Kopen van een huis op Gran Canaria
Als u op Gran Canaria een huis wilt kopen moet u echt een NIE-nummer hebben en een Spaanse bankrekening. Dat laatste kan eventueel gelijk met de hypotheek geregeld worden.
Kosten van het hebben van een huis
Een woning eigenaar betaalt jaarlijks tussen de 0,4 en 0,8% onroerend goed belasting (Impuesto sobre bienes inmuebles = IBI) Daarnaast betaalt u 2% belasting (Impuesto sobre la Renta de no Residentes = IRNR) over de kadastrale waarde. En dan nog de vermogensbelasting (Impuesto sobre el Patrimonio = IP), maar die kent een vrijstelling van 7T. Dan is er nog een gemeentelijke belasting (Tasas) voor huisvuil e.d.
Wetten en regels
Om te beginnen zijn de wetten en regels op Gran Canaria anders dan die in de rest van Spanje en nog meer dan die in Nederland. Een notaris op Gran Canaria maakt zich niet druk over de betaling van het onroerend goed maar wel over de levering en dan ook alleen en puur de beschrijving in het kadaster. U heeft beslist een goede (echte) advocaat nodig om voor u uit te zoeken of het huis niet is bezwaard met kosten en of alle vergunningen aanwezig zijn. Neem nooit een advocaat die door de verkopende makelaar wordt aangeraden. Wij adviseren u geen onroerend goed te kopen waarvan delen niet geregistreerd zijn. Bijvoorbeeld uitbouwen en aanbouwen die niet in het register vermeld zijn. Dat kan uw advocaat controleren maar vooral kunt u de verkoper (de makelaar) vragen of overal vergunning voor zijn.
Zoeken
De zoektocht begint meestal bij makelaars. Overtuig u van de kwaliteit van de makelaar, daar is op het internet vast iets over te vinden. U kunt ook zoeken op Idealista, Fotocasa en Vibbo, dat is wel in het Spaans, maar dat went snel. Hier staan echter ook veel huizen die allang verkocht zijn of niet meer te koop staan. Maar toch kunt u er ook dan veel aan hebben om u hier te oriënteren. Het ligt voor de hand dat je het beste kunt zoeken en reageren als je op GC bent. Een huis huren en dan een zoektocht beginnen ligt voor de hand. Zo kunt u ook dorpen en buurten verkennen. Ook het klimaat verschilt. In San Agustin en Playa waait het 's winters veel. Dat wordt minder naar het zuidwesten en in Puerto Rico en Mogan is veel minder wind. In dalen is het 's zomers warmer en op berghellingen is het koeler.
Controles
Er zijn hier verschillende kadasters. Er is de 'Registro de la Propiedad' waar de Nota Simple Informativa wordt uitgegeven. Hier vindt u o.a. het nummer van uw kadastrale registratie op. Dit document is het belangrijkste. Er is ook een Referencia Catastral Del Inmueble van de Cobierno, meestal is dit een tekening. Dit document ziet er veel officiëler uit maar is ondergeschikt aan de Nota Simple. Vergelijk ze wel en constateer eventueel afwijkingen in de plotgrootte.
Advocaat
In tegenstelling tot Nederland, waar de notaris veel uitzoekt, heeft u hier in Spanje een advocaat nodig. Een echte. Neem niet de advocaat die de verkoper u aanraadt, gewoon uit voorzorg. De advocaat zoekt voor u uit of er schulden op het huis zitten. Hier in Spanje zijn schulden zoals 'communidad', elektriciteit en water, maar ook belastingen, verbonden aan het huis en koopt u dus schulden mee. De advocaat zorgt er voor dat die schulden verrekend worden. Ook controleert hij/zij alle vergunningen en dat is wel een dingetje in dit land waar veel gebouwd en verbouwd wordt zonder vergunning.
Belastingadviseur
De meeste adviseurs zijn niet volledig op de hoogte. Dat is hier echt een probleem. Vooral bij echtscheiding en overlijden en een groot verschil tussen verkrijgingsprijs en de huidige waarde bent u gebaat bij een echt goede adviseur. Nederlandstalige adviseurs voor belastingen in Spanje vermelden wij hieronder maar dit betekent niet dat wij ze kennen en/of goede referenties kunnen of mogen geven. Euroeconomics of Hak en Rein Vos en hier op het eiland: Cardenas heeft een eigen juridische afdeling.
De Koopovereenkomst
In tegenstelling tot Nederland kan hier een koopovereenkomst nog ongedaan gemaakt worden. En dat gebeurt helaas soms ook. Na de koopovereenkomst gaat uw advocaat een aantal zaken onderzoeken, zoals of er schulden op het perceel rusten. Als u een aanbetaling moet doen dan adviseren wij die te doen aan een advocaat en niet aan de verkoper of diens makelaar. Na onderzoek kunt u toch van de koop willen afzien en dan moet het terugkrijgen van de aanbetaling geen probleem worden.
Kosten
Het percentage kosten ligt rond de 10%. U betaalt overdrachtsbelasting of BTW (bij nieuwbouw). Inschrijving het kadaster kost minder dan 1%. Dan zijn er nog de notariskosten en de kosten van de advocaat.
Hypotheek
Dat is mogelijk maar niet altijd makkelijk. Er zijn verschillende banken en zelfs onderlinge verschillen tussen dezelfde bank in verschillende plaatsen. Soms is er in een filiaal geld over (dat klinkt gek, ik weet het) en dan wordt het stuk makkelijker. Dit onderwerp willen wij hier niet teveel belichten. Als u als lezer hierover informatie heeft dan graag!
Verkopen en belasting
Als u een huis verkoopt dan betaalt u inkomstenbelasting over de meeropbrengst. Stel u koopt een huis voor 150.000 en verbouwd (renoveert) dat voor 30.000. U verkoopt het jaren later voor 200.000. Dan betaalt u grofweg 25% over 50.000 aan belastingen. Als u 65+ bent en meer dan 3 jaar ingezetene bent dan betaalt u die belasting niet.
Echtscheiding en een huis op Gran Canaria
In principe betaalt u bij verkoop van een onroerend goed belasting (over de meerwaarde). Het is mogelijk om bij scheiding een onroerend goed toe te bedelen aan 1 van de echtgenoten, zonder dat u daarover veel belasting moet betalen. De juridische afdeling van Cardenas kent dit als 1 van de weinigen.
Overlijden en een huis op Gran Canaria
Dit is echt een heel specifiek onderwerp, maar globaal kunnen wij u dit wel vertellen. Zorg voor een goed testament in Nederland en neem niet zomaar ook een testament in Spanje. Twee testamenten kunnen elkaar in de weg zitten. In geval van een huwelijk in gemeenschap van goederen kan het huis in de meeste gevallen zonder successierecht naar de langstlevende. Bent u op leeftijd zorg dan dat dit goed geregeld is.
Nuttige informatie
- Erfbelasting en erfrecht op Gran Canaria
Wat je niet mag missen als je een huis in Gran Canaria koopt
Bijna iedereen droomt ervan, een (tweede) huis in een land waar het niet driekwart van het jaar regent. Meestal blijft het daarbij, dromen. Maar wat nou als je droom is uitgekomen. Je hebt een (tweede) huis weten te bemachtigen of je hebt het budget om er één te kopen. Wat zijn de dingen die je niet mag missen bij een (tweede) huis in Gran Canaria.
- Een (tweede) huis hoeft niet altijd een grote villa te zijn. Het kan ook heel goed een appartement zijn in een appartementencomplex. En waar bij een villa meestal een zwembad inbegrepen is, is er bij een appartement vaak geen plek voor. Gelukkig hebben veel appartementencomplexen een gedeeld zwembad. Het voordeel hiervan is dat zelfs als je er niet bent, wordt het zwembad wel onderhouden. Een gedeeld zwembad brengt wel extra servicekosten met zich mee (VVE kosten, costes de comunidad).
- Een huis in Gran Canaria betekent dat het in de meeste huizen ook flink warm kan worden in de zomer. Daarom is een goede airco geen overbodige luxe.
- Het kan natuurlijk zijn dat je een huis in de stad wil, maar zelfs dan is het fijn om de mogelijkheid te hebben om op wandelafstand van de zee te wonen. Waarschijnlijk gaat de voorkeur uit naar een uitzicht op zee. En gelijk heb je, want wie wil nou niet na een lange dag op het strand zitten met je voeten in het zand, een drankje in je hand en het geluid van de golven in je oor.
- Zoals we bij een zwembad ook al genoemd hebben, een (tweede) huis hoeft geen villa te zijn. Wel is het ongeacht de grootte fijn om een plekje voor jezelf te hebben in de buitenlucht. Dit kan een tuin, terras of een balkon zijn. Want in rust kunnen genieten van de zonsondergang of juist de warme zonnestralen kan je heel wat geluksmomenten meebrengen.
- Een goede beveiliging is absoluut geen overbodige luxe. Vooral als het om een (tweede) huis gaat, waar je een groot gedeelte van het jaar niet zelf aanwezig bent. Want niemand heeft zin in krakers of inbrekers. Zeker niet als jij een paar duizend kilometer verderop zit.
- Als je een (tweede) huis ergens hebt is het niet vanzelfsprekend dat je ook een auto tot je beschikking hebt. Want het is sneller (en handiger) om met het vliegtuig te komen, zeker als je vaker op en neer gaat. Dan is het wel zo fijn om op wandel of, als je in de Nederlandse sferen blijft, op fietsafstand een winkel met levensmiddelen hebt.
Disclaimer
Deze informatie is verzameld door vrijwilligers van de NVGC die geen speciale kennis hebben. Ondanks het feit dat wij zorgvuldig zijn kunt u geen rechten ontlenen aan deze publicatie en kan het zijn dat deze informatie inmiddels achterhaald is.
De informatie-pagina's van de NVGC zijn constant in beweging en u speelt daarin ook een rol. Heeft u een op- of aanmerking? Kunt u aanvullen? Weet u meer? Vertel het ons! Nederlanders helpen Nederlanders!