Als Canario’s ergens van houden, dan is het wel lekker eten. Sterker nog, eten is een belangrijk onderdeel van de cultuur op Gran Canaria! Vooral tegen het weekend zie je veel locals gezellig samenkomen om te eten. Welke gerechten op Gran Canaria jij ook eens zou moeten proberen? Hieronder vind je een aantal favorieten van de locals die je geproefd moet hebben!
Men denkt vaak dat de Canarische keuken vrijwel hetzelfde is als de Spaanse. Maar niets is minder waar! De Canarische keuken is eerder een mix van verschillende keukens. Zo zijn er Spaanse, Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse invloeden te vinden door het gebruik van kruiden en ingrediënten zoals: mais, aardappelen, vis en banaan. Een andere manier waarop je de roots van de Canarische gastronomie kunt terugvinden is door het type gerechten op Gran Canaria die gegeten worden door de locals. Hierbij kun je denken aan stoofgerechten, vullende maaltijdsoepen en diverse tapas.
Van maaltijdsoep tot voorgerecht: de bewoners van de Canarische Eilanden zijn gespecialiseerd in het bereiden van de lekkerste soepen. Potajes worden vaak bereid met aardappelen, groenten, spek en witte bonen tot een voedzame en vullende maaltijdsoep. Populair zijn de linzensoep (potaje de lentejas) en de waterkerssoep (potaje de berros). Caldos zijn wat lichter en staan vaak als voorgerecht op de kaart.
Gamba’s al Ajillo is zonder twijfel één van de favoriete gerechten op Gran Canaria. Heerlijk als tussendoortje, lunch of avondeten! Het geheim van dit recept zit ‘m vooral in de bereiding van de garnalen en de intense smaak van de knoflookolie. Gamba’s al Ajillo wordt in zo’n beetje ieder (tapas)restaurant aangeboden, maar smaakt zeker niet overal hetzelfde. Het lekkerste zijn ze bij het Restaurant Vista Mar aan het Tauro strand, daar krijg je namelijk superverse garnalen in fantastisch geurende, sudderende knoflookolie, afgemaakt met wat hete pepertjes.
Pimientos de Padrón zijn kleine, groene pepertjes die qua vorm veel lijken op Jalapeño pepers, maar absoluut niet heet zijn. Pimientos de Padrón is een van de populairste gerechten op Gran Canaria voor locals en worden vaak gegeten als onderdeel van Tapas. Je vindt ze dus vaak op de kaart bij tapas restaurants. De pepertjes worden in olijfolie gebakken en besprekend met grof zeezout, waardoor ze een ideaal hapje zijn voor bij de borrel.
Papas con Mojo is misschien wel een van de meest bekende gerechten op Gran Canaria en staat standaard op de kaart. Dit gerecht wordt in veel restaurants vaak geserveerd bij het hoofdgerecht, maar kan ook prima als los gerecht gegeten worden. Deze mini aardappeltjes worden met schil in zout water gekookt waardoor ze rimpeltjes krijgen. Daarna worden ze gereserveerd met een traditionele rode of groene Mojo saus.
Hoe kan het ook anders op een eiland: verse vis is de nummer één specialiteit van de Canarische Eilanden. Elke dag zorgen lokale vissers voor een verse vangst vis, schelp- en schaaldieren op je bord. Een populair visgerecht is sancocho canario, een schotel van zoute zeebaars of kabeljauw geserveerd met zoete aardappelen en banaan.
Een andere favoriet voor bij de borrel is natuurlijk die heerlijke Spaanse ham. Met name de Jamón Ibérico is zeker het proberen waard. Jamón Ibérico is qua smaak iets vettiger en nootachtiger dan de Jamón Serrano, die juist weer wat zouter en droger is. De nootachtige smaak van de Jamón Ibérico is te danken aan de varkens, die vrij rondscharrelen in de natuur en hoofdzakelijk eikels eten. De plakjes Jamón worden flinterdun gesneden en vaak uit het vuistje of met een stukje brood en olijfolie gegeten.
Montaditos zijn belegde mini stokbroodjes met warm of koud beleg die je de hele dag door kunt eten als snack of tapas. Dit bekende Spaans fenomeen dateert uit de 15e eeuw en inmiddels zijn Montaditos ook op de Canarische eilanden niet meer weg te denken. Op Gran Canaria vind je in de hoofdstad Las Palmas veel eettentjes die gespecialiseerd zijn in Montaditos. Bij sommige kun je zelfs kiezen uit honderd verschillende broodjes.
Nog zo’n lokale specialiteit is gofio. De bal die gemaakt wordt van geroosterde tarwe, gerst, maïs of kikkererwten stond al bij de oerbewoners van de Canarische Eilanden op het menu. De geknede bal wordt gegeten als brood bij de maaltijd, maar locals eten het ook met melk als ontbijt of als croutons in de soep. Er is zelfs gofio-ijs! Je zult gofio waarschijnlijk alleen in typisch Canarische restaurantjes op de kaart treffen, en anders kun je er altijd naar vragen.
Op Gran Canaria schenk je zijdezachte palmhoning in je thee, over je dessert of op je broodje. Trek in een borrel? Dan is daar de zoete honingrum Ron de Miel. Eilanders zweren bij een lepel "Miel de palma" per dag, voor een langer leven.
De smeuïge specialiteit Majorero eet je op het eiland Gran Canaria. Dit milde geitenkaasje met een vleugje marjolein smaakt heerlijk bij een glas wijn en wat brood erbij en kijken naar de ondergaande zon.
Bienmesabe betekent ‘Het smaakt me goed’, en dat is eigenlijk nog zacht uitgedrukt voor deze goddelijke saus die de basis vormt van een zoet amandelgerechtje uit het binnenland van Gran Canaria. Om je vingers bij af te likken!
Soms aangeduid als de Spaanse donut, is een snack gemaakt van gefrituurd tarwedeeg, soms ook gemaakt van aardappeldeeg, die oorspronkelijk uit Spanje komt. Er zijn twee soorten van churros in Spanje. De ene is dun (en soms geknoopt) en de andere is lang en dik (porra).Churros worden meestal gedoopt in warme gesmolten chocolademelk, die meestal ingedikt wordt met maïzena tot de churros er recht in blijven staan. Veel te zoet, veel te vet, maar stiekem gruwelijk lekker.
Natuurlijk geniet je graag elk moment van de dag van wat lekkers. Met de recepten van de NVC is dat gelukkig geen probleem. Bekijk al onze recepten. Zo vind je vast en zeker snel een recept waar jij helemaal blij van wordt!
Dit heb je nodig voor twee personen:
200 gr gerookte kip (reepjes)Snijd de tomaten in plakken en de appel in blokjes. Snipper het uitje en snijd de augurken in plakjes. Voeg de rozijnen en gerookte kip samen met de gesneden groenten toe aan de ijsbergsla. Maak een dressing van de yoghurt, fritessaus, fijngehakte bieslook en wat peper. Serveer tips en tricks: Voeg een klein beetje citroensap toe aan de dressing als je voor ‘fris’ gaat. Houd wat bieslook achter voor de garnering. Je kunt gerookte kip in reepjes kopen of zelf een gerookte kipfilet in stukjes snijden. Hier op het eiland kan ik geen gerookte kipfilet vinden maar bij de Mercadona hebben ze voorverpakte kant en klare kipfilet stukjes met en zonder kruiden, echt een aanrader en i.p.v bieslook doe ik 2 teentjes knoflook . Als er nog andere leden zijn die een recept willen delen hoor ik dat graag! Eet smakelijk.
Monique Hoogenhuizen
Wil je weten hoe je ‘m maakt? Hieronder vertel ik je hoe je dat kunt doen. En geloof mij, het is zo gepiept.
Voor de bietensalade heb je nodig:
500 gram gekookte bietjes
1 middelgrote ui
1 appeltje
Een halve rode paprika
10 kleine zoetzure augurkjes
Alle ingrediënten in kleine stukjes snijden en door elkaar mengen, dat is alles! In de koelkast 2 dagen houdbaar. Lekker bij de barbecue. Wegens het ontbreken van bederfelijke sausen zoals mayonaise, mosterd enz kun je het wat langer buiten de koelkast op tafel laten staan.
Wat denk je, is deze bietensalade ook iets voor jou?
Heleen Steenbergen
Deze informatie is verzameld door vrijwilligers van de NVGC die geen speciale kennis hebben. Ondanks het feit dat wij zorgvuldig zijn kunt u geen rechten ontlenen aan deze publicatie en kan het zijn dat deze informatie inmiddels achterhaald is.
De informatie-pagina's van de NVGC zijn constant in beweging en u speelt daarin ook een rol. Heeft u een op- of aanmerking? Kunt u aanvullen? Weet u meer? Vertel het ons! Nederlanders helpen Nederlanders!