaal van het waterschap van Arucas en Firgas - de 'Acequia de la Heredad de Aguas'. Openingstijden: maandag tot vrijdag van 11:00 tot 15:00 uur en van 17:00 tot 19:00 uur; zaterdag en zondag van 11:00 tot 15:00 uur; dinsdag gesloten.

Video Firgas

Disclaimer

Deze informatie is verzameld door vrijwilligers van de NVGC die geen speciale kennis hebben. Ondanks het feit dat wij zorgvuldig zijn kunt u geen rechten ontlenen aan deze publicatie en kan het zijn dat deze informatie inmiddels achterhaald is.

De informatie-pagina's van de NVGC zijn constant in beweging en u speelt daarin ook een rol. Heeft u een op- of aanmerking? Kunt u aanvullen? Weet u meer? Vertel het ons! Nederlanders helpen Nederlanders!