NVC Clubnieuws

Maart 2022 - jaargang 49 nummer 377

gran-canaria-bezienswaardigheden-7916-xl.jpg

Clubnieuws

scheidingslijn-klein.jpg

Van de voorzitter‍

Het einde van dit seizoen nadert al weer met rasse schreden. We hebben de clubs laten weten dat we welwillend staan tegenover een viering en dat de NVC daar financieel aan kan bijdragen. U kunt derhalve wat verwachten! En op de eerstvolgende koffieochtend is het appelgebak (o.i.d.) ook voor onze rekening.

Verder gaan we natuurlijk, in het kader van de afsluiting van dit seizoen, weer lekker even happen en drinken. Dat doen we op zondag 13 maart weer bij Mediterráneo in San Agustin. Dat is goed bevallen en met de corona-maatregelen nog in het achterhoofd lijkt ons dit de beste optie. Volgend seizoen kijken we verder. Zie verder in het Clubnieuws voor aanmelding Einde Seizoensborrel.

De eerste vrijdagmiddag-borrel was een succes. 35 mensen waarvan een aantal voor mij onbekend waren, dus potentiële nieuwe leden. Het was heel gezellig.

Zo begint ons beleid wat vruchten af te werpen en hoewel we allemaal ons best doen zijn voor u de werkzaamheden van Colin het meest in het oog springend. Met al dat werken wordt hij steeds minder bruin en hij is dringend aan een rustige zomer toe. Gelukkig is het al weer bijna zo ver.

Volgend seizoen nemen we in het bestuur afscheid van een aantal mensen. Nieuwe inbreng is nodig en welkom waarbij u zelf bepaalt hoeveel tijd u er in stopt.

Ik wens u veel leesplezier en vergeet niet dat uw reacties welkom zijn.

Rob Zoet

scheidingslijn-klein.jpg
Heineken-clubnieuws.jpg
scheidingslijn-klein.jpg
einde-seizoens-borrel.jpg

‍Einde seizoensborrel

We houden de einde seizoensborrel in Restaurant Mediterraneo - Centro Comercial San Agustín, Planta 3 Local 165 168 op 13 maart 2022. De aanvang is vastgesteld op 13.30 uur.

Prijs NVC lid: 5,00 euro per persoon en Introducés 10,00 euro per persoon, inclusief 1e drankje. Te betalen bij aankomst aan NVC bestuur.

Het bestuur

scheidingslijn-klein.jpg
andre-logo.jpg
scheidingslijn-klein.jpg
debby-kitchen.jpg

Koffieochtend

Het hele jaar door elke eerste dinsdag van de maand koffieochtend bij Debby's Kitchen, Avenida. de Italia 14, Playa del Inglés. Vanaf 10.30 uur bent u welkom. Aanmelden is niet nodig. Er zal indien mogelijk een bestuurslid bij deze ochtenden aanwezig zijn. Debby zorgt weer voor goede koffie. Introducés en aspirant leden zijn welkom. Gezelligheid staat voorop. U betaalt zelf uw consumpties. Wij zien u graag op onze koffieochtend!

scheidingslijn-klein.jpg
Pasen.jpg

Pasen in Spanje het verhaal achter de processies

Semana Santa is voor de Spanjaarden hét belangrijkste feest van het jaar. Tijdens deze heilige week zijn er dagelijks meerdere processies met alle hun eigen betekenis en gedachtenis. In elke processie worden beelden of beeldengroepen, genaamd 'pasos' meegedragen, veelal groot en enorm zwaar. Deze pasos worden door meerdere dragers, de zogenoemde 'costaleros' op de schouders gedragen, terwijl ze zich ondertussen voortbewegen in een speciaal ritme. De 'capataz' leidt de 'costaleros' gedurende de tocht. Voor de 'pasos' lopen de 'nazarenos'; de anonieme boetelingen. De nazarenos' dragen een pij en hebben op het hoofd de bekende puntkap, de 'capriote'. De dragers en boetelingen behoren tot broederschappen, groepen broeders die zich verenigen vanuit hun katholieke geloof, die tevens meebetalen aan de uitmonstering van de processie. De broederschappen hebben elk hun eigen naam; 'cofradia' 'of 'hermandad' gevolgd door de naam. Aan de processies nemen verder zang- en muziekgroepen deel, afhankelijk van het thema en de dag kan de klaagzang en het geluid van de trommels zeer intens zijn.

scheidingslijn-klein.jpg
barbados-clubnieuws.jpg
scheidingslijn-klein.jpg
cine-yelmo-vecindario.jpg

Voor de film liefhebbers

Ook tijdens je verblijf op Gran Canaria zin om een keer een bioscoopje te pakken? Maar is je kennis van de Spaanse taal te gering om een hele film in het Spaans te volgen? Dan is er gelukkig een mooie oplossing in Vecindario! In het welbekende winkelcentrum Atlantico bevind zich Yelmo Cines. Deze bioscoop met 11 zalen bevindt zich op de begane grond, en vertoont de nieuwste films.

Normaal gesproken worden de films hier nagesynchroniseerd in het Spaans (vreselijk, Brad Pitt met een Spaanse stem is gelijk een stuk minder sexy), dus niet om aan te horen en uiteraard voor de meesten niet te volgen. Zorg dan dat je uitsluitend op een DINSDAGAVOND naar de film gaat, dan worden een aantal films in VOSE versie vertoond. VOSE betekent: Version Original Subtitulado Español; oftewel: Orginele Versie (dus meestal in het Engels) met Spaanse ondertiteling. Kun je gelijk je Spaans een beetje opkrikken.

Neem even een kijkje op de website van Yelmo Cines, kies de goede bioscoop uit (VECINDARIO) en de datum MARTES (dinsdag) en let op: VOSE! moet je hebben. Kaartjes zijn online te koop maar ook beneden bij de bioscoop bij het eten/drink gedeelte kun je kaartjes kopen, ook hier weer duidelijk aangeven dat je de Orginele Versie wilt zien. Veel plezier! Have fun! Diviértete!

Joyce Avé

scheidingslijn-klein.jpg
De-lantaarn-web.jpg
scheidingslijn-klein.jpg
Kerk-clubnieuws.jpg
scheidingslijn-klein.jpg
Cafe2021-Clubnieuws.jpg
scheidingslijn-klein.jpg
El_Centro_05.jpg

Onze dagtrip naar Barranco de Guayadeque

Begin februari zijn wij samen met Joyce Avé, die al jaren op het eiland woont en hier ook als gids heeft gewerkt, richting Agüimes gereden en als eerste stop gezellig door Agüimes gelopen. In het historische centrum van Agüimes staat de kerk van San Sebastián, een grote, kathedraalachtige kerk met een neoclassicistische gevel. Deze gevel is een van de mooiste voorbeelden van deze bouwstijl op de Canarische eilanden. In 1981 werd de kerk dan ook erkend als nationaal historisch monument. In het centrum kwamen we ook een oud hotel tegen. Het hotel 'Casa de los Camellos' is meer dan 300 jaar oud en is ooit eigendom geweest van een aristocratische familie. In de buurt hiervan, op de Plaza de San Antón, vindt u het Centro de Interpretación de Agüimes, waar alle informatie over de architectonische, kunsthistorische en geschiedkundige kenmerken van het oude centrum is te vinden...

scheidingslijn-klein.jpg
Ledenadministratie.jpg

In de afgelopen weken waren er de onderstaande mutaties.

Opzeggingen:

Roelof Wever (210), overleden op 27 januari 2022
Corrie van Doorn (1045)
Freddy Heiler (1513) en Christine Vanderbruggen (1514)
Bert van der Zijde (1278) en Trees van der Zijde (1279)

Nieuwe leden:

Noschka Peijpers (1559)
Wil van Eert (1560) en Ger van Eert (1561)
Chantal Baaijens (1562)
Jaap Goede (1563)
Robert Heidendaal (1564)
Henk Draaijer (1565)

scheidingslijn-klein.jpg
bietjes.jpg

Bietensalade recept

Wil je weten hoe je ‘m maakt? Hieronder vertel ik je hoe je dat kunt doen. En geloof mij, het is zo gepiept.

Voor de bietensalade heb je nodig:

500 gram gekookte bietjes
1 middelgrote ui
1 appeltje
Een halve rode paprika
10 kleine zoetzure augurkjes

Alle ingrediënten in kleine stukjes snijden en door elkaar mengen, dat is alles!
In de koelkast 2 dagen houdbaar. Lekker bij de barbecue. Wegens het ontbreken van bederfelijke sausen zoals mayonaise, mosterd enz kun je het wat langer buiten de koelkast op tafel laten staan.

Wat denk je, is deze bietensalade ook iets voor jou?

Heleen Steenbergen

scheidingslijn-klein.jpg
nunez-web.jpg
scheidingslijn-klein.jpg
peking-garden.jpg

De stop van Rob: Peking Garden

Tijdens de 'after-tennis' kwam Leonard met een tip voor een restaurant in Mogan, nota bene aan het strand. Het betrof hier Chinees restaurant Peking Garden (Sushi) waar je onbeperkt 'sushi' kan eten voor € 14 exclusief drank. Dat is, zeker naar Nederlandse begrippen, heel goedkoop. En dan ook nog eens op wat ik een toplocatie wil noemen. Al snel vonden we Tina en Ed (Willemse) bereid om mee te gaan. Ed is 'Moganees' van het eerste uur, hij heeft het dorp gebouwd en ontwikkeld zien worden en weet alles van Mogan. Zo kende hij ook dit restaurant, de eigenaar en zijn vrouw en zoon. Tijdens ons bezoek werden vooral Tina en Ed liefdevol ontvangen. Het was meteen gezellig. De kaart van de sushi's die je kan bestellen kent maar liefst 78 gerechten. Het zijn echt niet alleen maar sushi's maar ook gerechten die op een normale kaart staan, maar dan kleinere porties, Je noteert de nummers van je keuze en even later geniet van je eerste gerechten. Wij hebben 3 x 2 gerechten besteld en we zaten propvol. Kon niets meer bij. En het was allemaal van een kwaliteit waardoor ik toch weer in de pen moest klimmen om u hier van kond te doen. Als u van Chinees cq Aziatisch houdt dan moet u dit restaurant echt gaan proberen. Neem in de winter een vestje mee want het ligt aan het water.

Met dank aan Leonard voor de tip en Tina en Ed voor de heerlijke avond.

Wij horen nog regelmatig van mensen die genieten van onze vorige restaurant-ontdekkingstochtjes en dat doet ons deugd: dank!!

Rob Zoet

scheidingslijn-klein.jpg
Stefans_ garage.jpg
scheidingslijn-klein.jpg
route2-1.jpg

Gran Canaria in één dag‍‍

Ik was op het internet naar leuke artikelen over Gran Canaria aan het zoeken en kwam dit verslag van Patrick van Zundert tegen. Gran Canaria verkennen met een huurauto in één dag.

scheidingslijn-klein.jpg
frank-goldberg.jpg

Frank Goldbergwandelen

Wat goed te zien, dat er weer enthousiast gewandeld wordt op Gran Canaria.

Het brengt bij mij wel de herinnering boven, dat bergwandelen in 1997 nog een absoluut totaal onbekende bezigheid was. Het waren Spaanse vrienden, die een paar Scandinaviërs en Gerdien en mij meenamen, zittend op wat kistjes in de laadbak van een vrachtauto, om gezamenlijk vanaf verschillende locaties de bergen in te trekken. Meerdere tochten volgden hierop, vooral in de weekenden, wanneer onze Spaanse vrienden vrij waren.

Onze verhalen waren blijkbaar zo enthousiast, dat ook in de Nederlandse Vereniging enkele stemmen opgingen om eens wandelend de bergen in te gaan trekken. Het merendeel was echter van mening, dat een dergelijke onderneming veel te gevaarlijk was. We maakten onze eerste voettocht naar de Roque Nublo over een pad, dat toentertijd nog maar nauwelijks begaanbaar was. Nooit zal ik vergeten hoe onze voorzitter, Tjerk Schmidt, die al 17 jaar op Gran Canaria had overwinterd, met uitgespreide handen bij de Roque uitriep “Wat is dit overweldigend mooi !”.

Bij thuiskomst kreeg ik toen toch ook nog wel een telefoontje, of we het inderdaad overleefd hadden…

Helaas lopen wijzelf nu niet meer in de bergen, maar nog wel in de bossen van Maarn. Nu ik op 90-jarige leeftijd allerlei oude papieren aan het verbranden ben, wil ik toch graag nog een deel van het volgende verslag, vermoedelijk uit 2008, hieronder vermelden:

Het tot stand brengen van de wandelingen, het financiële, het gidsen enz. vergt best een hoop tijd en energie. Er zijn verscheidene mensen, die daar de voorbije jaren aan hebben meegewerkt en die zou ik ook willen bedanken. Wilhelmina, Erno, Marie, Roland, Herman, Ludo, maar last but not least Gerdien en Frank onze oprichter.

En om eigenlijk een beetje stil van te worden volgt hier ook nog op:

Frank, bedankt voor alles wat je in het verleden en in het bijzonder tot de dag van vandaag allemaal doet voor de Montañeros. Daarvoor willen we jou een kleine attentie aanbieden. En….om te tonen hoeveel we het waarderen en hoe trots we zijn op jou, willen we jou benoemen tot ERELID van de Montañeros van de Lage Landen.

Frank Goldberg

Toevoeging redactie:
Frank Goldberg was de initiatiefnemer van deze nieuwe activiteit, en van hem zijn ook deze woorden.
“Slechts weinigen kennen de prachtige gebieden die zich ontsluiten door eens het asfalt te verlaten en de eeuwenoude guanchepaden te volgen”.

scheidingslijn-klein.jpg
vlakwandelen.jpg

Vlakwandelen‍

Wandelingen maart 2022

Donderdag 3 maart Start 10.30 uur vanaf de markt in Arguineguín.

We beginnen deze wandeling in Arguineguín, op de markt waar op dinsdag de weekmarkt is. We wandelen langs de boulevard naar Anfi waar we koffie of iets anders kunnen drinken. Van daaruit lopen we over de berg naar Puerto Rico. Bij het Chinees Wok Restaurant, boven in het winkelcentrum, zullen we weer genieten van de overvloed aan gerechten van het buffet. Uiteraard voor wie dat willen natuurlijk.....en wie wil dat nou niet! De weg voert over de boulevard, maar ook over zand en keien, dus zorg voor goed schoeisel.

Donderdag 17 maart Start 09.45 uur in Calle Holanda!

Deze laatste wandeling van het seizoen gaan we met de bus naar? We vertrekken vanaf Calle Holanda waar de bus goed kan komen en iedereen die met de auto komt goed kan parkeren. Waar we heen gaan blijft nog even een verrassing. De NVC gaat de bus voor ons betalen, de koffie en het eten zijn natuurlijk zoals altijd voor eigen rekening. We verwachten dat de lunch ook nu weer wat duurder zal zijn dan normaal. Ook nu zal de route niet alleen over asfalt gaan, dus zorg voor goede schoenen. Geef je op tijd op want bij de bus is het: vol is vol. We willen met maximaal 45 mensen gaan wandelen en zij, die meestal ook meewandelen, gaan voor.

scheidingslijn-klein.jpg
puerto-de-mogan-wandeling.jpg

Vlakwandeling Puerto de Mogán

3 Februari 2022

Toen wij door Leen gevraagd werden om een stukje te schrijven voor het clubnieuws, aarzelden wij geen moment! Wat leuk om dit te doen voordat wij op 4 februari weer naar huis gingen. Wij vertrokken die ochtend om 09.00 uur met de bus naar Puerto de Mogán, waar we aan het eind van het winkelcentrum op een gezellig terras verzamelden (34 man) en genoten van een heerlijk kopje koffie.
Vandaaruit vertrokken we om 10.30 uur richting de Barranco van Mogán. We lopen over de weg met prachtige bomen met zeer aparte oranje bloemen! De omgeving was prachtig met die immens hoge bergen waar her en der een huis tegenaan stond.Zo verlaten!! Ook liepen we langs een tuincentrum waar we op de terugweg een half uurtje voor onszelf hadden. Een prachtig mooi en ruim opgezet tuincentrum, waar je ook wat lokale produkten kon kopen. Na deze (plas) pauze weer lekker verder wandelen.
Via leuke straatjes met aan weerszijden kapitale villa`s richting het centrum van Mogán waar we de lunch hadden bij Restaurante Playa de Mogán. Wat een gezellig restaurant!! We genoten vooraf van een salade met als bijgerecht viskroketjes en warme plakjes chorizo met ui. Hoofdgerecht vis of vlees en toe ijs of chocolademousse. Alles was weer, zoals altijd, erg lekker! Na de lunch ging iedereen weer op eigen gelegenheid terug naar Playa.

Lieve Leen, Fria, Jennemie en Jan: Dit hebben jullie weer fantastisch georganiseerd. Bij deze onze dank en wij zijn er in december graag weer bij.

PS: Aad vindt het wel een ingewikkelde manier om bij een restaurant te komen!

Vera en Aad Koster

scheidingslijn-klein.jpg
hospiten-web.jpg

HOSPITEN ROCA
Voor meer informatie of hulp kunt u bellen naar:
Dpto. Comercial Hospiten Roca
Yvonne Stoof - 659 910059

Ik kan u met het volgende van dienst zijn:
Aangeven naar welke arts u het beste kunt gaan.
Eventueel een afspraak voor u maken.
Als u opgenomen bent, even bij u langs komen.
Antigeen of PCR test voor u organiseren.

Een klein stukje extra aandacht voor mensen die daar behoefte aan hebben.

scheidingslijn-klein.jpg
diego-puls.jpg

Bergwandeling 27 januari 2022

Van Los Marteles naar Guayadeque

Het weerbericht voor het gebied landinwaarts waar onze wandeling zou starten, min of meer in het midden van het eiland, in de buurt van het hoogste (Morro de la Agujerada, oftewel Doorboord Rotsblok, 1957 m) en het op één na hoogste (Pico de las Nieves, oftewel Sneeuwpiek, 1948 m) punt ervan, was allesbehalve rooskleurig, waardoor de hele wandeling bijna niet doorging. Gelukkig gingen we, sommigen gewapend met Chinese plastic regenjasjes, uiteindelijk toch. Klokslag 9 uur vertrok de groene midibus vanuit de in Engelsmanstrand gelegen Hollandstraat in noordelijke richting, om ons bonte gezelschap - onderweg nog bonter gemaakt door enkele in Vecindario (Buurtschap) en Telde (idem) opgepikte wandelaars - na een comfortabele rit met prachtige vergezichten en een tussenstop in een soort grotcafé in het gehucht Cazadores (Jagers) voor de obligate koffie, bij ons vertrekpunt in de buurt van de zgn. Caldera de Los Marteles (Kwellingskrater) op 1700 meter hoogte af te zetten.

Waren we nog een stukje doorgereden, dan hadden we misschien nog wat (natte) sneeuw op ons gekregen, want die is die ochtend - las ik de dag erna in La Provincia - rondom de genoemde Sneeuwpiek gevallen. Het eerste wat we, eenmaal tussen de Canarische dennen (Pinus canariensis) en andere pijnbomen vertoevend, deden, was ons warm aankleden, want het was behoorlijk fris. Enkele optimisten in bermuda moesten het eerste halfuur de kiezen op elkaar houden, maar al stappend en zwaaiend met hun bergstokken steeg ook bij hen de gevoelstemperatuur tot aanvaardbare c.q. prettige wandelhoogte. Maar toen begon ook eigenlijk meteen de stapsgewijze (!) afdaling naar de barranco (bergkloof) van Guayadeque (Klaagzangsdeken).

Voordat we de op dat moment vrijwel droge bedding overstaken, hielden we een pauze voor een versterkend tussendoortje (het was inmiddels over twaalven). We zaten en dartelden tussen de talrijke, in volle bloei staande schilderachtige amandelbomen, maar ook de overige, overvloedige en welhaast overweldigende flora trok onze aandacht en dwong onze bewondering af: de zoete en wilde tabaibas, de witte tajinastes, de kleinia's, de wilde salie, de vijgencactussen, de agaves met hun metershoge bloemstengels, de overige vetplanten in allerlei soorten en maten (de aeoniums!), de lavendel, enz. Iemand spotte en fotografeerde zowaar een inheemse skink. We voelden even een spatje, maar we liepen, stapten, banjerden en stiefelden door de bank genomen onder een strakblauwe hemel (terwijl het in Engelsmanstrand en omgeving hoosde), over een redelijk goed bewandelbaar pad, enkele hindernissen - plassen, modder, lavagruis, losgerukte bomen, die het parcours alleen maar avontuurlijker en uitdagender maakten - daargelaten. Hoe dieper we afdaalden, hoe imposanter de donkerbruine bergwanden aan beide zijden omhoogtorenden.

De Klaagzangsdekenkloof staat bekend om de berggrotten die als behuizing voor de oercanariërs en hun nazaten hebben gediend, maar daar hebben we ons tijdens onze wandeling niet mee beziggehouden, al liepen we tegen het einde ervan langs een (o.a. aan dit verschijnsel gewijd) museum en pal langs enkele tot boekbare vakantiewoning, snuisterijenwinkel, kapel of eetgelegenheid omgetoverde exemplaren. Al doende waren we weer in de bewoonde wereld aanbeland, en warempel, daar stond onze chauffeur met zijn groene midibus al klaar om ons naar onze eindbestemming, het pittoreske stadje Agüimes (Watermes) een paar kilometer verderop, te brengen. Na een korte dribbel door de historische binnenstad kwamen wij uit bij een oude taveerne achter de monumentale kerk, waar een lange tafel met parasols op straat ons opwachtte voor een inmiddels welverdiende, bij het inschrijfgeld inbegrepen, eenvoudige doch voedzame maaltijd.

Diego Puls (sinds kort lid van de Montañeros)

scheidingslijn-klein.jpg
Groepsfoto28112021Gr900505.jpg

Bergwandelen‍

Wandelingen maart 2022

1‍0 maart 2022

Rondwandeling bij Cruz Grande **(*)

Mooie wandeling over goede wegen en bergpaden met veel bloeiende Tajinaste. Vertrekkend bij Cruz Grande lopen we het eerste gedeelte licht stijgend van 1250 naar 1300 meter door de naaldbossen. Daarna dalen we naar 950 meter, en worden we verwelkomd door een kleurenpallet van diverse bloemen en planten. We passeren ook een klaterend beekje, dat we volgen tot aan een kleine stuwdam. Hier gaan we weer zachtjes bergopwaarts omringd door de prachtige natuur met veel bloeiende brem en Tajinaste. De wandeling is 9 km en duurt tussen 3,5 en 4 uur.

‍24 maart 2022

Van Cruz de Tejeda naar Fontanales **

De wandeling gaat naar het schilderachtige plaatsje Fontanales. We vertrekken vanaf de mirador de las palomas op 1630 meter hoogte. We lopen eerst bergopwaarts naar 1700 meter om daarna af te dalen door dennenbossen en komen langs de krater “Pinos de Galdar”. Bij de mirador daar, hebben we een prachtig uitzicht over de omgeving. We dalen af naar Fontanales op 1000 meter hoogte. Omdat we zo hoog lopen, hebben we prachtige uitzichten over het noordelijk deel van het eiland en bij helder weer kunnen we ook de Teide nog zien liggen. De wandeling is ca 7,5km lang en zal ruim 3 uur duren.

(‍Aanduiding zwaarte routes: * makkelijk ** middel *** moeilijk)

scheidingslijn-klein.jpg

Voor alle informatie die u in dit Clubnieuws niet heeft gevonden verwijzen wij u naar onze website. Heeft u op-en of aanmerkingen dan houden wij ons aanbevolen via de gebruikelijke kanalen.

scheidingslijn-klein.jpg
Nieuwsbrief-sluit-foto.jpg
Vlaggen-1.jpg
Nederlandse Vereniging Canaria
Asociación Neerlandesa Canaria
Apartado de Correos 302 – 35100 Playa del Inglés