Canarische vlag

 

De vlaggen van de Canarische Eilanden

 

De Canarische Eilanden vlag bestaat uit drie banen in de kleuren wit, blauw en geel. Op de overheidsversie van de vlag is in de middelste baan het wapen van de Canarische Eilanden te zien, terwijl de civiele versie het wapen niet toont. De blauwe en witte kleuren van de Canarische Eilanden vlag zijn afgeleid van de kleuren van de stad Santa Cruz de Tenerife en de gele kleur van Las Palmas de Gran Canaria. (soms ook: wit=sneeuw, blauw=zee en geel=de zon). Daarnaast komen deze drie kleuren vaak voor op de vlaggen van de zeven Canarische Eilanden.

Het wapen op de overheidsversie van de vlag omvat een blauw schild met daarin zeven zilveren eilanden. Het schild staat onder een kroon en wordt gedragen door twee honden. Daarboven staat in hoofdletters het motto Oceano (de Oceaan). De Canarische Eilanden vlag is in gebruik sinds 16 augustus 1982. De eerste vlag werd rond 1907 gehesen en bestond uit een blauw veld met daarop zeven witte sterren die stonden voor de zeven eilanden te midden van het water van de Atlantische Oceaan.

Echter, tijdens het bewind van Francisco Franco was het voor de Spaanse deelgebieden niet toegestaan om eigen vlaggen te hebben. Pas na zijn dood ontstond er de mogelijkheid voor de Spaanse eilanden om een eigen vlag aan te nemen, waarna de Canarische Eilanden hun eerste officiële vlag baseerden op een ontwerp uit 1961 ontworpen door Movimiento Canarias Libre. Het ontwerp werd officieel krachtens het Statuut van autonomie van de Canarische autonome gemeenschap van 16 augustus 1982.

 

Canarische logo

 

Waarom heeft de Canarische vlag twee honden?

 

De hoofdfoto van dit artikel laat de regionale vlag van de Canarische Eilanden zien. Deze bestaat uit drie kleuren: wit, blauw en geel die verticaal op de vlag staan. Daarnaast in het midden staat een wapenschild bestaande uit een banner met het woord ‘oceano’, een kroon, een schild met daarop zeven eilanden (la Graciosa als achtste eiland staat er niet op) en links en rechts daarvan twee honden. Maar waarom staan daar twee honden op afgebeeld? De oorsprong van deze honden op het schild is te wijten aan het vermeende bestaan ​​van een groot aantal honden op de eilanden.

Volgens de heraldiek is de betekenis van de hond die van een gezelschapsdier, beschermer van de baas. Bovendien zijn deze honden kenmerkend voor het vertegenwoordigen van de Perro de Presa Canario, een groot Spaans ras afkomstig van de eilanden. Wat een discussiepunt is zijn de halsbanden die de honden dragen. Sommigen zien dat als een verbintenis met het Spaanse rijk terwijl anderen aangeven dat alle honden in principe een halsband dragen en daar geen betekenis achter zoeken.

 

 

De eilanden met de daar bijbehorende vlag, schild, hoofdstad, oppervlakte en bevolkingsaantal

 

Eiland 
Vlag
Schild
Hoofdstad
Oppervlakte
km²
Bevolking
per 2020
El Hierro
vlag el hierro schild el hierro
Valverde
268,71
11.147
Fuerteventura
vlag fuerteventura schild fuerteventura
Puerto del Rosario
1.659,74
119.732
Gran Ganaria
vlag gran Canaria schild gran canaria
Las Palmas de Gran Canaria
1.560,10
855.521
La Gomera
vlag gomera schild gomera
San Sebastián de La Gomera
369,76
21.678
Lanzarote
vlag lanzarote schild lanzarote
Arrecife
845,94 
156.189
La Palma
vlag la palma schild la palma
Santa Cruz de la Palma
1708,32 
83.458
Tenerife
vlag tenerife schild tenerife
Santa Cruz de Tenerife
2.034,38
928.604