standstoelen aanwezig

 

Waarom overwinteren op Gran Canaria een goed idee is

 

Steeds meer Nederlanders en Belgen kiezen ervoor om gedurende de koude, natte en grijze wintermaanden in eigen land te kiezen voor een langdurig verblijf in het buitenland. Gran Canaria is bij veel Nederlanders en Belgen een keuze omdat de temperaturen over het algemeen beter zijn en het leven vaak goedkoper is. Maar waarom is overwinteren in Gran Canaria eigenlijk een goed en gezond idee?

Je kent het wel, regen, wind, sneeuw, ijzige kou en een bewolkte donkere lucht is niet vreemd gedurende de wintermaanden in Nederland en België. Om dat slechte, trieste en treurige weer te voorkomen kiezen veel mensen ervoor om naar Gran Canaria te trekken gedurende de wintermaanden om daar te genieten van andere temperaturen en een relaxter leven.

Het overwinteren was vroeger iets van de 65-plussers die alle tijd van de wereld hebben maar tegenwoordig zijn er ook steeds meer 50-plussers die richting Gran Canaria  trekken tijdens de winter. Het is voor velen immers makkelijk om op afstand te werken, als er maar een internet verbinding is. Het aangename klimaat en over het algemeen betere weersomstandigheden zijn ideaal om de koude en natte winter in eigen land te vergeten en ook in december op een terras in de zon te werken.

Winterdepressie

Veel Nederlanders en Belgen hebben last van de zogenaamde winterdepressie als het buiten steeds donkerder, natter en kouder wordt. Aangezien het lichaam natuurlijk daglicht nodig heeft is het aangenamer om met een lekkere temperatuur buiten te zijn. Daarom kiezen veel mensen voor een verblijf in Gran Canaria tijdens de wintermaanden, om dus aan de winterdepressie te ontkomen.

Kwaaltjes

Ziektes als artrose en reuma worden weliswaar niet verholpen door het aangename winterweer in Gran Canaria maar een warmer klimaat kan de pijn van de patiënten wel flink verzachten. Ook astmapatiënten genieten vaak meer in een warmer klimaat aangezien de luchtkwaliteit vanwege de verwarming niet achteruit gaat. Warmer weer zorgt er ook voor dat er een actievere levensstijl is aangezien een stukje wandelen of fietsen leuker is als de zon schijnt.

Stress

De decembermaand is voor veel mensen een stressmaand met een drukke en overvolle agenda en natuurlijk de kerstdagen en eindejaarsstress. Door naar Gran Canaria te trekken voorkom je die stress en beleef je een decembermaand heel anders. Door te overwinteren op een rustige en relaxte plaats voorkom je dus de decemberstress en kan je eindelijk zelf genieten van de feestdagen. De feestdagen kunnen ook vaak nare herinneringen met zich meebrengen die eventueel vermeden kunnen worden door een verblijf in een andere en warmere omgeving.

Goedkoper

Het leven in een warmere omgeving kan goedkoper zijn want de stookkosten in eigen land worden vermeden. Over het algemeen zegt men dat het leven goedkoper is in Gran Canaria. Dat merk je in de supermarkt, in een restaurant, op een terras en ook wat betreft de huur van een appartement of woning die vaak in de wintermaanden goedkoper zijn.

Enkele tips

Er zijn uiteraard nog veel meer redenen te melden waarom het overwinteren in Gran Canaria een goed en gezond idee kan zijn. Let daarbij echter wel op waar men gaat overwinteren want de temperaturen zijn niet overal hetzelfde.

Gran Canaria wordt gekenmerkt door de noordoostpassaat en de Canarische Stroom, waardoor het klimaat aan de kustgebieden bijna constant is. Officieel heeft Gran Canaria een warm woestijnklimaat, dat binnen de klimaatclassificatie van Köppen aangeduid wordt met de code BWh. Het woestijnklimaat is een zogenaamd droog of aride klimaat, waarbij naast de vrij milde temperaturen vooral een lage hoeveelheid neerslag hoort. De kans op regen is op Gran Canaria vrij klein, zeker in het droge zuidelijke deel van het eiland.

In de winter is het zacht en lokaal zelfs warm. Hierdoor is Gran Canaria zeer geschikt als winterzon bestemming. Ook de constante zeetemperatuur werk hieraan mee. In de wintermaanden is het vrijwel altijd lenteachtig weer, met een grote kans op zon, temperaturen rond de 20 graden en een vrij lage kans op neerslag.

Je moet er wel rekening mee houden dat de hoger gelegen gebieden in het binnenland een stuk koeler kunnen zijn en je moet er ook niet van opkijken als je soms ook wat sneeuw ziet. 

Houdt er ook rekening mee dat het leven in Gran Canaria anders is dan in Nederland of België. Zo heeft men een ander tijdschema en is dat te merken in restaurants, bars waar het tussen de middag erg druk kan zijn terwijl winkels, bedrijven en bezienswaardigheden tijdens de “siesta” mogelijk gesloten kunnen zijn.

 

Disclaimer

Deze informatie is verzameld door vrijwilligers van de NVGC die geen speciale kennis hebben. Ondanks het feit dat wij zorgvuldig zijn kunt u geen rechten ontlenen aan deze publicatie en kan het zijn dat deze informatie inmiddels achterhaald is.

De informatie-pagina's van de NVGC zijn constant in beweging en u speelt daarin ook een rol. Heeft u een op- of aanmerking? Kunt u aanvullen? Weet u meer? Vertel het ons! Nederlanders helpen Nederlanders!