NVC Clubnieuws

Oktober 2021 - jaargang 48 nummer 371

gran-canaria-bezienswaardigheden-7916-xl.jpg

Clubnieuws

scheidingslijn-klein.jpg

Van de voorzitter‍

Het NVC winterseizoen gaat weer van start. Ik heb begrepen dat er, ondanks de Corona beperkingen, alweer een groot aantal leden op Gran Canaria zijn. Onze activiteitenwerkgroepen zijn weer gaan organiseren en hieronder kort een overzicht.

Tennis gaat weer officieel beginnen op zaterdag 9 oktober om 15.30 in Tennis Centre Conde Jackson. Verdere informatie op de website pagina.

Bergwandelen begint weer op donderdag 14 oktober. Verdere informatie elders in dit nummer of op de website pagina.

Vlakwandelen loopt weer vanaf donderdag 4 november. Verdere informatie elders in dit nummer of op de website pagina.

De koffie-ochtend begint op dinsdag 2 november om 10.30 uur in restaurant Debby's Kitchen, Avda. de Italia 14 in Playa del Inglés.

Bridgen kunt u ook weer doen en gaat van start op maandagmiddag 19 oktober. Verdere informatie elders in dit nummer of op de website pagina.

Uiteraard gaan de andere reguliere activiteiten ook binnenkort weer van start, maar bovenstaand was al bekend. Het ziet er naar uit dat we, na de Corona perikelen, weer een gezellige, actieve tijd op Gran Canaria gaan krijgen. Houd onze NVC site in de gaten, want daar staat de meest actuele informatie vermeld over verdere initiatieven. Voor nu vast een gezellige en warme tijd toegewenst.Met vriendelijke groet,

Frans de Voogd

scheidingslijn-klein.jpg
de-volendammer.jpg

Leidens Ontzet/Seizoen opening in de Volendammer op zondag 3 oktober!

Beste leden,

Langzamerhand gaan we weer terug naar het “oude normaal” en daar hoort traditie getrouw ook de opening van het clubseizoen bij! Op zondag 3 oktober zijn we weer van harte welkom bij de Volendammer in de Cita in Playa del Inglés om daar onder het genot van de bekende hutspot het Leidens Ontzet te vieren. Om 12.30 uur gaat het restaurant voor ons open en om 13.00 uur kunnen we aanschuiven voor de lunch. Wel een enkele aanpassing: behalve de Corona regels volgen, moeten we ook de haring missen. Maar niet getreurd, als voorgerecht wordt er gezorgd voor mooie "gerookte zalm" en hoofdgerecht "hutspot met draadjesvlees". Prijs: 10,00 euro per persoon, inclusief 1e drankje. Te betalen bij aankomst aan NVC bestuur.

Aanmelden (verplicht) via aanmeldingsformulier, uiterlijk moet deze binnen zijn donderdagavond 30 september.

Hopelijk tot ziens in de Volendammer op 3 oktober!

Namens het bestuur NVC

Joyce Avé

scheidingslijn.jpg

Algemene Leden Verga‍dering

Hier vast een aankondiging dat de Algemene Ledenvergadering gehouden zal gaan worden op zondag 28 november. Vorig jaar is de ALV door de Covid niet doorgegaan maar nu lijkt de tijd rijp. Zoals gebruikelijk zullen de bekende verslagen voor die tijd op de site staan. Het bestuur heeft besloten om het komende jaar geen contributie te heffen van leden die op 1 oktober lid zijn. Verder wordt aan de ALV voorgesteld de contributie te verlagen naar 13,00 euro per persoon per jaar waarbij er geen familiekorting meer is.

De secretaris, voorzitter en penningmeester treden dan af. Nieuwe bestuursleden staan klaar en stellen zich aan u voor. In dit nummer stellen Karen Kraaijeveld en Rob Zoet zich aan u voor.

scheidingslijn.jpg
heineken-oud.jpg

De NVC website‍

scheidingslijn.jpg

In maart van dit jaar hebben wij u al geinformeerd dat Colin Steenbergen de website is gaan verzorgen. Hij probeert zoveel mogelijk informatie te verschaffen en dat is (zeker de afgelopen tijd) vaak informatie die het Clubnieuws niet haalt omdat het dan al weer achterhaald is. Daarom nog even mijn oproep om regelmatig naar de website www.ned-ver-canaria.nl te gaan en daar te kiezen voor Laatste Nieuws. U vindt daar ook informatie over de covid-regels. Inmiddels zijn de bezoekersaantallen van onze site zodanig opgelopen dat we een groter abonnement hebben moeten nemen.

Rob Zoet

scheidingslijn.jpg
de-hut.jpg
scheidingslijn.jpg
FotoRob.jpg

Kennismaking met kandidaat- voorzitter Rob Zoet

Mijn bouwjaar is 1955 en daarmee ben ik geloof ik zowaar een jonkie :). Vroeger ben ik wel actief geweest als vrijwilliger in het verenigingsleven, maar de laatste 30 jaar heb ik mij gewijd aan mijn bedrijven (automatisering, belastingen, salarisadministratie). Inmiddels heb ik mijn werkzame leven afgesloten en rest mij nog heel veel vrije tijd.

Ik doe aan tennissen, bergwandelen, bridgen, ga graag naar het strand en ik fiets wat langs de kust. Mijn leven deel ik met Monique Hoogenhuizen en die is bij velen van u bekend als degene die het tennis regelt. De NVC heb ik altijd gekoesterd als iets wat toch een band smeedt tussen Nederlanders op het eiland.

Mijn visie is dat het bestuur er vooral is voor de activiteiten. En natuurlijk voor alle Nederlandstaligen en dan bedoel ik het verstrekken van informatie.

Ik denk dat ik van toegevoegde waarde kan zijn met een goed team. Wat dat betreft ziet het er goed uit. Het enthousiasme van het team is groot. Colin is al enige tijd interim bestuurslid en begonnen met het regelmatig publiceren van nieuwsartikelen. Karen is ook al interim secretaris en gaat de jaarvergadering voorbereiden. Joyce en Mieke zijn u bekend en zij willen over een jaar uit het bestuur gaan. Daarom hebben wij vooralsnog Heleen ??? en Monique Hoogenhuizen bereid gevonden het bestuur te completeren. We zoeken alleen nog een penningmeester en dat is wel belangrijk. Verder verwacht ik ook dat we iemand nodig hebben om het bergwandelen te gaan verzorgen over een jaar.Mijn voorzitterschap zal waarborgen dat er op democratische wijze besluiten worden genomen.

Verwacht geen wonderen op korte termijn, continuïteit, rust en stabiliteit vind ik het belangrijkste.

U mag mij altijd rechtstreeks benaderen met vragen of meningen op 06-17000611 (bellen en whatsapp) of (+34) 634947850 (bellen) als u een Spaans nummer heeft.

scheidingslijn.jpg
la-gustera.jpg
scheidingslijn.jpg
FotoKaren.jpg

Kennismaking met kandidaat secretaris Karen Kraaijenveld‍

Ik wil me graag even voorstellen. Mijn naam is Karen Kraaijeveld Ik kom oorspronkelijk uit Sliedrecht waar ik in 1969 geboren ben.

In 1991 ben ik op Gran Canaria gaan wonen, zou tijdelijk zijn maar hoe cliché; ik heb er mijn grote liefde gevonden en nu ben ik hier nog steeds, gelukkig getrouwd en met 2 kinderen, 1 hond en 2 katten.

Ik heb in de horeca gewerkt, in de hotels, in de luchtvaart maar ben nu al 5 jaar zelfstandig ondernemer. Mijn bedrijf “Futbol Gran Canaria” organiseert voetbalkampen op Gran Canaria voor buitenlandse voetbalteams die zich hier komen voorbereiden tijdens hun winterstop. In de zomer organiseren wij voetbalkampen voor de jeugd. Verder beheer ik de site “vakantiehuizen Gran Canaria” en ben vanaf nu ook actief bij de Nederlandse vereniging als Secretaris.

In mijn vrije tijd sport ik graag; ik speel tennis en golf. Vandaar het idee om met de NVC ook een golfclub op te zetten. We zijn aan het kijken naar de mogelijkheden en we zouden graag horen of er belangstelling voor is.

Ik hoop u allen een keer persoonlijk te ontmoeten, ik heb er het volste vertrouwen in dat we een mooi clubjaar tegemoet gaan.

scheidingslijn.jpg
Bergwandel.jpg

Bergwandelen

Beste Bergwandelaars!

Eindelijk kunnen we weer de bergen in, na een heel seizoen overgeslagen te hebben. Onze eerste wandeling wordt een rondwandeling in de buurt van Telde, zodat we met eigen vervoer de bergen in kunnen.

Omdat we nog niet weten hoeveel liefhebbers er al op het eiland zijn die met ons mee de bergen in willen, nemen we deze keer geen bus om teleurstelling te voorkomen en we weer zouden moeten annuleren wegens gebrek aan deelnemers. Onze eerste wandeling vind plaats op donderdag 14 oktober. Onze chauffeurs en mee-lopers verzamelen om 09.00 uur op parkeerplaats van de Calle Holanda in Playa del Inglés.

Aanmelden kan tot uiterlijk maandag avond 21.00 uur bij Joyce Avé via WhatsApp: +34 661 53 88 16 of email naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op dinsdag of woensdag creëer ik dan een WhatsApp groep waar de indeling in de beschikbare auto's bekend gemaakt wordt en de GPS coördinaten waar we precies heen gaan. Hopelijk melden zich ook voldoende wandelaars aan die in bezit zijn van een auto!

14 oktober: Campo de Volcanes de Rosiana 1,5*

Voor deze wandeling gaan we naar Telde, waar we de koffiestop hebben en rijden dan richting La Breña over de GC130 waar bij “La Colomba” het startpunt van de wandeling is. Het is een rondwandeling, dus op dit punt kunnen we de auto’s parkeren.

We starten op 485 m hoogte en lopen over goed begaanbare paden, dan weer stijgend en dan weer dalend naar 540 m, we lopen daarbij ook over zwart gesteente afkomstig van de vulkaan. Dan komt er een afdaling naar 500 m en gaan we even van de route af, om naar twee mooie “drakenbomen” te gaan kijken, waarna we de route weer hervatten met een klim naar 640 m. Daar aangekomen blijven we op die hoogte, tot we het laatste stukje afdalen over een asfaltweg naar 485m.

Onderweg kunnen we genieten van de prachtige uitzichten. Lengte van de wandeling is 9,5 km en duurt ca 3,5 uur. Na deze wandeling rijden we door naar onze lunchplek. Omdat deze keer geen betaling nodig is, rekent ieder gewoon zijn eigen koffie, lunch, wijn etc af en eventueel een bijdrage voor de benzine/fooi voor de chauffeur ;).

28 oktober: Firgas naar Moya 2*‍

Voor deze wandeling zorgen we voor een bus dus is weer een reguliere wandeling Minimaal aantal deelnemers: 12

We beginnen onze wandeling op een hoogte van 506 m bij de waterbron in Firgas, en lopen langs prachtige banken in kleurige mozaïek. Hier worden bekende taferelen uit elke provincie weergeven, en trapsgewijs wordt ook elk van de zeven Canarische eilanden weergegeven. We lopen het eerste stuk over een asfaltweg, om daarna een bergpad te volgen, die ons door de Barranco De Guadalupe leidt. Over bergpaadjes dalen we tussen de bloemenpracht naar beneden tot 350 m, waar water stroomt en we een klein bruggetje oversteken bij een zitbank.

We zien onderweg talrijke kleine fincas en gaan weer bergopwaarts tot het einde van de Barranco, om verder tussen bloemen en planten bij Dorama aan een verharde weg te komen. Die vervolgen we tot aan de GC75 en lopen verder tot Moya waar de bus ons staat op te wachten en ons naar het restaurant in Arucas brengt. Lengte van de wandeling: 7 km en duurt ca 3 uur.

Het Montañeros team

(Aanduiding zwaarte routes: * makkelijk ** middel *** moeilijk)

scheidingslijn.jpg
El Pinocchio.jpg

Restaurant van de maand El Pinocchio

Vorig seizoen, u weet wel het Covid-seizoen, hebben wij vaak gegeten El Pinocchnio in Puerto Rico. U ziet op de foto de feestvreugde omgeven door de leegte van de Covid-beperkingen. Ook werd het oude winkelcentrum in Puerto Rico verbouwd. Maar de gezelligheid en het eten zijn daar groots. U moet het beslist een keer proberen. Het gerucht gaat evenwel dat als de Covid voorbij is u hier moet reserveren want het is al jaren razend populair. Probeert u de solomillo maar eens, u weet niet wat u proeft.

scheidingslijn.jpg
stefans-garage.jpg
scheidingslijn.jpg
Ledenadministratie.jpg

De nieuwe leden zijn:

Piet Zijlstra en Marieke Zijlstra
Vivonne van Geuns
Eli Schroyen

Opzeggingen:

Jan Spijker en Berna Voorzaat
Caroline van Wijk
Irene en François Verschueren

Overleden zijn:

Herman Koenen (30 april 2021)
Rob Roose (14 mei 2021)
Johny van der Laan (22 mei 2021)
Ans Kaales (2 juni 2021)
Etienne van Laarhoven (20 juli 2021)

In memoriam Herman Koenen
Herman was jaren voorzitter van de NVC, voorzitter van de bridgeclub en voorzitter van de Montaneros. Herman was nauw betrokken bij de NVC en heeft hiervoor veel werk verzet. Hij was altijd heel gastvrij. Voor al deze zaken werd Herman samen met Gerda 2 jaar geleden tot erelid benoemd. Wij wensen Gerda, familie en vrienden sterkte.

In memoriam Johny van der Laan
Op 22 Mei 2021 is Johan (Johnny) van der Laan in Las Palmas de Gran Canaria overleden. Hij was 93 jaar. Johnny heeft jarenlang foto´s en artikeltjes geschreven voor het Clubnieuws. Zijn artikelen werden met veel plezier gelezen. Wij wensen Toos Ebben en andere familie en vrienden sterkte.

scheidingslijn.jpg
fietsen-kustweg.jpg

Fietsen over de kustweg tussen Meloneras en Puerto de Mogan

De kustweg in het zuiden van Gran Canaria verloopt zoals het leven: met ups en downs. De route is een bekende verbindingsweg voor verschillende beklimmingen naar het noorden. Mocht het een keer slecht weer zijn op het eiland, dan heb je er wegens het gunstige microklimaat nog een goede kans om droog te kunnen fietsen. Vanuit Maspalomas volg je de GC-500 richting Meloneras, waar je aan de kustroute begint. Je krijgt er een vermakelijke afwisseling van korte beklimmingen en afdalingen voor de wielen met telkens wisselende vergezichten op de Atlantische Oceaan die er tegen de rotsen beukt. Voorts passeer je badplaatsen als Puerto Rico met hotelcomplexen die in terrasvorm tegen de rotswanden rond komvormige baaien zijn gebouwd. De kustweg eindigt in Puerto de Mogán, dat met zijn kleurrijke historische huizen contrasteert met de hoogbouw in de grote badplaatsen.

Let op: Het laatste deel van de kustroute naar Puerto de Mogán is vanaf Taurito afgesloten wegens steenslag.

scheidingslijn.jpg
nunez.jpg
scheidingslijn.jpg
maspalomas-bus.jpg
scheidingslijn.jpg
windsurfen.jpg

De zee doet er op Gran Canaria alles aan om ons allemaal op een board te laten staan. Ten minste een keer in ons leven. Ten minste om het eens te proberen. De hele oceaan lijkt samen te spannen om steeds meer mensen op het eiland op de surfplank te krijgen. En op het bodyboard. En aan het windsurfen. En de laatste jaren, kitesurfen.

scheidingslijn.jpg
postma.jpg
scheidingslijn.jpg

Overige Informatie‍

Voor alle informatie die u in dit Clubnieuws niet heeft gevonden verwijzen wij u naar onze website. Heeft u op- en of aanmerkingen dan houden wij ons aanbevolen via de gebruikelijke kanalen.

Nieuwsbrief-sluit-foto.jpg
Vlaggen-1.jpg

Nederlandse Vereniging Canaria

Asociación Neerlandesa Canaria

Apartado de Correos 302 – 35100 Playa del Inglés