NVGC Clubnieuws
April 2023 - jaargang 50 nummer 386
Van de voorzitter
We hebben 2 nieuwe bestuursleden die zich in dit nummer aan u voorstellen. Theo bemenst voortaan het secretariaat en Marten is algemeen bestuurslid. Beiden hebben veel ervaring met vrijwilligers- en bestuurswerk. Ik ben er erg blij mee.
Karen stopt dus met het secretariaat vanwege haar werk. Het werd te veel. Wel blijft zij bestuurslid voor Spaanse zaken en daarin excelleert zij!
Alles bij elkaar hebben wij nu een bestuur van 7 personen. Dat is meer dan genoeg. Maar dat neemt niet weg dat mensen die evenementen willen organiseren altijd welkom zijn.
Het gaat dus goed met de club. We zijn goed bekend onder de Nederlandstaligen er is ook voldoende aanwas van nieuwe leden. So far so good.
Het seizoen is ten einde en ons wacht de zomer, voor de meesten van u in de Benelux.
Voor degenen die hier op GC blijven: de koffieochtend elke dinsdag bij Debby's loopt NIET door.
Ik wens u een fijne tijd en hoop u weer gezond en wel te zien in oktober.
Clubnieuws april
Voortaan sturen we clubnieuws niet meer in een mail naar u toe maar kunt u Clubnieuws als volgt lezen:
U gaan naar onze website NVGC punt NL.
Daar ziet u vanzelf de knop 'Lees hier het Clubnieuws van April 2023'. Daar klikt u op.
Dit doen we voortaan zo omdat te veel mensen de mail met Clubnieuws in de spammap krijgen en ook werd de mail door Google ingekort.
We hopen dat het zo soepeler gaat.
Veel leesplezier!!
Redactie Clubnieuws.
Colin Steenbergen.
Evenementen seizoen 2023-2024
- Dinsdag 3 oktober 2023 - Leidens ontzet
- Woensdag 1 november - Vrijwilligers bijeenkomst
- Zondag 19 november - 50 jarig jubileumfeest
- Zondag 7 januari 2024 - Nieuwjaarsreceptie
- Zondag 28 januari 2024 - Algemene Leden Vergadering
- Donderdag 29 februari 2024 - Dagtrip
- Vrijdag 15 maart 2024 - Eindeseizoensborrel
Graag wil ik mij even voorstellen. Mijn naam is Theo Rutten, geboren in 1947 in Venlo. Ben getrouwd met Mieke en samen hebben we 2 zonen en 4 kleinkinderen en wij wonen in Harmelen.
Tijdens mijn actieve carrière heb ik 40 jaar in de tuinbouw gewerkt. Eerst internationale verkoop van zaden en daarna van kunstmest en uiteindelijk als directeur van een grote internationale Nederlandse kwekerij voor jonge groente-, bloemen- en sierplanten met wereldwijde productie en afzet.
Als hobby hebben wij zeilen en met onze achtereenvolgende zeilboten hebben wij de Europese zeeën en de Atlantische oceaan bezeild, om uiteindelijk in 2015 op de Canarias aan te komen. We hebben alle 8 eilanden meerdere malen bezocht In de winter verbleven wij meestal op de boot op de Canarias en in de zomer thuis in Harmelen of op reis ergens op de wereld.
Na verkoop van de boot eind 2021 hebben wij in 2022 gekozen voor een onderkomen aan de wal in Puerto Mogan omdat wij Gran Canaria toch het meest prettige eiland met het beste klimaat om te overwinteren vinden.
Wij zijn eind vorig jaar lid geworden van de NVGC om contacten op te doen en gezellige mensen te ontmoeten. Dat lukt best tot nu toe. Het bevalt ons prima.
Naast zeilen heb ik nog meerdere andere sportieve hobby’s en in Nederland heb ik in verschillende sportclubs in het bestuur gezeten. Daarom stond ik niet onwelwillend tegenover een verzoek van de voorzitter om in het bestuur van de NVGC te komen. Zo wil ik mijn steentje bijdragen aan het laten functioneren en nog gezelliger maken van de vereniging.
De Nederlandstalige tandarts
Mijn naam is Marten Brandsma. Ik ben geboren in ‘48 en bijna 48 jaar getrouwd met Winy. In Nederland is onze woonplaats Wagenborgen, wat in de provincie Groningen ligt. We hebben een zoon en schoondochter, die in Oostenrijk wonen.
Voor mijn pensionering ben ik meer dan 40 jaar werkzaam geweest in de Financiële Dienstverlening.
Vanaf 2008 komen we op dit eiland en na verkoop van mijn bedrijf in 2011 zijn we hier ‘s winters wat langer en vanaf de Corona Pandemie zelfs bijna een half jaar. Sinds 2017 hebben we een vaste stek op Marbella Golf in Playa del Ingles en dat bevalt meer dan uitstekend.
Dat het zo goed bevalt op Gran Canaria komt zeer zeker ook door de vele activiteiten, waaraan wij deelnemen. Het lidmaatschap van de NVGC ontstond zelfs toen we al in de bus zaten voor onze eerste Bergwandeling. Good old Erno de Vree maakte ons een dag eerder lid, zodat we direct konden profiteren van de lidmaatschaps korting. Naast de Bergwandeling zijn we ook vaste deelnemers aan Tennis, Bridge, de Koffieochtend, de Maandelijkse Vrijdagmiddagborrel en het Vlak Wandelen.
Na een eerder verzoek om lid te worden van het Bestuur van de NVGC heb ik daar uiteindelijk mee ingestemd, mede omdat het Bestuur haar uiterste best doet om meerdere activiteiten te bestendigen en met nieuwe ideeën te komen. Dat spreekt mij zeer aan, zodat het niet een club is / wordt van oude bezadigde pensionado’s, maar van mensen, vaak op leeftijd, die graag op verschillende terreinen actief kunnen zijn.
Heel graag draag ik mijn steentje daaraan bij.
Padel en Tennis
Omdat ik de tennis organiseer hoor ik vaak mensen die zeggen dat ze ook wel eens willen Padellen. Ik ben benieuwd of daar volgend seizoen genoeg animo voor is. Ben je geïnteresseerd? Lees verder.
Wij spelen bij Conde Jackson op Campo Internacional op zaterdag van 15.30 tot 17.30 uur. Net als bij tennis geldt dat wij geen les geven. Je mag best beginner zijn maar als je nog nooit hebt gepadeld neem dan eerst ergens een paar lessen.
Bij het tennis deel ik iedereen in. Gedeeltelijk op sterkte en gedeeltelijk 'sociaal'. Omdat wij een grote club zijn met 7 banen is dat goed te doen. Bij padel zal dat in het begin lastiger zijn. De gezelligheid na afloop staat bij ons hoog in het vaandel. Door padel te combineren met tennis en allemaal gelijk te eindigen is gezelligheid verzekerd!
Ben je geïnteresseerd stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vermeld je naam, je whatsapp-nummer, en vermeld ook of je beginner of gevorderde bent.
Als er voldoende animo is dan gaan we volgend seizoen beginnen.
Monique Hoogenhuizen
Cultuur
Hierbij de maandelijkse cultuurpagina met een actueel overzicht komen van de leukste culturele voorstellingen op Gran Canaria.
Heb je zin in een avondje uit maar twijfel je waar naar toe te gaan? Houd dan de cultuurpagina in de gaten en lees de laatste tips op het gebied van muziek, theater, dans, musea en festivals.
In de afgelopen maand zijn de volgende mutaties verwerkt:
Aanmeldingen:
Linda Smolders
Susanne Van Wallinga
Cees Bisschop
Opzeggingen:
Anita Zelm
A. Roelofs
Piet Zijlstra
Marieke Zijlstra
Mw. Vereij
Carin Bonewald
Wim Bonewald
Toos Ebben
Zij kon het lonken niet laten
Gran Canaria heeft al vanaf mijn prille jeugd haar best gedaan om mij in haar netten te strikken. Ik was nog geen drie jaar oud toen ik in 1959 voor het eerst voet aan wal zette in de haven van Las Palmas, tijdens een tussenstop van de boot die mij met mijn moeder en jongere broertje vanuit mijn geboorteland Argentinië voor familiebezoek naar Holland (men had het toen nog niet zo vaak over “Nederland”) bracht. Als ik het goed heb, zijn die eerste stapjes in een kiekje vastgelegd en zou ik dat nog in een oud fotoalbum kunnen opzoeken.
Meer dan twee decennia verstreken voordat ik de volgende tussenstop op het eiland maakte, ditmaal als bemanningslid van een vliegtuig van de KLM. Las Palmas fungeerde op de route naar Zuid-Amerika tijdelijk als alternatief voor de luchthaven van Lissabon, die wegens groot onderhoud op slot ging. Het was voor mij een unieke kans om de stad te verkennen en ook eens de bus te nemen naar de toen al vermaarde duinen en het strand van Maspalomas.
Niet veel later besloten een oom en tante van mij hun zaak te verkopen en naar Gran Canaria te emigreren. Zij maakten de reis vanuit Amsterdam in een camper plus aanhangwagen met speedboot (mijn oom was een fervent zeevisser) en streken neer in een bungalow met uitzicht op de haven (en hun boot) van Puerto Rico. De tocht over de oude weg langs de kust moet een waar avontuur zijn geweest. Uiteraard kregen zij in de loop der tijd veel aanloop van familieleden en vrienden uit Nederland, zo ook van mij en mijn toenmalige partner tijdens een klassieke zonvakantie op Lanzarote en Gran Canaria. Mijn tante was inmiddels weduwe en had de camper en de boot verkocht.
Van mijn moeder, die elk jaar een paar weken bij haar zus logeerde, hoorde ik later enthousiaste verhalen over de Nederlandse vereniging (tante was lid van de evenementencommissie), de bergwandeltochten, de puzzelritten, enz. Maar dat was toen voor mij een ver-van-mijn-bed-show.
Een gemeenschappelijke kennis uit de vertaalwereld stelde mij op een gegeven moment voor aan een collega uit Las Palmas. Hij had via een of andere, door het dagblad El País georganiseerde, wedstrijd een reis naar Buenos Aires gewonnen, waar ik toevallig een tijdje bij mijn vader verbleef. Het was een prettige kennismaking en ik werd uitgenodigd om hem ook eens op Gran Canaria op te zoeken. Aldus geschiedde. Mijn voorbeeldige gastheer had een druk en hoogst interessant programma voor mij en mijn vriend samengesteld, met o.a. een rondleiding in het grote theater Pérez Galdós, een toneelvoorstelling, een concert in het auditorio Alfredo Kraus, een bezoek aan een tentoonstelling hedendaagse kunst, een bezichtiging van de kathedraal (inclusief de Nederlandse klok), een excursie naar het – koude! – hart van het eiland (Tejeda, Roque Nublo), een kroegentocht ;met tapas en diverse etentjes op leuke locaties. Ter onderbreking en afwisseling maakten wij ook nog een uitstap naar Tenerife met de ferry.
Het duurde nog een paar jaar voordat mijn band met het eiland, na dat jarenlange gelonk, definitief gestalte kreeg. Ik ging minder werken (deed dat sowieso al van huis), mijn partner idem dito en we wilden ook in de winter buiten met mooi weer kunnen tennissen (en hij ook padellen). We onderzochten de mogelijkheden en kwamen uit in de bergen in de buurt van Maspalomas. De rest is geschiedenis.
Diego Puls
Etentje Klaverjassen
Vlakwandeling 2 Maart 2023
Las Palmas – Mirador Norte de las Coloradas
Het voelde als een schoolreisje: verzamelen om 09.00 uur op de parkeerplaats van Calle Holanda, gekwebbel alom, de bus in voor de rit naar Las Palmas, uitgezwaaid door man en hond.
Een rustige rit voerde ons naar Plaza Santa Catalina alwaar eerst koffie werd gedronken voordat de wandeling serieus kon beginnen. Via de kleine straatjes van Isleta kwamen we aan bij het pad dat ons zou leiden naar Mirador Norte de Las Coloradas.
Je kon kiezen : het smallere pad boven voor de “avonturiers” of het brede pad beneden voor de echte vlakwandelaars.
Uiteindelijk kwamen we elkaar weer tegen op een plateautje aan de zee voor wat rust, een koekje en genieten van het uitzicht. (zie onderstaande foto)
De wandeling terug volgden we Fria als de rattenvanger van Hamelen zonder blokfluit.
Eenmaal op de boulevard van Las Canteras aangekomen was er niets meer te merken van onze sliert wandelaars: verspreid tussen alle andere wandelaars en schoolkinderen was het moeizaam uitkijken waar onze Fria was gebleven. Gelukkig werden we door haar opgevangen voor het restaurant waar we onze honger en dorst konden stillen. Voornamelijk de dorst bleek achteraf: het bleef niet bij een wijntje of 2!
Al met al, weer een geslaagde wandeling. Dank Fria, Leen, Jan en Jennemie.
Mieke, Will en Karin
Spaanse broodjes
In Spanje wordt veel brood gegeten maar elke autonome regio heeft zo een voorkeur voor een bepaald type brood. De meeste belegde broodjes bestaan uit een half of kwart stuk stokbrood (barra de pan), ciabatta brood of de met name in het zuiden bekende mollete broodjes. Maar er zijn natuurlijk vele combinaties mogelijk. Dit zijn Spanje’s bekendste en typische belegde broodjes.
Voor alle informatie die u in dit Clubnieuws niet heeft gevonden verwijzen wij u naar onze website. Heeft u op-en of aanmerkingen dan houden wij ons aanbevolen via de gebruikelijke kanalen.
Nederlandstalige Vereniging Gran Canaria
Asociación Neerlandesa Canaria
Apartado de Correos 302 – 35100 Playa del Inglés