Klimmen

 

Klimmen op Gran Canaria

 

Het bevoorrechte klimaat en de unieke vulkanische orografie die van Gran Canaria een der belangrijkste toeristische bestemming ter wereld hebben gemaakt, vormen ook het perfecte decor voor bergsport. Een van de populairste vormen, is het rots beklimmen. Op het eiland is een paradijs aan rotsen en bergwanden. Door velen nog niet ontdekt, en daarmee een nieuwe leerzame uitdaging vormend.  Het zich gestadig aandienen van nieuwe mogelijkheden, met nog grotere moeilijkheidsgraad en het toenemend aantal beoefenaars, veelal in clubverband, zijn er het bewijs van dat deze sport groeiende is.

Een rots- en klimparadijs genaamd Gran Canaria

Het vulkanisch reliëf van Gran Canaria ontstond in de loop van 16 miljoen jaar, gedurende drie grote cycli van erupties. De oudste rotsen die met lavastromen zijn uitgespuugd, hebben verschillende lithologische samenstellingen. Zij zijn ideaal voor het klimmen door hun grote soliditeit en sterke adhesie. De erosie was de laatste fase bij de huidige vormgeving van het zo karakteristieke landschap van het eiland:  barrancos (valleien),  afgronden, bergkammen, caldera’s en rotsen. Dit panorama biedt verder alle varianten spleten, kraterpijpen, basaltplateaus etc., die van het eiland een gigantisch klimparadijs maken met nog talloze onontdekte mogelijkheden. Vandaag de dag  wordt er verspreid over het gehele eiland geklommen, hoewel de meest toegankelijke gedeeltes met de beste rotspartijen vanzelfsprekend, voorlopig, het populairste zijn.

Klimgebieden

In het hooggebergte onderscheiden zich emblematische zones zoals de Roque Nublo. Naald van excellente basaltsamenstelling, met 12 prachtige  klimroutes en talloze moeilijkheidsgradaties. Tevens het natuurlijke symbool van Gran Canaria en de oorsprong van de lokale klimsport. Andere hooggelegen rotsen welke beklommen kunnen worden, zijn el Palmés in el Toscón de Tejeda, Betancuria in Ayacata of Narices aan de voet van de noordzijde van de Roque Bentayga. Echter in laatstgenoemd gebied is,  in verband met zijn archeologische waarde, het klimmen slechts beperkt toegestaan.

Dichtbij Roque Nublo ligt de rotsachtige ring “Ayacata”, een waar heiligdom voor de traditionele klimsport. Hier doorkruisen de meeste  van oudsher bekende paden, van diverse lengte en moeilijkheidsgraad, bekende zones; zoals la Libreria, el Frontón del GEC, la Candelilla en el Montañon. Iets verderop gelegen, verheffen zich bij El Pino en El Aserrador de hoogste paden van het eiland langs wanden met een  basaltstructuur.

In het Noordwesten, op meer dan 1000 meter boven zeeniveau, ligt Tamadaba. Een antiek bergmassief, dat zich zelf splitst in verticale muren, bedekt door pijnbomen. Op zijn hoogste gestolde lavastromen liggen de zones  Lomo Caraballo, Supernova, La Perfumería of El Gulich met zijn bekende pad Emiliano Zapata, en die hebben van deze zone, als het ware, de hoofdstad van de klimsport op Gran Canaria gemaakt. Andere plaatsen die genoemd moeten worden, zijn Costa Ayala als voormalige klimschool en Bañadereos. Kliffen aan zee  op respectievelijk 3 en 14 kilometer van de hoofstad Las Palmas. U volgt hiervoor de autopista del norte GC2 westwaarts. 

De rotswanden gemodelleerd door de kracht van het water en de rotsblokken in de barranco-beddingen van het Zuiden, bieden een nieuw decor voor de klimsport en boulder. La Sorrueda, in de barranco van Tirajana vlakbij Santa Lucia, is bakermat voor de klimsport in het Zuiden van Gran Canaria. Tesamen met Fatagonia, in de ernaast gelegen barranco van Fataga en vlakbij het dorp van dezelfde naam, zijn dit de plaatsen met “relatief” het grootste aantal bezoekers. Van latere ontdekking zijn de zuidelijke barrancos van Berriel of Ayagaures, met dezelfde rotskwaliteit en het bijkomende voordeel van het zuidelijk klimaat, dat het mogelijk maakt in elk jaargetijde te klimmen.

Aanbevelingen

Met uitzondering van een beperkt aantal publieke domeinen, militair terrein of  beschermd natuurgebied,  is er geen geografische begrenzing voor de sport. De enige beperkingen zijn die, welke het gebruik van natuurgebied reguleren en voorkomen dat het milieu wordt aangetast of inbreuk wordt gedaan op de leefwereld van bewoners van rurale gebieden.

Het beoefenen van de klimsport vereist de gereglementeerde documentatie

Federatieve licentie, wettelijke aansprakelijkheids- en ongevallenverzekering etc.Het verdient aanbeveling aanvullende en geactualiseerde informatie op te vragen over klimzones, voorschriften, uitrusting etc. bij de Federación Canaria de Montañismo y Escalada of zich door lokaal bevoegde klimmers te laten begeleiden.

 

Video klimmen op Gran Canaria

 

 

 

Klim informatie

 

Naam

Plaats

Website

Canco Playa del Inglés Canco
Climbo Las Palmas Climbo
Grand Climb Gran Canaria Grand Climb
Get Your Guide Gran Canaria Get Your Guide

 

Disclaimer

 

Deze informatie is verzameld door vrijwilligers van de NVGC die geen speciale kennis hebben. Ondanks het feit dat wij zorgvuldig zijn kunt u geen rechten ontlenen aan deze publicatie en kan het zijn dat deze informatie inmiddels achterhaald is.

De informatie-pagina's van de NVGC zijn constant in beweging en u speelt daarin ook een rol. Heeft u een op- of aanmerking? Kunt u aanvullen? Weet u meer? Vertel het ons! Nederlanders helpen Nederlanders!