Regels, boetes en autorijden in Spanje
Aangepast per 28-08-2022: Per 1 november 2022 regeling verkeersboetes voor bedrijven.
De corona-pandemie heeft ervoor gezorgd dat er waarschijnlijk meer Nederlanders en Belgen met de eigen auto of kampeerauto naar Spanje zullen komen om zo eventueel corona regels zoals een PCR-test en een gezondheidsverklaring invullen om Spanje binnen te mogen komen te omzeilen. Ondanks dat je met een Nederlands of Belgisch kenteken rondrijdt in Spanje gelden natuurlijk wel de Spaanse verkeersregels. Enkele van deze regels kunnen leiden tot boetes wanneer men zich daar niet aan houdt.
Pas echter op want boetes kunnen oplopen tot honderden euro’s die vaak, in het geval van buitenlandse kentekens, direct betaald moeten worden. Heb je een Spaans kenteken of mag je de boete bij de politie op kantoor gaan betalen, doe dit dan binnen 14 of 20 dagen zodat je in de meeste gevallen 50 % korting krijgt.
Veel Spanjaarden kennen de onderstaande verkeersregels niet dus veel buitenlanders die in Spanje rondrijden weten er ook vaak niets van af. Toch staan ze allemaal vermeld in het Reglamento General de Circulación in de artikelen 18 en 19, maar wie kijkt daar nu naar. In die algemene verkeersregels van Spanje staan onderstaande onderwerpen niet “letterlijk” vermeld maar via diverse andere websites zijn we achter meer regels gekomen dan welke beknopt in artikel 18 en 19 vermeld staan.
De Spaanse verkeersdienst DGT en Guardia Civil controleren veel op de Spaanse wegen waarbij gekeken wordt naar o.a. drank- en drugsgebruik (niet vermeld hieronder want het is logisch dat dit niet is toegestaan), de autopapieren, of de auto gekeurd is etc. Dat doen de agenten niet alleen op de weg zelf bij verkeerscontroles maar ook vanuit de lucht door middel van helikopters of drones waarbij de politie elk detail van wat iemand achter het stuur doet kan zien en opnemen.
Minderjarigen en persoonlijke mobiliteit
Minderjarigen die rondrijden in voertuigen voor persoonlijke mobiliteit zoals elektrische scooters, op de fiets of die in het bezit zijn van het AM bromfietsrijbewijs mogen niet rijden met een alcoholpromillage hoger dan 0 gram of milligram of met enige verdovende middelen.
Elektrische scooters of elektrische voertuigen
Voertuigen voor persoonlijke mobiliteit zoals elektrische scooters of elektrische voertuigen met een of meer wielen uitgerust met een stoel/zitje krijgen ook strengere regels. Deze voertuigen mogen maximaal 25 km/uur rijden en het is niet toegestaan op het trottoir, in voetgangersgebieden, interstedelijke wegen, autosnelwegen, snelwegen en stadstunnels te rijden. Verder moet men een helm dragen.
Fietsers en scooterrijders moeten nu met een grotere afstand ingehaald worden
Fietsers en scooterrijders moeten vanaf nu met een grotere afstand ingehaald worden waarbij de automobilist van weghelft moet veranderen in plaats van de 1,5 meter afstand bewaren. Breng je als automobilist de fietser in gevaar dan kan dat 4 tot 6 rijbewijspunten kosten. Het is tevens verboden te parkeren of stil te staan op fietspaden.
Autorijden met slippers of blootvoets
Zoals elk jaar wanneer de temperaturen weer omhoog gaan wordt in Gran Canaria weer gediscussieerd of het autorijden met slippers wel of niet beboet kan worden in Gran Canaria. Regelmatig waarschuwt de politie voor het rijden met slippers (chanclas) en dat dit niet alleen gevaarlijk kan zijn maar ook boetes tot 200,00 euro kan opleveren.
Het autorijden met slippers (chanclas) is op zich niet verboden en het staat niet letterlijk in de verkeerswetten omschreven. Toch kunnen automobilisten bekeurd worden wanneer ze achter het stuur zitten met slippers aan. Een bekeuring kan afhankelijk van de situatie oplopen tot 200,00 euro.
Dat heeft alles te maken met de Spaanse verkeerswet en de volgende artikelen:
Artikel 3.1
Autorijden moet zorgvuldig worden uitgevoerd en men dient voorzorgsmaatregelen te nemen om schade binnen of buiten het voertuig te vermijden. Men dient ervoor te zorgen dat de bestuurder of andere inzittenden van het voertuig of andere weggebruikers niet in gevaar komen. Het is strikt verboden om op nalatige of roekeloze wijze te rijden.
Artikel 17.1
Bestuurders moeten te allen tijde in staat zijn tot een volledige controle over en verantwoordelijkheid voor hun voertuigen.
Artikel 18.1
De bestuurder van een voertuig is verantwoordelijk voor het behoud van hun persoonlijke bewegingsvrijheid, het vereiste gezichtsveld en de juiste aandacht tijdens het rijden, om hun eigen veiligheid, de veiligheid van andere inzittenden en andere weggebruikers te waarborgen. Om deze reden moet er gezorgd worden voor een goede rijpositie en dient men ervoor te zorgen dat andere passagiers en voorwerpen of dieren die worden vervoerd goed zijn geplaatst, zodat er geen hinder is tussen de bestuurder en een van hen.
Er staat dus niet specifiek in de Spaanse verkeerswet dat het rijden met slippers verboden is maar de politie kan bekeuren indien de agenten denken dat het een veilige manier van autorijden in de weg staat. Elke autorijder dient zijn/haar eigen verantwoordelijkheid te nemen om zo veilig mogelijk te autorijden daarom staat het rijden met slippers letterlijk niet in de wet. Blootvoets is niet toegestaan omdat dit schade aan een voet kan opleveren.
Rijden zonder shirt
Ook het rijden zonder shirt of topless in het geval van vrouwelijke chauffeurs is strafbaar met boetes tussen de 40,00 en 80,00 euro. De reden is omdat het contact met de stoelleuning en autoriem pijnlijk kan zijn en dit schade aan de huid kan toebrengen met kans op verwondingen. Ook in het geval van het openen van de airbag bij een ongeval is het gevaarlijk om geen shirt aan te hebben.
Eten, drinken of opmaken
Een ijsje eten, een broodje naar binnen werken, water drinken of jezelf opmaken achter het stuur levert boetes op. Elke afleiding achter het stuur tijdens het rijden is strafbaar en wordt beboet met sancties tot wel 200,00 euro. Daarnaast kan men punten van een (Spaans) rijbewijs kwijtraken.
Arm uit het raam steken of leunen uit het raam
Chauffeurs die erop betrapt worden te rijden met een arm uit het raam of die leunen op het portier terwijl het raam open is kunnen boetes krijgen tot 80,00 euro. Het stuur dient men namelijk vast te houden met beide handen.
Voeten op het dashboard
De bijrijders die denken gemakkelijk te kunnen zitten door de voeten op het dashboard te leggen kunnen van een koude kermis (of warm strand) thuiskomen als ze betrapt worden. Dit is namelijk vanwege de veiligheid (stel je voor de airbag opent bij een ongeval) niet toegestaan en kan boetes opleveren tot 100,00 euro.
Sigaret of dingen uit auto gooien
Het uit de auto gooien van dingen die de verkeersveiligheid in gevaar brengen en/of brandgevaarlijk zijn en dus natuur- en bosbranden kunnen veroorzaken zoals peuken wordt strenger bestraft met de inhouding van 6 punten in plaats van 4 punten op het rijbewijs. Het levert ook een boete op van 500,00 euro.
Aantal inzittenden
Mocht het aantal inzittenden het maximale overschrijden wat in de meeste gevallen 6 of 7 personen is (in normale auto’s) kan men flinke boetes krijgen.
DVD schermen, GPS etc.
Chauffeurs mogen geen films kijken of DVD apparaten gebruiken tijdens het rijden. Het instellen van een GPS of andere handelingen doen op een GPS apparaat tijdens het rijden zijn verboden. Alle apparaten die de aandacht van de autorijder af kunnen leiden zijn verboden. Boetes lopen op tot 200,00 euro en je kunt punten van je (Spaans) rijbewijs kwijtraken.
Bellen in de auto
Het gebruik van de mobiele telefoon achter het stuur en dus tijdens het rijden als je deze met één hand vasthoudt wordt zwaarder bestraft met het verlies van 6 rijbewijspunten in plaats van de nu nog geldende 3 strafpunten. Heeft de automobilist de mobiele telefoon niet in de hand tijdens het rijden, dan kost dat 3 strafpunten. Verder geldt vanaf nu een boete van 200,00 euro.
Radarverklikker
Het gebruik van radarverklikkers wordt ook zwaarder bestraft met niet alleen een boete van 500,00 euro maar ook 3 punten verlies op je rijbewijs. Daarbij maakt het niets uit of deze systemen aan of uit staan. Voorheen werd er alleen beboet als deze verklikkers aan stonden.
Veiligheidsgordel of autogordel
Het niet gebruiken van de veiligheidsgordel of autogordel en in het geval van motors en scooters de verplichte helm en in het geval van kinderen in een auto de kinderveiligheidssysteem zoals de kinderzitjes, levert een verlies op van 4 punten in plaats van 3 en wordt ook beboet met 200,00 euro.
Parkeren op invalideplaatsen
Parkeren op invalideplaatsen terwijl je dat niet mag levert 3 punten minder op je rijbewijs en daarnaast een flinke boete (en de auto wordt waarschijnlijk weggesleept wat ook niet goedkoop is)
Rijden op de snelwegen
Correct rijden op snelwegen of vierbaanswegen is een van de zaken waar de DGT (Algemene Directie Verkeer) op Gran Canaria het meest mee bezig is, met name het zogenaamde "linkerbaansyndroom". Automobilisten worden gewaarschuwd dat het langer dan 300 meter op de linker rijstrook blijven en het verkeer afremmen niet alleen gevaarlijk is en kan leiden tot ongevallen, maar ook tot boetes van 200,00 tot 500,00 euro.
Als u niet correct rijdt op deze snelwegen, waardoor het moeilijk is om u in te halen of andere voertuigen tegen te houden, staat er een boete van maximaal 200,00 euro, maar zonder verlies van punten van uw rijbewijs. Dit omvat het "linkerbaansyndroom", dat is wanneer een bestuurder naar links gaat om in te halen en niet naar rechts terugkeert, of een bestuurder die toch gewoon op de linkerbaan rijden blijft.
Er staat ook in dat je ook niet midden op de weg mag stoppen of parkeren, ook niet op de vluchtstrook, omdat het verkeersongevallen kan veroorzaken en er staat ook een boete van 200,00 euro op. De enige uitzondering is autopech.
Ook andere manoeuvres zoals achteruitrijden op de snelweg of op de vluchtstrook rijden zijn verboden. Deze kunnen een zeer ernstige overtreding van roekeloos rijgedrag inhouden, met een boete die kan variëren van 200,00 euro en vier punten tot 500,00 euro en zes punten.
Er zijn echter verkeersovertredingen met hogere boetes, bijvoorbeeld als uw kentekenplaat niet kan worden gelezen, zelfs als er één cijfer ontbreekt of wordt verborgen, kunt u een boete krijgen tot 6.000,00 euro.
WhatsAppen, messenger etc
Het is absoluut niet toegestaan om berichten te lezen en schrijven in applicaties zoals WhatsApp, Twitter, Instagram, Facebook, Messenger etc. In het geval van WhatsApp is net ook niet toegestaan berichten in te spreken en/of te beluisteren, te bellen of te videobellen. Ook het verzenden van SMS berichten is verboden achter het stuur. Hier staan hoge boetes op.
Spullen achterin leggen die niet vast zitten
Volgens de verkeersregels is het leggen van spullen op de achterbank zonder dat deze vastzitten in principe niet toegestaan. De reden daarvoor is dat als er een aanrijding zou plaatsvinden deze losse objecten alle kanten opvliegen en dodelijk kunnen zijn. Losse spullen dienen in de achterbak gelegd te worden. Boete kan oplopen tot 100,00 euro.
Huisdieren aan de riem of in bench
Honden en katten die op de achterbank zitten moeten aan een speciale riem vastzitten of in een bench zitten die eigenlijk ook vastgemaakt dient te worden. Zitten honden/katten in de achterbak dan dient er een afscheiding te zijn tussen de achterbank en de achterbak zodat de dieren in het geval van een aanrijding niet naar voren vliegen. Boetes kunnen oplopen tot 300,00 euro.
Claxonneren zonder reden
Het gebruik van een claxon zonder dat hier reden voor is, is verboden en kan beboet worden tot 80,00 euro. Datzelfde geldt overigens ook voor het gebruik van de knipperlichten en gevarenlichten zonder dat daar reden voor is. Helaas staat er niet vermeld wat de boete is als men deze knipperlichten niet gebruikt, iets dat vaker voorkomt.
Documentatie niet compleet
Het is verplicht om de juiste kenteken papieren (ficha técnica + permiso de circulación) bij je te hebben in de auto. Verder moet je als erom gevraagd wordt je rijbewijs kunnen laten zien. Sinds dit jaar kan dat ook een digitale versie zijn via de speciale app van de DGT. Ook moet je de ITV (APK) keuringspapieren bij je hebben. Boetes kunnen tussend e 10,00 en 500,00 euro liggen.
ITV-sticker
Bovenaan rechts op de voorruit moet bij die auto’s die dat moeten hebben de ITV sticker (pegatina de la ITV) zichtbaar zijn. Dit is vaak een van de eerste dingen waar een agent naar kijkt als een auto wordt stilgezet. Uiteraard gaat het in dit geval om auto’s met een Spaans kenteken. Geen ITV sticker kan een boete van 100,00 euro opleveren.
Reflecterend vest
Je moet ten allen tijde een reflecterend vest in de auto hebben die aangetrokken dient te worden in geval van pech of een ongeval. Het vest is voor de Spaanse verkeerswet net zo belangrijk als een gevarendriehoek en het niet bij je hebben van een dergelijk vest kan boetes opleveren tot maar liefst 200,00 euro.
Reservewiel
In de Spaanse verkeerswet staat nog steeds dat het verplicht is een reservewiel (rueda de repuesto) bij je te hebben maar er zijn steeds meer modellen waar geen reservewiel aanwezig is. Is dat laatste het geval dan dien je een bandenreparatieset (kit antipichazos) bij je te hebben in de auto (niet nodig als men rijdt op run-flat-tires). Het is ook verplicht om de nodige gereedschap (herramientas) om een wiel te verwisselen bij je te hebben. Het verwisselen van een band mag niet overal langs/op de weg in Spanje en in de meeste gevallen is het verplicht een sleepdienst (grua) te bellen. Boete is 200,00 euro als je dit niet bij je hebt.
Gevarendriehoek
Het is in Spanje verplicht om 2 gevarendriehoeken (triángulos / dispositivos portátiles de señalización) in de auto te hebben. Volgens de Nederlandse ANWB geldt dit alleen als men rondrijdt met een Spaans kenteken. Eigenaren van een auto met een buitenlands kenteken hoeven maar 1 gevarendriehoek bij zich te hebben. Het wordt echter wel aangeraden om 2 gevarendriehoeken bij je te hebben om deze 50 meter voor en 50 meter achter de auto te plaatsen in geval van pech langs de weg, dat is altijd veiliger. Boete is 200,00 euro als je dit niet bij je hebt. Vanaf 1 juli 2021 is het in Spanje toegestaan om de lichtgevende elementen die ook wel bekend staan als V-16 help flash lichten te gebruiken in plaats van de traditionele gevarendriehoeken in geval van pech langs de kant van de weg. Het zal echter pas op 1 januari 2026 zijn dat de gevarendriehoeken niet meer gebruikt mogen worden in Spanje.
Maar wat wordt dan bedoeld met deze lichtgevende elementen die de traditionele gevarendriehoeken moeten vervangen in Spanje? Het gaat om de zogenaamde ‘help flash’ oftewel de V-16 die als een soort zwaailicht direct vanuit de auto op het dak van een voertuig geplaatst kan worden in een noodgeval. De onderkant is magnetisch waardoor deze dus op het dak vastgemaakt kan worden en of automatisch of handmatig ingeschakeld kan worden. De V-16 lichten hebben ook een GPS ingebouwd die elke 100 seconden de locatie weergeeft waardoor hulpdiensten via de cloud van DGT 3.0 makkelijk het voertuig met pech kunnen vinden.
Fietsen meenemen in/achter auto
Het meenemen van fietsen in de auto is alleen toegestaan als de fiets goed vast zit en de fiets het zicht van de chauffeur niet belemmerd. Indien men een fiets achterop de auto vastmaakt door middel van speciale fiets-steunen dient dit altijd zo te gebeuren dat het kenteken van de auto te lezen is en dient men een rood/wit gestreept bord aan de fietsen vast te maken. Uiteraard dienen de fietsen goed vast te zitten, iets dat ook geldt als de fietsen boven op het dak vervoerd worden. Het niet correct meenemen van fietsen kan leiden tot bekeuringen.
Wassen en repareren van een auto op straat
Weliswaar niet een regel die betrekking heeft op rijden met een auto maar wel iets dat absoluut niet mag in Spanje. Het is nergens in Spanje toegestaan om op straat de auto te wassen. De reden daarvoor is dat het vieze water op straat blijft liggen en dat de zeep/shampoo die gebruikt wordt glad kan worden op de weg. Ook het repareren van een auto op straat is niet toegestaan. Boetes lopen in deze gevallen hoog op zoals maar liefst 3.000,00 euro in Madrid maar ook 30,00 euro als een symbolische boete in veel andere gemeenten.
Veel regels zoals het te hard rijden, niet dragen van de autogordel, dronken achter het stuur zitten of met drugs op en het rijden zonder rijbewijs etc. hebben we hierboven niet aangegeven want deze zijn vrij logisch en eigenlijk overal geldig.
Het kan gebeuren dat het bovenstaande niet helemaal correct is of inmiddels alweer aangepast door de Spaanse verkeersdienst DGT. Deze regels zijn verzameld uit meerdere Spaanse krantenberichten en artikelen die soms ernaast kunnen zitten omdat de wet niet echt 100% duidelijk is en er flink gespeculeerd kan worden omdat bepaalde punten niet specifiek aangekaart worden in het Reglamento General de Circulación. Dus … heb je nog tips, meer informatie en/of aanvullingen, laat het dan weten door middel van een reactie.
Per 1 november 2022 regeling verkeersboetes voor bedrijven
Per 1 november 2022 moet u zich elektronisch inschrijven bij de dienst Verkeer. Als er een boete wordt opgelegd, wordt het bedrijf op de hoogte gebracht en heeft het tien dagen de tijd om de aanmaning te downloaden en te betalen. Bij uitblijven van betaling kan beslag worden gelegd op de bedrijfsrekening door de Belastingdienst. Registratie met e-mail en gsm-nummer is verplicht en gratis.
Niet meer verplicht
In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het voor brildragers niet meer verplicht om een reservebril op sterkte (gafas de repuesto) bij je te hebben. Dit is dus al enkele jaren niet meer verplicht in Spanje maar het wordt wel aangeraden en het is zelfs ook wel logisch.
Verder is het niet meer verplicht om een set reservelampen (juego de bombillas) bij je te hebben. Het is ook niet meer verplicht om de verzekeringspapieren (recibo del seguro) bij je te hebben omdat dit via het kentekennummer gecontroleerd kan worden.
Verder raadt de DGT aan om altijd accukabels (pinzas para la batería) mee te nemen, een zaklantaarn (linterna), een volledig opgeladen mobiele telefoon (móvil completamente cargado), anticondensspray (spray antivaho) en eten en drinken (agua y alimentos).
Disclaimer
Deze informatie is verzameld door vrijwilligers van de NVGC die geen speciale kennis hebben. Ondanks het feit dat wij zorgvuldig zijn kunt u geen rechten ontlenen aan deze publicatie en kan het zijn dat deze informatie inmiddels achterhaald is.
De informatie-pagina's van de NVGC zijn constant in beweging en u speelt daarin ook een rol. Heeft u een op- of aanmerking? Kunt u aanvullen? Weet u meer? Vertel het ons! Nederlanders helpen Nederlanders!