te huur

 

Huren van een huis op Gran Canaria

 

Dit artikel gaat over het huren van een huis op Gran Canaria voor langere termijn. Er worden veel contracten aangeboden voor winterverhuur maar ook voor 1 jaar of soms zelfs onbepaald. Er zijn Nederlanders die voor 5 jaar huren, dat geeft natuurlijk een prijsvoordeel. Belangrijkste eerste opmerking is dat de wet voorschrijft dat u een huurcontract na 6 maanden mag opzeggen, ongeacht of het contract voor langere termijn is. U kunt dus rustig een contract voor een jaar afsluiten en na 6 maanden opzeggen.

Het is op Gran Canaria gebruikelijk dat als u huurt via een makelaar, u een maand huur kwijt bent aan de bemiddeling van de makelaar. Daarnaast betaalt u een borg van 1 maand, soms 2 maanden (dat kan onderhandelbaar zijn). Dat is in verhouding tot de huur van een half jaar best duur, maar het is niet anders. Als u eenmaal iets huurt voor 6 maanden dan kunt u meestal met de eigenaar wel afspreken dat u volgend jaar weer terug komt en dan betaalt u de bemiddeling niet.

De huur voor 6 maanden is meestal inclusief een (maximum) bedrag voor elektriciteit en water. Bij contracten voor 1 jaar of langer is dat meestal juist niet zo. U moet dan zelf de aansluiting voor elektriciteit en water en internet regelen, zoals ook in Nederland. De makelaar regelt dat meestal voor u. De eventuele kosten voor comunidad (servicekosten complex) zijn vrijwel altijd voor de eigenaar. Vraag tijdens de eerste informatie hoe het geregeld is.

U heeft minimaal een paspoort nodig om een huurcontract af te sluiten. Sommige verhuurders vragen een NIE-nummer maar dat is zeldzaam. Meestal verlangen ze dat u de huur contant betaalt, vaak ook als u via een makelaar huurt.

Internet

Voor sommige mensen is dit belangrijk en voor anderen helemaal niet. Op dit moment (2020) is zo'n beetje overal wel glasvezel (fiber) aangelegd. Helaas betekent dat niet dat elk huis het ook heeft. Heel veel huizen zijn gewoon niet aangesloten omdat Spanjaarden dit zonde van het geld vinden. Verkeerde zuinigheid. Vraag aan de verhuurder of het internet glas, ADSL of complex wifi is. In geval van ADSL loopt u het risico dat de draden er al zo lang liggen dat het slecht is, vooral qua stabiliteit. U kunt het wellicht testen. Soms ook is er internet (wifi) op het 'park' cq complex en wordt dat aangeboden. Dat is meestal van slechte kwaliteit maar u kunt dat testen door met uw telefoon op dat wifi aan te sluiten en een snelheidstest te doen. Als u dat test, doe dat dan binnen in het huis dat u wilt huren. Informeer tevoren goed of er internet aangeboden wordt en wat voor soort internet.

TV kijken

De meeste Nederlanders hebben een TV abonnement waarmee ze via een app op hun telefoon of tablet TV kunnen kijken. Als u dan Chromecast (een klein apparaatje) meeneemt hier naar toe, of hier koopt, dan kunt u alles wat u ziet op uw telefoon laten afspelen via de Chromecast op de TV. Dan moet de TV wel een HDMI ingang hebben. Dat is eigenlijk altijd wel het geval maar het is goed dat even te informeren.  Zie ook artikel "Bellen, Internet en TV kijken op Gran Canaria".

Hoe vind je een huurwoning?

Over het algemeen zetten Spanjaarden hun huis pas te huur als het leeg staat. Dat betekent dat als u reageert u de kans loopt meteen te moeten komen kijken en ook supersnel moet kunnen beslissen. Dat kan allemaal alleen maar als u al op Gran Canaria bent. De tactiek om eerst een vakantiewoning voor een week of 2 te huren wordt veel toegepast. Er zijn genoeg huizen voor korte termijn te huur. Verder kan het slim zijn om contacten te leggen met andere Nederlanders die wellicht iets weten.

Waar?

In het zuiden/zuidwesten zijn meerdere dorpen en locaties te vinden. De bekendste is natuurlijk Playa del Ingles. Dat is heel gezellig en heel druk en u vindt daar veel vertier en mooie stranden en duinen.

Van oost naar west

San Agustin en Bahia Feliz zijn populair en mooi en over het algemeen rustig met veel wind.

Playa del Ingles is heel gezellig en druk met mooie stranden en natuurlijk de duinen. Veel wind in de winter.

Arguineguin is een echt dorp met leuke haven. De meeste huizen daar zijn berg-op. Minder wind maar nog wel.

Patalava (ook Anfi) is klein en u heeft echt een auto nodig. Rustig en minder wind.

Puerto Rico is heel toeristisch en wordt steeds mooier met nu ook Mogan Mall. Mooie stranden en geen wind.

Playa del Cura is rustig, weinig wind en u heeft echt een auto nodig.

Tauro is rustig, geen wind, iets warmer en u heeft echt een auto nodig.

Mogán is het mooiste dorpje, veel restaurantjes en barretjes, geen wind en iets warmer.

Wij willen geen namen van makelaars noemen. Een aantal mogelijkheden noemen wij:

1. Mond op mond > Vraag aan andere Nederlanders in uw omgeving waar zij zitten en of zij kunnen helpen of iets weten.

2. Kijk op Fotocasa, Idealista of Vibbo, dat is wel Spaans en vaak zijn huizen al verhuurd of niet meer beschikbaar.

3. Ga naar Google en zoek op 'casa de alquiler tiempo larga Gran Canaria Sur'.

4. Zoek op Google eventueel op 'Nederlandse makelaar gran canaria'.

5. Kijk op Facebook: er zijn meerdere groepen Nederlandstaligen op Gran Canaria en vraag daar.

 

Disclaimer

 

Deze informatie is verzameld door vrijwilligers van de NVGC die geen speciale kennis hebben. Ondanks het feit dat wij zorgvuldig zijn kunt u geen rechten ontlenen aan deze publicatie en kan het zijn dat deze informatie inmiddels achterhaald is.

De informatie-pagina's van de NVGC zijn constant in beweging en u speelt daarin ook een rol. Heeft u een op- of aanmerking? Kunt u aanvullen? Weet u meer? Vertel het ons! Nederlanders helpen Nederlanders!