naar gran canaria

 

Wonen of overwinteren op Gran Canaria

 

Denk jij er al langer over na om Nederland achter je te laten en om naar Gran Canaria te emigreren? En vraag je je af hoe het zoal zit met de mogelijkheden qua wonen in Gran Canaria? In dit artikel vertel wij je alles over wonen op Gran Canaria. van woonlocaties tot huizenprijzen en huurvoorwaarden zodat jij precies weet waar je rekening mee moet houden als je zelf de stap gaat maken.

Woonlocatie

Wonen in Gran Canaria biedt in veel opzichten tal van mogelijkheden qua locatie. Even kort gezegd kun je een onderscheid maken tussen het toeristische Zuiden, het Noorden met de bruisende (hoofd)stad Las Palmas en het ongerepte binnenland van Gran Canaria. Iedere regio heeft natuurlijk zo z’n eigen charme, maar ook een aantal voor- en nadelen.

Één van de grootste nadelen van wonen in het Noorden is de temperatuur. In het Noorden van Gran Canaria is het vaak wat kouder dan in het Zuiden en Westen van het eiland. Dit merk je met name in de wintermaanden. Zo kan de temperatuur in de winter zelfs wel tot 5 graden schelen. Dat is dan ook direct één van de meest gehoorde redenen dat emigranten eerder voor het zonnige Zuiden van Gran Canaria kiezen. Dit terwijl het ook heerlijk kan zijn om juist een afwisseling te hebben van seizoenen en temperatuur.

Zeker tijdens de warme zomers op Gran Canaria, waarbij de temperatuur rustig op kan lopen tot een 35 graden, is het soms heerlijk om een afwisseling in temperatuur te ervaren. Desalniettemin zullen veel mensen toch het Zuiden boven het Noorden verkiezen. Want zeg nou zelf: wat heeft wonen in Gran Canaria voor zin als je niet vaak kunt genieten van zon, zee en strand?

Wonen in een toeristische regio kent overigens ook een aantal nadelen. Want hoewel het in het Zuiden absoluut heerlijk vertoeven is, zijn er ook een paar dingen om rekening mee te houden. Zo liggen de huurprijzen aanzienlijk hoger dan in andere regio’s van Gran Canaria, zijn de boodschappen een stuk duurder en leef je dag en nacht tussen het toerisme en de vakantiegangers. Uiteraard allemaal niet zó rampzalig, maar wel iets om in gedachten te houden. Zeker na een paar jaar wonen in Gran Canaria kun je soms echt snakken naar een dagje weg al het toerisme.

Woningmarkt

In Nederland en België zijn we eigenlijk best wel verwend wat betreft onze woningen. Zo hebben we een grote diversiteit aan prachtige en goed geïsoleerde huizen, veelal met (grote) tuin en met de meest uiteenlopende extra’s. Wonen op Gran Canaria is in dat opzicht net een tikkeltje anders. De huizen zijn veel minder luxe dan dat wij gewend zijn. Ook ligt de focus meer op het buitenleven. Wat betreft de woningmarkt op Gran Canaria bestaat het aanbod vooral uit woningen op voormalige vakantieparken. In sommige gevallen tref je huizen op parken die nog steeds gedeeltelijk gebruikt worden voor toeristen.

Dit heeft onder andere te maken met bestemmingsplannen en ruimtelijke ordening. Toen het toerisme op Gran Canaria in de jaren 60 begon toe nemen werd zo’n beetje iedere vierkante meter aan de Zuidkust volgebouwd. Appartementen, villa’s en bungalow complexen schoten als paddenstoelen uit de grond om maar aan de toenemende vraag van het toerisme te kunnen voldoen.

Niet heel gek, gezien het eiland het daarvoor vooral moest hebben van inkomsten uit de landbouw, zoals de export van tomaten, bananen etc. Kortom, opeens kreeg Gran Canaria de kans om de economie een enorme boost te geven door het toerisme. Een prachtige vooruitgang voor de ontwikkeling van Gran Canaria en een mooie kans voor de werkgelegenheid. Echter had die gretigheid ook een keerzijde. De vraag van toeristen naar luxe (all-in) resorts (á la Egypte en Turkije) zorgde er al snel voor dat grotere reisorganisaties steeds meer wegtrokken uit de verouderde accommodaties en vakantieparken. Met name de appartementen, bungalows en vakantievilla’s die in de jaren ’60 en ’70 initieel gebouwd werden om aan de groeiende vraag van het toerisme te kunnen voldoen stonden plots leeg. 

De touroperators trokken naar nieuwe regio’s en luxe complexen. Bouwprojecten werden op hold gezet, met als gevolg: half bebouwde heuvels die er tot op de dag van vandaag nog bij staan, zoals op de heuvels van Arguineguin. Dit alles leidde tot een buitenkansje voor tal van welgestelde emigranten en Canarische families, die maar wat graag een vakantiehuisje in het zonnige Zuiden wilden hebben. Het massale opkopen van voormalige vakantiewoningen zorgde uiteindelijk voor een kettingreactie met flink nadelige gevolgen voor de mensen die vandaag de dag een huis proberen te zoeken op Gran Canaria.

Tekort aan betaalbare huurwoningen

Nu vraag je je misschien af wat dit alles uiteindelijk te maken heeft met wonen in Gran Canaria. Een nogal complex verhaal, maar we zullen proberen het zo simpel mogelijk te houden  De problemen op de oververhitte woningmarkt hebben een behoorlijke impact gehad op het wonen op Gran Canaria. Op dit moment is er een enorm tekort aan betaalbare huurwoningen. Met name in het zuiden en zuid-westen van Gran Canaria rijzen de prijzen de pan uit en wordt het praktisch onmogelijk om een betaalbare huurwoning te vinden. Mensen met eigen geld hebben in dat opzicht geluk. Aan koopwoningen is er geen tekort op Gran Canaria.

Een van de andere problemen op de woningmarkt is dat er niet zoiets bestaat als een woningstichting zoals wij in Nederland kennen. De huurwoningen op Gran Canaria bevinden zich in de vrije sector en worden verhuurd door eerder genoemde Canarische families. Waar zij vroeger liever zelf gebruik maakten van een woning in het heerlijke Zuiden, kiezen zij er nu voor om hun woning (soms zelfs illegaal) te aan te bieden als vakantiewoning. Tegenwoordig vang je voor een weekje vakantieverhuur namelijk veel meer dan een huurcontract voor 12 maanden.

Alles samenvattend is het hierdoor is het voor veel mensen gewoon niet meer haalbaar om een woning te huren in het Zuiden van Gran Canaria. Vooral in Playa del Inglés, Maspalomas en tegenwoordig zelfs San Fernando is het haast onmogelijk om nog een betaalbare woning te vinden. De gemiddelde prijs voor een simpele 2 slaapkamer bungalow ligt nu al rond de 850 tot 1100 euro exclusief servicekosten. Dit zorgt er natuurlijk voor dat de keuze qua type woning en woonlocatie steeds beperkter wordt.

Huurprijzen- en voorwaarden

Waar je in 2014 voor een kleine 500 euro nog een prima 2-slaapkamer bungalow met tuin kon huren in het hart van Playa del Ingles, kom je nu met 850 euro net uit op een 1-slaapkamer appartement in de buitenwijk van San Fernando. Dit is belangrijke informatie, gezien de meeste mensen nog steeds in de veronderstelling zijn dat het wonen in Gran Canaria heel goedkoop is. Daarbij zit je als huurder in een lastig parket en niet langer in een luxe positie om allerlei eisen te gaan stellen aan de ideale woning. Plat gezegd mag je al heel blij zijn als je überhaupt een woning kunt vinden die een beetje fatsoenlijk is. De instelling van de gemiddelde huiseigenaar op Gran Canaria is: “voor jou tien anderen”. Lullig, dat zeker, maar het is helaas wel de realiteit. Wil jij woning X niet huren? Prima, dan zijn er genoeg anderen die dat wel willen. 

Alternatieven

Maar gelukkig is er ook goed nieuws. Indien je niet de financiële middelen bezit, of simpelweg niet zoveel wil betalen voor een huurwoning, dan zijn er nog een aantal alternatieven. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om iets verder van de toeristische zones te gaan wonen in Gran Canaria. Dit soort regio’s zijn een stuk minder populair en daarom vele malen goedkoper dan de kustplaatsen.

Bovendien is Gran Canaria een klein eiland met relatief korte reisafstanden waardoor je nooit meer dan een halfuur moet rijden om op plaats van bestemming te komen. Wil je toch graag in de buurt van het toerisme wonen? Op zo’n een paar km afstand van het toerisme zijn er meer dan genoeg kleine dorpjes waar je nog steeds heel betaalbaar kunt huren.

Oriënteer je bijvoorbeeld op plekjes als Mogán (achter Puerto de Mogán), El Salobre (buitengebied achter El Tablero), Montaña la Data, Ayagaures (voorbij Aqualand) of Vecindario. In deze plaatsen vind je de meest rustieke huisjes met tuinen vol fruitbomen en prachtig uitzicht op de bergen. Een ander bijkomstig voordeel is dat er in de buitengebieden vaak niet zo moeilijk gedaan wordt over huisdieren. Tot slot wonen daar genoeg mensen met honden, geiten, kippen en paarden!

 

Disclaimer

 

Deze informatie is verzameld door vrijwilligers van de NVGC die geen speciale kennis hebben. Ondanks het feit dat wij zorgvuldig zijn kunt u geen rechten ontlenen aan deze publicatie en kan het zijn dat deze informatie inmiddels achterhaald is.

De informatie-pagina's van de NVGC zijn constant in beweging en u speelt daarin ook een rol. Heeft u een op- of aanmerking? Kunt u aanvullen? Weet u meer? Vertel het ons! Nederlanders helpen Nederlanders!