auto-huren-gran-canaria-groot.jpg

Auto uitvoeren in Nederland

Op deze pagina staan stappen die u moet ondernemen als u, uw auto wilt uitvoeren uit Nederland. Het uitvoeren van uw auto is noodzakelijk als u een Spaans kenteken wilt aanvragen. Het uitvoeren van uw auto betekent, kort samengevat, dat de registratie van uw auto in Nederland wordt beëindigd.

 • Waarom

  Als u uw auto wilt meenemen naar Spanje en meteen wilt invoeren in Spanje, dan moet u eerst uw auto uitvoeren uit Nederland. U doet dit door uw kenteken bij het RDW in te wisselen voor een uitvoerkenteken (tijdelijke kentekenplaat). Enkel met dit uitvoerkenteken en een tijdelijke uitvoerverzekering kunt u met uw voertuig gebruik maken van de openbare weg. In Nederland kunt u bij de RDW uw auto laten uitvoeren. Voor meer informatie over het uitvoeren van uw auto, klik hier om naar de specifieke pagina van de RDW te gaan.

 • Waar

  U kunt uw auto uitvoeren bij de RDW (Rijksdienst voor Wegverkeer). Hier krijg u een uitvoerverklaring, een uitvoerkentekenbewijs en een uitvoerkenteken (tijdelijke kentekenplaat), waarmee u naar Spanje kunt rijden.

 • Hoe

  Indien u uw auto wilt uitvoeren, is het noodzakelijk dat deze nog een geldige APK keuring heeft. Bij het uitvoeren van uw auto dient u de volgende stappen te nemen:

  1. Ga met uw paspoort, kentekenplaten en kentekenbewijs (deel IA,IB en II) naar de RDW. Hier vernietigen ze uw kentekenplaten en daarvoor in de plaats krijgt een uitvoerverklaring, een uitvoerkentekenbewijs, een tijdelijke kartonnen kentekenplaat met uw uitvoerkenteken nummer en een uitvoerbewijs. Dit tijdelijke kenteken is gedurende 14 dagen geldig.

  2. Aangezien een tijdelijke kartonnen kentekenplaat snel stuk kan gaan gedurende de reis, is het aan raden om de kartonnen uitvoer kentekenplaat om te wisselen voor een kentekenplaat van metaal (wit met zwarte letter). Dit kunt u doen laten in winkels, die zijn gespecialiseerd in het vervaardigen van kentekenplaten of winkels, die auto accessoires verkopen.

  3. Indien u over het tijdelijk uitvoerkenteken beschikt, kunt u een tijdelijke WA-verzekering afsluiten. Na vergelijking van verschillende bedrijven, bleek GRB verzekeringen (groene kaarten registratie bureau) de goedkoopste verzekering aan te bieden.

 • Kosten

  Uitvoeren auto kost € 23,00. Uitvoer kentekenplaten kosten ongeveer € 20,00 (2 platen).

 • Tips

  Zorg dat u uw uitvoerkenteken zo kort mogelijk voor uw vertrek aanvraagt, hierdoor houdt u meer tijd over voor het proces van invoeren in Spanje. U kunt ook eerst een tijd met uw Nederlandse kenteken in Spanje rijden en uw auto pas later invoeren in Spanje.

Disclaimer

Deze informatie is verzameld door vrijwilligers van de NVGC die geen speciale kennis hebben. Ondanks het feit dat wij zorgvuldig zijn kunt u geen rechten ontlenen aan deze publicatie en kan het zijn dat deze informatie inmiddels achterhaald is.

De informatie-pagina's van de NVGC zijn constant in beweging en u speelt daarin ook een rol. Heeft u een op- of aanmerking? Kunt u aanvullen? Weet u meer? Vertel het ons! Nederlanders helpen Nederlanders!