Aguimes.jpg

Agüimes

De dorpskern van de gemeente Agüimes ligt op maar 2 kilometer afstand van Ingenio, en op 29 kilometer van Las Palmas de Gran Canaria. De gemeente bestaat uit drie verschillende zones: de bergweides vanaf 300 meter hoogte; landbouwgrond en de dorpskern op 275 meter, en de kust met het vissersdorp Arinaga.

In het historische centrum van Agüimes staat de kerk van San Sebastián, een grote, kathedraalachtige kerk met een neoclassicistische gevel. Deze gevel is een van de mooiste voorbeelden van deze bouwstijl op de Canarische eilanden. In 1981 werd de kerk dan ook erkend als nationaal historisch monument.

In het centrum staat ook het meer dan 300 jaar oude hotel 'Casa de los Camellos', dat ooit eigendom was van een aristocratische familie. In de buurt hiervan, op de Plaza de San Antón, vindt u het Centro de Interpretación de Agüimes, waar alle informatie over de architectonische, kunsthistorische en geschiedkundige kenmerken van het oude centrum is te vinden.

De gemeente was 400 jaar lang de hoofdstad van de kerkprovincie. Het bisschoppelijk paleis, het 'Palacio Episcopal' in het dorp getuigt van deze periode. Tegenwoordig is hier het historisch museum van Agüimes gevestigd dat naast het park, het Parque de los Moros ligt. Het museum heeft acht zalen. De toegangspoort en het beeldhouwwerk hieromheen zijn het waard om eens goed te bekijken voordat u naar binnen gaat. In deze regio is dit gebouw het enige met zoveel beeldhouwwerk; het puntdak en het houtwerk steken daarbij prachtig af.

In de omgeving van het dorp zijn nog twee plaatsen die zeer de moeite waard zijn. Het dorpje Temisas ligt op 9,6 kilometer van het centrum van Agüimes in een prachtige natuurlijke omgeving. Het is door de regering van de eilanden uitgeroepen tot beschermde dorpskern. De bergachtige omgeving is prachtig met de aparte Aguayro-rots en de belangrijkste olijfboomgaarden van de gehele eilandengroep. Hier staat ook de kapel van San Miguel, uit de achttiende eeuw.

De Barranco de Guayadeque ligt op 3 kilometer van het centrum van Agüimes. Deze diepe vallei verdeelt het eiland en is een natuurreservaat. Ook is het uitgeroepen tot cultureel erfgoed. Hier is de interessante troglodiete grotnederzetting van Cueva Bermeja te vinden met de kapel van de apostel Bartolomeüs en gezellige restaurants. Het informatiecentrum van Guayadeque is ook gevestigd in een gebouw dat in de rotsen is uitgehouwen.

Video Agüimes

Disclaimer

Deze informatie is verzameld door vrijwilligers van de NVGC die geen speciale kennis hebben. Ondanks het feit dat wij zorgvuldig zijn kunt u geen rechten ontlenen aan deze publicatie en kan het zijn dat deze informatie inmiddels achterhaald is.

De informatie-pagina's van de NVGC zijn constant in beweging en u speelt daarin ook een rol. Heeft u een op- of aanmerking? Kunt u aanvullen? Weet u meer? Vertel het ons! Nederlanders helpen Nederlanders!