NVC Clubnieuws

December 2021 - jaargang 48 nummer 373

gran-canaria-bezienswaardigheden-7916-xl.jpg

Clubnieuws

scheidingslijn-klein.jpg

Van de voorzitter‍

Mijn naam is Rob Zoet en een aantal van u kent mij al van tennis, bergwandelen, bridge of van de laatste koffie-ochtend. Mijn oorspronkelijke opleiding is belastingadviseur maar bovenal ben ik ondernemer. De laatste 25 jaar heb ik gewerkt aan software voor salarisadministratie. Vorig jaar heb ik mijn bedrijf verkocht en nu ben ik gepensioneerd.

Omdat de NVC mij na aan het hart ligt en Ed Jensen een fatalistisch stukje schreef over de toekomst van de NVC heb ik mij aangemeld als kandidaat voorzitter, met daarbij de aantekening dat ik ook penningmeester wil worden als zich een andere voorzitter zou aanmelden.

Ik denk dat ik samen met een goed team van waarde kan zijn voor de NVC. Dat goede team vindt u op onze website.

Ik zie het als taak van het bestuur om er te zijn voor de leden, de clubs en meer in het algemeen de Nederlandstaligen (lees: aspirant leden) in relatie tot Gran Canaria.

Een aantal strategieën zijn al ingezet om meer informatie via de website te verschaffen en die leiden er toe dat onze bekendheid vergroot en in de toekomst verder zal vergroten.

Wij gaan de volgende generatie helpen. U dus ook. Heeft u verhalen of informatie? Vertel het ons. Kom in de toekomst vaker naar onze website en lees onze informatie. Die is er voor u en voor de nieuwe generaties. Vertel ons wat er anders moet of beter kan. Help ons en help ook de nieuwe generatie: onze kinderen en onze kleinkinderen. Op dit mooie eiland. Dat is ons doel. Daar doen wij het voor.

Ik wens u namens het bestuur fijne feestdagen!

scheidingslijn-klein.jpg
Heineken-oud.jpg
scheidingslijn.jpg
La Gustera.jpg
scheidingslijn.jpg

Nederlandse Interkerkelijke Geloofsgemeenschap Gran Canaria

Door ziekte van de predikant worden tot en met 2 januari 2022 helaas GEEN Nederlandstalige diensten gehouden.

Vanaf 9 januari tot en met Pasen 17 april 2022 zijn er weer Nederlandstalige diensten in de Templo Ecuménico, Playa del Inglés bij de Kasbah.

Aanvang van de diensten 16.30 uur.

Voor nadere informatie zie onze website: www.kerk-grancanaria.nl

scheidingslijn.jpg
hospiten-org.jpg

Voor meer informatie of hulp kunt u bellen naar:
Dpto. Comercial Hospiten Roca
Yvonne Stoof - 659 910059

Ik kan u met het volgende van dienst zijn:

Aangeven naar welke arts u het beste kunt gaan.
Eventueel een afspraak voor u maken.
Als u opgenomen bent, even bij u langs komen.
Antigeen of PCR test voor u organiseren.

Een klein stukje extra aandacht voor mensen die daar behoefte aan hebben.

scheidingslijn.jpg
ExpoMeloneras.jpg

Booster vaccinatie op GC

Op Gran Canaria is men reeds begonnen met het toedienen van het booster-vaccin. Al weken wordt met dit booster-vaccin mensen van 70 jaar en ouder gevaccineerd, mensen in bejaardentehuizen en gevaccineerd met Janssen ongeacht hun leeftijd. Als u bent geboren tussen 1952 en 1961 en u bent al 2 keer gevaccineerd dan kunt u de booster halen. Bent u gevaccineerd met Pfizer of Moderna dan moet er 6 maanden zijn verstreken na de laatste vaccinatie. In geval van Janssen of AstraZeneca moet er 3 maanden zijn verstreken. U kunt dus terecht zonder afspraak! Dat is heel mooi geregeld. Neem wel uw paspoort mee en het bewijs van vaccinatie in Nederland. De QR-code is voldoende.

Waar kunt u heen? Expomeloneras op maandag t/m zondag van 09.30 tot 14.00 en 14.45 tot 18.30 uur.

scheidingslijn.jpg
Cafe2021-web.jpg

Story Cafe2021

Al in Nederland in 2014 had ik de behoefte om ‘in stroopwafels’ te gaan. Het overbekende zachte koekje met caramel is van oorsprong Nederlands maar in de hele wereld bekend. Het is leuk te verpakken en ik vind het een heerlijk gerecht. Maar je weet hoe het gaat, het is niet gemakkelijk om je leven om te gooien en oude schoenen in te ruilen voor nieuwe. Ik werkte in de zorg en dat is ook heel leuk en bevredigend. Er moest dus iets gebeuren, maar wat? In 2017 zijn we naar Gran Canaria verhuisd en was het prioriteit nummer 1 om daar een bestaan op te bouwen. Voor mij was dat toch weer ‘werken in de zorg’ en Jacko wilde een onderhoudsbedrijf starten. Dat waren al grote stappen. Maar nog geen stroopwafels, dus. De Corona is voor veel mensen vreselijk maar biedt soms onverwacht kansen. Mijn werk ging verloren: er waren opeens geen toeristen meer die zorg nodig hadden en zo raakte ik mijn baan kwijt. Gelukkig was Jacko zijn bedrijf inmiddels wel bekend en dat gaf ook rust en zekerheid. En dat was het laatste zetje wat ik nodig had: ik ga in de stroopwafels!! We hebben veel gezocht naar een geschikt pandje in Playa del Ingles maar het bleek heel moeilijk iets te vinden. Dat lukte uiteindelijk wel in San Agustin! We vonden een mooi plekje met zeezicht en palmbomen en gezien de kwaliteiten van Jacko was het verbouwen snel bedacht. De uitvoering en de vergunningen e.d. duurde allemaal wat langer maar het is zover: op dinsdag 29 juni 2021 is Cafe2021 geopend! Jippie!!! Het voelt zo geweldig om ondernemer op Gran Canaria te zijn en ik verheug me er op om heel veel mensen te ontmoeten en lekkere dingen te bereiden. Ik maak niet alleen stroopwafels maar ook Brusselse wafels en natuurlijk soep en broodjes e.d. Gewoon lekker!! Helaas is de Corona nog niet voorbij maar wij hopen dat in oktober veel Nederlanders en Belgen de weg naar Gran Canaria weer weten te vinden en bij ons langs komen op de 2e etage van shopping center San Agustin, zeezijde.

Ik verwen u graag met uitstekende kwaliteit stroopwafels en ander lekkers!

Gerhardina Halma.

scheidingslijn.jpg
barbados-clubnieuws.jpg
scheidingslijn.jpg
PlayasSurOest.jpg

Beschutte stranden op Gran Canaria

Zoals gebruikelijk verandert het weer in Playa del Ingles in de maand november: het gaat harder waaien. Met name op het strand en in de duinen begint het dan onaangenaam te worden. 's Ochtends vroeg gaat het meestal nog maar al snel begint de wind door te zetten en wordt het te koud om op het strand te zonnebaden.

Maar er is een oplossing die velen van u al kennen.

De stranden in het zuidwesten worden steeds aantrekkelijker, te beginnen natuurlijk met Playa Amadores. Een aangelegd strand, zeer beschut en zeer geschikt voor families met kleine kinderen. Het strand is als het ware omarmd en daardoor zijn er nagenoeg geen golven. Verder kunt u aan alle kanten terecht bij winkels en horeca en zijn de parkeerfaciliteiten prima. Steeds populairder wordt het strand van Tauro. Een paar jaar geleden aangelegd en kort daarna is ook een paseo maritimo in ruwbouw aangelegd, maar snel daarna gesloten vanwege allerlei juridische problemen. Momenteel is het strand weer geopend en kunt u Playa de Tauro weer bezoeken. Een strandwacht of enige voorziening is er niet. Alleen Bar Pio Pio is nog open. Ook de paseo maritimo tussen Amadores en Tauro is nu open en dat betekent dat u gemakkelijk kunt parkeren op Amadores (helemaal rechts) en dan een stukje lopen naar Playa de Tauro. Het strand is ongeschikt voor kinderen: het strand ter plaatse van de vloedlijn is stijl en de golven zijn meestal hoog met lastige terug-rollers. Oppassen dus. Aan de linkerkant mondt een pijplijn uit in het zeewater en daar komt pekel uit van een ontziltingsinstallatie. Daar is het verboden te zwemmen. Aan de rechterkant is een soort rotsplateau gebouwd (omcirkeld op het plaatje), die momenteel weer wordt afgebroken. De stenen worden gebruikt om het terrein achter het strand op te hogen en te egaliseren. In de nabije toekomst komt er nog een verbinding tussen de baranco's uit Tauro naar zee. Dat is nu geblokkeerd en dat zou bij slecht weer tot problemen kunnen leiden. En dan zijn er nog de plannen om er een echt centrum te bouwen, maar wat daar van terecht komt zullen we moeten afwachten. Maar zeker is dat er nog veel gaat veranderen in Tauro. Bij laag water kan je gemakkelijk lopend van Playa de Tauro naar Playa del Cura. Ook dit strand is best aangenaam en je zwemt er lekker. Voorzieningen zijn er hier ook nauwelijks maar het dorpje met een supermarkt ligt direct aan het strand. Al deze stranden hebben gemeen dat het er in de wintermaanden veel aangenamer is dan op Del Ingles. Probeer ze allemaal, het is de moeite waard.

scheidingslijn.jpg
Stefans_ garage.jpg
scheidingslijn.jpg
Ledenadministratie.jpg

De volgende opzeggingen zijn genoteerd:

Marijke Sikkema (1396)
Rutger Meisner (1501)

We hebben we de volgende nieuwe leden verwelkomd:

Hans Kregting (1540) en Tomasz Baranowski (1541)
Hans Grootaers (1542) en Janny van Ekeren (1543)

scheidingslijn.jpg
nunez-web.jpg
scheidingslijn.jpg
vlakwandelen.jpg

Vlakwandelen

Wandelingen december 2021

Donderdag 2 december 2021

Start 10.30 uur Alcampo – Melenara

We verzamelen voor deze wandeling bij het cafe-restaurant “Pepe Chiringo” tegenover het winkelwarenhuis Alcampo. Hier kan goed worden geparkeerd en is de mogelijkheid om vooraf een kopje koffie of iets dergelijks te gebruiken. We vertrekken om 10.30 uur en wandelen de bekende mooie route richting Melenara waar, voor wie dat willen, geluncht kan worden. Ook voor deze wandeling is goed schoeisel een aanrader: het eerste stukje van de wandeling is, afhankelijk van het tij, niet altijd even gemakkelijk!

Donderdag 16 december 2021

Start 10.30 uur café restaurant Numero 68 inSan Fernando, aan de Avd. de Tiranjana in de Ronda op de eerste verdieping. We lopen richting Fataga, gaan een stuk de barranco van Fataga in en lopen via het Centro de Salud en Parque Sur naar Sonnenland waar we, voor wie dat willen, de lunch gaan gebruiken. Let op…wel goede stevige schoenen aan!

scheidingslijn.jpg
De-lantaarn-web.jpg
scheidingslijn.jpg
Kaartavond.jpg
scheidingslijn.jpg
Vlakwandeling.png

De ballotagewandeling

Vanaf Debby’s Kitchen werd op 4 november naar het vliegveld gelopen als startschot van het seizoen voor de “vlakke wandelaars”. Voor Hans en Tomasz, al lid sinds september 2021 van NVC en op 1 november 2021 definitief naar Playa del Inglés verhuisd, was dit een uitgelezen kans om voor de ballotagewandelaars te verschijnen, nadat ze op 2 november bij Debbies Kitchen tijdens de koffieochtend met diverse leden hadden kennis gemaakt. Daarnaast was het een mooie kans om de omgeving te leren kennen. Zij hadden oog voor de omgeving en langs de boulevard kregen ze soms extra uitleg over de vele mogelijkheden langs de route door Fria Andeweg met Leen Andeweg als hekkensluiter van de wandelgroep met bijna 30 personen Hans werd bijgepraat over de bridgeclub en Tomasz over bergwandelen en koken en hulde voor de organistoren die met zoveel meningen over locatie koffiestop en route de groep prima naar het restaurant bij het vliegveld leidde. Zelfs toen bleek dat de eerste stop slechts over 1 koffiemachine beschikte, werd dat snel opgelost, de koffiedrinkers liepen door naar een koffiestop waar wel zo snel koffie gedronken kon worden. De lunch bij het vliegveld, regelmatig viel er een stilte tijdens het eten, want als katten muizen mauwen ze niet. Of het een lunch was betwijfelde Hans, maar gelukkig zat er een Willem tegenover hem die aangaf dat het gewoon een kwestie van opeten is wat je voor-geschoteld krijgt. Maar ook hij schond deze regel bij het laatste opgediende gerecht. Een nagerecht lukte menigeen toch nog. De rekening, iets wat door ons als Hollanders kritisch wordt bekeken, viel ook nog mee. Menigeen had naast de benen de kaakspieren goed gebruikt, het was tenslotte de start van het seizoen en menigeen zag elkaar na lange tijd, dus hadden veel te vragen en te vertellen. Geslaagd was het, en Hans en Tomasz werden gelijk uitgenodigd voor de volgende wandeling ( ballotage positief?) vanuit een ander vertrekpunt. Via email wordt men daarover geïnformeerd.

Hans Kregting en Tomasz Baranowski

scheidingslijn.jpg
maspalomas-bus.jpg
scheidingslijn.jpg
Groepsfoto28112021Gr900505.jpg

Bergwandelen‍

Wandelingen december 2021

9 december 2021: La Aldea - Mogan **

De wandeling begint op de grens van La Aldea en Mogán op een hoogte van 700m. Dalend lopen we naar Veneguera dat we in de verte zien liggen. Na een stijging tot 450m komen we in het dorp Mogán dat op een hoogte ligt van 300m. Afstand is 8,1 km en duur van de wandeling is ruim 3,5 uur.

23 december 2021: Los Marteles - La Brena **

De wandeling begint bij de Caldera de Los Marteles op 1500 meter hoogte. Het is een schitterende wandeling, een niet al te zware afdaling, langs lokale huisjes, verlaten grotwoningen en een oude watermijn. Via Cueva Blanca en diverse grotwoningen dalen we af naar de ingang van een oude watermijn (op 850 meter) met ook nog een waterval. We komen uit in La Brena. De wandeling is 8,5 km en duurt ongeveer 3,5 uur.Het Montañeros team.

(Aanduiding zwaarte routes: * makkelijk ** middel *** moeilijk)

Kastanjeroute‍

Vandaag, 25 november, staat de kastanjeroute op de kalender. Hij was bedoeld voor 2 weken geleden maar door ziekte e.d. waren er te weinig mensen en ging dat niet door. Nu zijn we met 20 mensen en dat is een mooi busje vol. De weersvooruitzichten waren in eerste instantie slecht maar werden beter toen vandaag dichterbij kwam en uiteindelijk gaf het weerbericht aan dat het droog zou blijven. Echter, aangekomen in Santa Brigida voor de koffie was alles nat, motregende het en liepen we in de wolken, nou ja, letterlijk dan. Brrrrr, het leek wel Nederland.

Maar de bus reeds verder omhoog en omhoog en ja hoor, tot boven de wolken en daar scheen niet echt de zon maar was het wel helder en droog. Wat een verschil. We begonnen bij Degollada de Las Palomas bij de Mirador Pico de la Gorra. Prachtige uitzichten daar en het genieten was meteen begonnen. De wandeling ging door wouden van naaldbomen en varens en andere bomen en struiken en het was volop genieten van de natuur. Op sommige punten was het helder en op andere keek je bovenop de wolken en dan verbaas je je over dit fenomeen als platlander. Geweldig. Onderweg kwamen we langs een grot als een kathedraal, zo groot en mooi. Uitgehakt door mensenhanden en dan begrijp je niet hoe ze dat gedaan hebben en ook niet waarom. Maar bijzonder is het wel. We waren eigenlijk merendeels aan het dalen en na een kilometer of 10 kwamen we aan in Valsendero. Vervolgens met de auto naar Balcon de Zamora en daar samen heerlijk van de lunch genoten. Het was weer top en we kijken uit naar de volgende wandelng op 9 december.

Ga je mee?

Rob Zoet.

scheidingslijn.jpg

Voor alle informatie die u in dit Clubnieuws niet heeft gevonden verwijzen wij u naar onze website. Heeft u op-en of aanmerkingen dan houden wij ons aanbevolen via de gebruikelijke kanalen.

Nieuwsbrief-sluit-foto.jpg
Vlaggen-1.jpg

Nederlandse Vereniging Canaria

Asociación Neerlandesa Canaria

Apartado de Correos 302 – 35100 Playa del Inglés