NVC Clubnieuws

Februari 2022 - jaargang 49 nummer 376

gran-canaria-bezienswaardigheden-7916-xl.jpg

Clubnieuws

scheidingslijn-klein.jpg

Van de voorzitter‍

Vanuit een heerlijk Gran Canaria wens ik alle leden een gezond 2022. We hopen natuurlijk allemaal dat de corona minder impact zal hebben op onze maatschappij hier en in Nederland.

Helaas gaat de pubquiz niet door hoogstwaarschijnlijk vanwege toch wel de besmettingsangst. Ik kan mij er iets bij voorstellen. Wel beginnen we een nieuw initiatief wat zijn oorsprong heeft in de beroemde vrijdag-middag-borrel, ooit opgestart door Marten Brandsma, waarvoor dank! U leest er meer over in dit nummer. Bij nieuwe of veranderde dingen gaat het niet altijd meteen helemaal goed. Zo blijkt nu ook dat onze Clubnieuws niet altijd helemaal zichtbaar is in de mail. Google kort de mail in als deze naar haar smaak te groot is. Dan staat er wel helemaal onderaan zoiets als "[Bericht is afgebroken] Hele bericht bekijken." U moet daar dan op klikken om de hele nieuwsbrief in beeld te krijgen en moet dan weer naar beneden scrollen om de rest te kunnen lezen. Een beetje wennen is dit wel.

Maar er is een eenvoudige oplossing: Bovenin de nieuwsbrief ziet u in het blauw: "Lees het Clubnieuws online". Als u hierop klikt leest u de nieuwsbrief in haar geheel op onze website. Dat heeft Colin perfect voor u geregeld. Veel gemakkelijker, dus doen!!

Veel plezier met dit nummer.

Rob Zoet.

scheidingslijn-klein.jpg
Nieuwjaarsborrel-1.jpg

Nieuwjaarsborrel 16 januari 2022‍

Het was voor het eerst dat wij als bestuur iets moesten organiseren en het leek meteen al in het 100 te lopen. Barbacan deelde ons op dinsdag mede dat ze onze receptie niet wilden organiseren. Blijkbaar zijn we alleen interessant als we ook komen lunchen. Jammer en ook zeer teleurstellend omdat ze dat zo kort tevoren pas laten weten, terwijl de afspraak al enige tijd geleden gepland was.

Na een aantal stressvolle uren wist Karen nog een restaurant te vinden dat ons wilde helpen en die zelfs blij met ons waren. Wij wilden liefst een restaurant met een groot terras omdat wij het gevoel hebben dat het buiten een stuk veiliger is dan binnen.

Het werd Mediterraneo in San Agustin.

Voor een aantal van u is dit wat verder weg, want het is niet in Playa, maar voor de meesten was dat gelukkig geen probleem en uiteindelijk wisten 53 mensen de weg naar onze receptie te vinden. Een echte speech heb ik niet kunnen houden maar dat heeft de pret niet kunnen drukken.

We hebben heerlijk gegeten en gedronken en gezellig gekletst. Het bestuur deed haar best bij de mensen langs te gaan en te vragen hoe het beviel en de teneur was: uitstekend!

Er waren er zelfs die vooraf te kennen gaven een lunch te missen en dat achteraf corrigeerden: het was gewoon goed, ook de hapjes. Nou, kijk eens aan. We kregen veel complimenten en dat geeft ons toch een heel goed gevoel.

Wij zijn begonnen om 1 uur en tegen 3 uur waren de meesten weer onderweg. We hopen maar dat hier geen corona-uitbraak door komt, maar dat is natuurlijk vooral afwachten. Als u dit leest dan is het goed gegaan.

Wij vinden het voor herhaling vatbaar.

Rob Zoet.

scheidingslijn-klein.jpg
Heineken-clubnieuws.jpg
scheidingslijn-klein.jpg
borrel-uurtje.jpg

NVC Borreluurtje

Elke 3e vrijdag van de maand is er een NVC-borreluurtje en wordt vooralsnog gehouden op het terras van Lady Pink (Av. de Tenerife nr 6) en het begint rond 18.00 uur. Geheel naar analogie met de koffie-ochtend betaalt iedereen zijn/haar eigen drankjes.

Introducees en aspirant leden zijn welkom. Gezelligheid staat voorop. Aanmelden is niet nodig. Het bestuur probeert, net als bij de koffie-ochtend, aanwezig te zijn.

Veel plezier!!

scheidingslijn-klein.jpg
barbados-clubnieuws.jpg
scheidingslijn-klein.jpg
Lief-zijn-voor-elkaar.jpg

Lief zijn voor elkaar

2022, een nieuw jaar vol plannen en nieuwe hoop dat alles weer wordt zoals voor de corona. Ik denk dat vele mensen denken en hopen zoals ik. Het begon allemaal begin 2020 en op 14 maart (notabene mijn verjaardag) gingen wij in totale lockdown, wow dat was wel even schrikken zeg! 6 weken lang alleen voor je boodschappen naar de dichtstbijzijnde supermarkt of naar de apotheek of dokter, meer mocht je niet. Hoe ga je daar mee om? Gelukkig ben ik positief ingesteld en dacht nou dan ga ik mijn dagen anders indelen. Ik begon in de ochtend met ochtendgymnastiek, in de middag een balletje overslaan op een stuk terras met een ligstoel als net.

Was best leuk, ik deed het of met Rob of met Toon die toen door de corona bij ons logeerde, beter dan in het koude Nederland. Het werd iedere keer weer een hele strijd wie het meeste keer de bal in het spel hield, uiteindelijk wonnen Rob en ik met 545 keer! Verder veel lezen en lekker koken samen, dat geeft een goede binding met elkaar en je gaat meer over het leven nadenken. Hoe goed hebben wij het niet, geen oorlog meegemaakt geen hongersnood. Iedereen gaat anders om met tegenslagen maar op dit moment zitten wij allemaal in hetzelfde schuitje, laten wij met elkaar dankbaar zijn en lief blijven voor elkaar ook als het even tegenzit. En natuurlijk ook heel belangrijk blijf sporten, er zijn voldoende activiteiten voor iedereen die de NVC organiseert.
Bijvoorbeeld de tennis op zaterdag, vooral de aftertennis, ik zie dat de mensen genieten van het samenzijn, dat doet mij goed. Soms zit alles mee. Soms zit alles tegen.
Maar we gaan gewoon door.
Blijf lachen en probeer positief te blijven!

Monique Hoogenhuizen

scheidingslijn-klein.jpg
De-lantaarn-web.jpg
scheidingslijn-klein.jpg
brexit.jpg

‍De 180 dagen regeling

Waarschijnlijk bent u wel op de hoogte van de 180-dagen regel. U mag als Europeaan 180 dagen in Spanje verblijven zonder bijvoorbeeld een visum of zo.

Voor mensen van buiten de EU geldt een 90-dagen regel. Als zij meer dan 90 dagen in Europa willen verblijven dan moeten zij een visum aanvragen.

Er zijn veel Britten met een eigen huis op Gran Canaria en die lopen nu allemaal tegen dit probleem aan. Inmiddels zijn er op de achtergrond onderhandelingen gaande om te kijken of Spanje hiermee soepeler wil en kan omgaan.

Maar ondertussen schijnen er wel een hoop Britten te zijn die hun huis te koop zetten. Dat lijkt een ongewenst effect van de Brexit.

Vanaf 2022 zou een digitaal Europees veiligheidssysteem in werking moeten treden. Dat systeem (Europees systeem voor reisinformatie en -autorisatie, oftwel ETIAS) verplicht bezoekers van buiten het Schengengebied een soort toegangsbewijs aan te vragen. Dat is nog eens een horde waar de Britten tegen aan lopen.

Wij houden u op de hoogte.

scheidingslijn-klein.jpg
Cafe2021-Clubnieuws.jpg
scheidingslijn-klein.jpg
gran-canaria-food.jpg

Canarische gerechten

Als Canario’s ergens van houden, dan is het wel lekker eten. Sterker nog, eten is een belangrijk onderdeel van de cultuur op Gran Canaria! Vooral tegen het weekend zie je veel locals gezellig samenkomen om te eten. Welke gerechten op Gran Canaria jij ook eens zou moeten proberen? Hieronder vind je een aantal favorieten van de locals die je geproefd moet hebben!

scheidingslijn-klein.jpg
Ledenadministratie.jpg

Ledenmutaties in de afgelopen weken:

De onderstaande opzegging is ontvangen:

Bart Schweers (475)

Maar ook hebben zich meerdere nieuwe leden aangemeld:

Vokko Brugge (1553) en Linda Bruga (1554)

Emmy van den Eynde (1555)

Jacqueline Smook (1556)

Christiaan Magill-van Hoorik (1557) en Tony Magill (1558)

scheidingslijn-klein.jpg
frisse-lunchsalade-met-kip-en-appel.jpg

Koken met Monique Lunchsalade met appel en gerookte kipfilet

Dit heb je nodig voor twee personen:

200 gr gerookte kip (reepjes)
100 gr ijsbergsla 2 tomaten en 1 appel
1 ui als het een grote is dan een halve
2 augurken
10 gr rozijnen
30 ml yoghurt
15 ml fritessaus
10 gr bieslook of een teentje knoflook door knoflookpers
Peper

Bereidingstijd: 10 minuten

Snijd de tomaten in plakken en de appel in blokjes. Snipper het uitje en snijd de augurken in plakjes. Voeg de rozijnen en gerookte kip samen met de gesneden groenten toe aan de ijsbergsla. Maak een dressing van de yoghurt, fritessaus, fijngehakte bieslook en wat peper. Serveer tips en tricks: Voeg een klein beetje citroensap toe aan de dressing als je voor ‘fris’ gaat. Houd wat bieslook achter voor de garnering. Je kunt gerookte kip in reepjes kopen of zelf een gerookte kipfilet in stukjes snijden. Hier op het eiland kan ik geen gerookte kipfilet vinden maar bij de Mercadona hebben ze voorverpakte kant en klare kipfilet stukjes met en zonder kruiden, echt een aanrader en i.p.v bieslook doe ik 2 teentjes knoflook . Als er nog andere leden zijn die een recept willen delen hoor ik dat graag! Eet smakelijk.

Monique Hoogenhuizen

scheidingslijn-klein.jpg
nunez-web.jpg
scheidingslijn-klein.jpg
Bandidos.jpg

De stop van Rob: Bandidos

Regelmatig eten wij bij Da Pinocchio in het oude gerenoveerde winkelcentrum van Puerto Rico. U heeft daar natuurlijk al over gelezen.

In dit nieuwe seizoen gingen we eerst weer terug naar Da Pinocchio en dat was toch wat minder dan wat wij gewend waren. We gaan het beslist nog een keer proberen maar er tegenover is een nieuw restaurant gekomen: Bandidos.

Een steakhouse. En dat zag er zo goed bezocht uit dat we het 30 oktober, best onverwacht, zijn gaan proberen. We hadden iets te vieren en dat wilden we met z'n 2-en doen. Nee, we gaan niet trouwen en nee, Monique is niet zwanger. We vonden gewoon dat het weer supergezellig was bij het tennissen. Er komen steeds meer mensen en het is leuk als je ziet dat mensen plezier hebben in het 'balletje slaan' en de daarop volgende 'after-tennis'. Ook komen er steeds meer mensen voor de 'after-tennis' alleen. Oergezellig.

Enfin, we hebben ons even netjes aangekleed en op naar Puerto Rico. Er stond bij Bandidos zowaar een file maar binnen 20 minuten kregen we een eerste-klas tafel met perfect uitzicht op de langslopende mensen. Kijken en bekeken worden he? U weet wel wat ik bedoel, niets zo leuk als mensen kijken.

We hebben de kaart bekeken en meteen maar Chateaubriand besteld, voorafgegaan door lekkere champignons. Flesje wijn er bij en lekker rustig zitten en genieten.

Het eten werd keurig op tijd uitgeserveerd, niet gehaast, niet te lang hoeven wachten. Prima timing. De champignons waren heerlijk. Bij het vlees werd zowaar veel groente geserveerd en dat is toch best wel ongebruikelijk hier. Dat kunnen wij wel waarderen. Ook worden er standaard 3 sauzen bij geserveerd, pimiento, champignones en bearnaise. Het is maar waar je van houdt en 'de keuze is reuze'. De aandacht van het personeel is goed, niet overdreven maar wel attent.

Lekker koffie na en de avond was geslaagd. De rekening van € 72, inclusief fooi € 80, vinden wij best gematigd voor een avond en een maaltijd als deze.

En dus komt dit restaurant nu in ons Clubnieuws.

Proberen! Wil je er heen? Ga ja voor 7 uur dan hoef je, denk ik, niet te reserveren. Na 8 uur ook niet. Daar tussen in is het druk. Veel plezier!

scheidingslijn-klein.jpg
pubquiz-1.jpg

Pubquiz met enkele NVC deelnemers

Omdat onze geplande NVC Pubquiz niet doorging vanwege gebrek aan belangstelling, zijn we toch met enkele zeer enthousiaste Pubquiz deelnemers van onze Nederlandse Vereniging naar André’s Bar in winkelcentrum Aguila Roja getogen. Op een reguliere Pubquiz woensdag avond zaten we klaar om de strijd aan te gaan, uiteraard allen voorzien van wijntje, biertje of coctail. Verdeeld over 3 tafels, voorzien van wedstrijd formulier konden de NVC teams van start onder de bezielende leiding van Quizmaster Chris.

scheidingslijn-klein.jpg
Stefans_ garage.jpg
scheidingslijn-klein.jpg
vlakwandelen.jpg

Vlakwandelen‍

Wandelingen februari 2022

Donderdag 3 februari

We beginnen deze wandeling bij het winkelcentrum aan het begin van Playa de Mogan. We kunnen daar parkeren en het is ook goed te bereiken met bus 1, 32 of 33. Er is een halte bij de rotonde die een afslag naar het winkelcentrum heeft. In het winkelcentrum is er vooraf gelegenheid om koffie te drinken, wij zitten altijd bij het koffietentje helemaal aan het einde van het winkelcentrum waar je je even kunt melden bij Leen. We hebben de route aangepast zodat we niet hoeven te klauteren en klimmen door de baranco. Het wordt steeds moeilijker om een restaurant te vinden voor onze groep. We zijn nog op zoek naar een restaurant waar we met zijn allen terecht kunnen. Er zal dan ook een ander prijskaartje aan hangen. De vlakwandelaars die meegaan, krijgen daar nog, per e-mail, bericht over.

Donderdag 17 februari

We beginnen deze wandeling bij de golfbaan in Maspalomas, Av. Touroperador Neckermann. Daar kunnen we vooraf koffie drinken voor diegenen die dat willen en daar kun je je even melden bij Leen. We wandelen dan via Parque Tony Gallardo, Parque Sur en Parque Gandhi naar het restaurant waar we de lunch gaan gebruiken, uiteraard voor diegenen die dat willen.

scheidingslijn-klein.jpg
castillo-romeral.jpg

‍Kustwandeling van Vecindario naar Castillo del Romeral

Vandaag een wandeling rond Vecindario in het zuidoosten van Gran Canaria. We zijn met 35 deelnemers. Ik word om 9:30u opgehaald bijna voor mijn deur door Ingrid. Wilma en haar partner Jan rijden ook mee. Leuk om weer met andere leden kennis te maken. In winkelcentrum Atlantico drinken we een heerlijke cappuccino italiano. Ik was nog niet eerder in dit winkelcentrum geweest en verbaas me over de grootte ervan.

Vanaf hier om 10:30u rijden de deelnemers verdeeld over de beschikbare auto’s naar een nabije begraafplaats. Hier laten we de auto’s achter en volgen we wandelend de kustlijn. Zoals altijd loopt iemand van de organisatie achteraan zodat we niet ongewild deelnemers verliezen. We passeren onder meer huizen die zo dicht bij zee liggen dat je vanuit je raam vrijwel direct kunt gaan zwemmen.

Na de koffiestop lopen we vooral over keien op het strand en af en toe glij ik een eindje ongewild vooruit of word ik door een steentje onder mijn voet gelanceerd. Alles loopt goed af. Onderweg passeren we zoutpannen, een beeld in zee en grote rubberen ringen op het strand. Er ontstaat een levendige discussie waartoe deze ringen kunnen dienen. Misschien hebben ze in het zeewater gelegen en werden er vissen in gekweekt. We weten het niet en lopen door.

Na bijna 10 km wandelen komen we bij een boulevard waaraan ons restaurant ligt: Mama Gata in Castillo del Romeral. We zijn vooraf per mail gewaarschuwd door het vlakwandelteam dat het daar tocht. Maar dat vind ik alleszins meevallen. Ingrid en ik schuiven aan tafel bij Hans, Thomasz en Diego. We hebben het getroffen, want Diego is een professionele vertaler Spaans-Nederlands. We hebben aan tafel een geanimeerd gesprek waarbij we nuttige informatie uitwisselen. O.a. over hoe handig de nieuwe gratis Nederlandse open bankrekening van Banco Santander hier kan zijn. Het keuzemenu wordt ons door de bediening alleen mondeling in het Spaans overgebracht. Met welkome hulp van Diego lukt het om te bestellen wat we denken dat goed smaakt. Ik kies voor een tomatensalade, kip met saus en aardappeltjes en flanpudding toe. Dat blijkt een goede keuze. Diego kiest voor rijst, verwacht een risotto maar krijgt natte gele rijst met schaaldieren. Het lijkt op paella maar is het niet. Het uitserveren van de hoofdmaaltijd gaat vervolgens niet zo vlot. Degenen die stukjes vis hebben besteld, missen een sausje. Diego vraagt om een citroen. Niet duidelijk is waar de citroen vandaan moet komen. Erg ver, we hebben deze uiteindelijk niet afgewacht. Bij de keuze uit 4 nagerechten valt de cornetto in de smaak.

De maaltijd kost 12€ pp inclusief een drankje. Niet veel voor deze copieuze maaltijd. Ik heb de rest van de dag niets meer hoeven eten. De chauffeurs gaan na de maaltijd met taxi’s naar de begraafplaats. Ze rijden met hun auto’s naar het restaurant en halen de rest van de deelnemers op. Om 17:30u zet Ingrid me af bij mijn studio in Playa. Het was een hele fijne dag. Veel dank aan de organisatie en aan die deelnemers die hun auto hebben ingezet om deze wandeling mogelijk te maken.

En mijn katje heeft gelukkig in eenzaamheid de dag kunnen doorbrengen in mijn studio zonder iets te slopen. Hij heeft een passende beloning gekregen.

Linda Goldschmeding

scheidingslijn-klein.jpg
Bergwand130122.jpg

Bergwandeling Santa Lucia

Donderdag 13 januari was de bergwandeling van Temisas naar Santa Lucia aan de beurt. Met 18 mensen zaten wij gezellig in een bus(je) voor max 22 mensen. Dat is lekker efficiënt (lees goedkoop). En er waren zowaar weer 3 nieuwe wandelaars bij.

De koffie werd genoten in Temisas zelf waarna nog een kilometertje gereden werd naar het startpunt van de wandeling. Het was stralend weer en warm omdat er weinig wind was. Heerlijk dus voor een gezellige wandeling.

We begonnen te wandelen door de velden van Temisas en Santa Lucia waarbij we regelmatig mooi vergezichten naar het oosten hadden. Tot onze verbazing zagen we Fuerteventura en zelfs Lanzarote was zichtbaar. Heel bijzonder. Als je Fuerteventura kan zien op zeeniveau dan zegt de ervaring dat het gaat regenen. In het zuidwesten dan wel te verstaan. Daar was in ieder geval vandaag geen sprake van. Het zicht was dus prima en achteraf kunnen we stellen dat we geluk hadden. Een week ervoor is voorgelopen in de mist en in de kou en een dag later stond er een forse calima door. Hoeveel geluk kan je hebben?

Na de velden moesten we een kleine barranco door. Voordien werd even gepauzeerd en wat gegeten. Het is altijd heel gezellig tijdens het bergwandelen en ook nu weer werd er gezellig gepraat met o.a. de nieuwe wandelaars. Iedereen wil natuurlijk weten waar ze vandaan komen en hoe ze bij ons verzeild geraakt zijn.

Enfin, nadat alle informatie was uitgewisseld kwamen we bij Cruz de Siglo en een aantal van ons, vooral de jongere berggeiten, moesten die natuurlijk beklimmen. Onderaan het kruis gezeten had ik opeens in de gaten dat er ook jonge berggeiten waren die nog hoger gingen en het laatste stukje naar het kruis deden: de echte top. Er werd driftig fotografisch bewijsmateriaal verzameld.

Nu moest de afdeling naar Santa Lucia beginnen. En dat is een pittige. Er waren er die uit gleden en ik kan melden dat ik blauwe plekken op de billen heb geconstateerd, hoewel dit natuurlijk persoonlijk is :). Dus dit vergeet u maar even.

Enfin, beneden nog een leuk stukje door het landschap en uiteindelijk bij de kerk van Santa Lucia gestopt. Mooi daar hoor. Een leuke waterval in een soort park cq plein.

Aansluitend hebben we op het terras van La Galdera voor € 13 per persoon heerlijk geluncht en ook hier was het weer super gezellig. Top dag!

Zoals gebruikelijk floot de chauffeur Marcos ons weer naar beneden. Dit zijn echt geweldige dagen en als u de kans heeft: de volgende wandeling is de Amandelbloesem-route:

Foto: Tomasz Baranowski.

scheidingslijn-klein.jpg
hospiten-org.jpg

Voor meer informatie of hulp kunt u bellen naar:
Dpto. Comercial Hospiten Roca
Yvonne Stoof - 659 910059

Ik kan u met het volgende van dienst zijn:

Aangeven naar welke arts u het beste kunt gaan.
Eventueel een afspraak voor u maken.
Als u opgenomen bent, even bij u langs komen.
Antigeen of PCR test voor u organiseren.

Een klein stukje extra aandacht voor mensen die daar behoefte aan hebben.

scheidingslijn-klein.jpg
Groepsfoto28112021Gr900505.jpg

Bergwandelen‍

Wandelingen februari 2022

10 februari Santa Lucia – Rosiana**

Deze mooie wandeling beginnen we in Santa Lucia, op het plein achter de VVV op 700 m hoogte. Langs typische straatjes klimmen we langzaam naar de bergpaadjes op 850 m. We hebben steeds mooi zicht op Santa Lucia, San Bartolome, de Risco Blanco en de barranco richting zee. We passeren kleine finca’s, steeds omringd door planten en bloemen lopen we over goede bergpaden. Na 7,5 km worden we in Rosiana opgehaald, duur van de wandeling ca 3 uur.

24 februari San Mateo – San Roque**‍

We starten de wandeling in San Mateo en beginnen met een klim van 200 meter naar een lomo, vandaar gaat het bergafwaarts, met soms nog een klein klimmetje. Het is een zeer gevarieerde wandeling, met steeds mooie uitzichten soms richting Las Palmas en soms richting Valsequillo. Het is een mooi groen gedeelte van het eiland, waar in februari de flanken van de bergen geel zien van de bloeiende planten zoals de brem. Onderweg zien we de nodige rotsholen door de herders gebruikt als stal voor het vee. De wandeling is 9 km en de duur van de wandeling is ruim 3 uur.

(‍Aanduiding zwaarte routes: * makkelijk ** middel *** moeilijk)
scheidingslijn-klein.jpg

Voor alle informatie die u in dit Clubnieuws niet heeft gevonden verwijzen wij u naar onze website. Heeft u op-en of aanmerkingen dan houden wij ons aanbevolen via de gebruikelijke kanalen.

scheidingslijn-klein.jpg
Nieuwsbrief-sluit-foto.jpg
Vlaggen-1.jpg

Nederlandse Vereniging Canaria

Asociación Neerlandesa Canaria

Apartado de Correos 302 – 35100 Playa del Inglés