Snorkelen

 

Snorkelen op Gran Canaria

 

Snorkelen in Gran Canaria is prachtig. Het klimaat is er heerlijk warm waar je prima het hele jaar van kunt genieten. Omdat het zo’n exotisch klimaat heeft kun je bij het snorkelen Gran Canaria prachtige onderwater dieren tegenkomen die je in andere Europese hotspots niet tegenkomt. Zo kun je hier prima octopussen of verschillende soorten roggen vinden. Dankzij het gunstige warme weer gedurende het hele jaar is snorkelen prachtig op Gran Canaria.

Snorkelplekken

Overal op het eiland heerst zo ongeveer hetzelfde klimaat, waardoor je eigenlijk overal wel kunt snorkelen. We hebben de meest bijzondere en favoriete plekken van bewoners er uitgehaald en voor je opgeschreven.

Las Canteras strand

Het gebied achter het rif op het strand van Las Canteras is al bijna tien jaar een microreservaat en het onderwaterleven bloeit. Het beste gebied is langs het rif bij eb en van de rotsen net ten zuiden van Playa Chica. Je ziet er grote gestreepte brasem, scholen papegaaivissen, veel veelkleurige lipvissen, kammers en blauwe juffervissen, en barracudas en roggen. Inktvissen en octopussen komen veel voor en de onderwaterriffen verbergen schorpioenvissen, kardinaalvissen, murenen en tandbaarzen.
Als je iets ziet dat op een zeeslang lijkt, raak dan niet in paniek, want er zijn er geen in de Atlantische Oceaan: in plaats daarvan heb je het geluk gehad om de meest verlegen bewoner van het strand te spotten: de ongevaarlijke en tandeloze slangenaal.

Puerto de las Nieves

Spring van het kiezelstrand in de haven en blijf binnen het zwemgedeelte. Er zijn veel kleine brasems en kleurrijke lipvissen, evenals scholen harder en een enkele octopus. Probeer voor een langere snorkeltocht het gebied aan de andere kant van de oude steiger. Er zijn grote spinkrabben verborgen tussen het wier, maar ze zijn meesters in vermomming. Gevorderde snorkelaars kunnen zelfs naar de beroemde Finger of God-rots zwemmen (nu minus zijn vinger). Zwem niet terug de havenmond in, want hier komt de grote veerboot binnen varen.

Playa de El Cabrón

Playa de El Cabrón is eigenlijk een van de populairste plekken voor zowel snorkelende mensen als duikers. Helaas heeft dit niet geleid tot veel voorzieningen in de buurt, dus zorg dat je dit zelf goed van tevoren meeneemt. Dit komt omdat het onderwaterleven zo bijzonder is op deze plek. Dankzij gebieden met zeegras en vulkanische riffen is het een uniek aanzicht om te snorkelen. Zo vind je onder andere juffertjes, monnik vissen en papegaaivissen. Daarnaast zijn er ook nog meer bijzondere dieren in de buurt. Dit zijn bijvoorbeeld barracuda’s, octopussen en roggen. Het zicht is erg goed omdat het de juiste omstandigheden heeft. Het is wel wat lastiger bereikbaar en het is aan te raden om het laatste stukje te lopen in plaats van te rijden. Vanaf het strand ben je gelukkig wel zo het water in.

Risco Verde

Snorkelen kan ook zeker bij El Puertillo. Qua onderwater leven is het hier iets rustiger dan bij de andere plekken maar het water daarentegen is hier ook erg rustig. Daarnaast zijn er fijne faciliteiten beschikbaar en is er een parkeerplaats voor de auto. Je kunt zo het water in via het strand. Voor de vissen, want die zijn er wel genoeg, moet je even naar de rotsen in de buurt zwemmen maar die zijn vlakbij.

Sardina del Norte

Tot slot kan er ook gesnorkeld worden bij Sardina del Norte. Deze plaats heeft meer grote vissen en zelfs verschillende soorten kleine haaien. Dit kunnen bijvoorbeeld grote roggen, engelhaaien en zelfs een walvishaai zijn. Het is makkelijk bereikbaar met de auto en het heeft een strand en een steiger. Langzaam lopen de rotsen over in zachte zandgrond waar je dus erg mooi kunt liggen.

El Puertillo

Voor het grotere onderwaterleven moet je niet bij El Puertillo gaan snorkelen. Desondanks is deze plaats meer dan het bezoeken waard. Het water is door de ligging extreem rustig en het wemelt hier van de kleine vissen en schaaldieren. Het water rond El Puertillo is het eenvoudigst te betreden via het strand. Vanaf hier is het een minuut zwemmen tot de rotsformaties waar de kleinere vissen zich verschuilen. Het strand van El Puertillo is eenvoudig te bereiken met de auto en faciliteiten zijn rond het strand aanwezig.

Tufia

Tiny Tufia aan de oostkust is de laatste tijd veel in het nieuws omdat het illegaal is verklaard en de regering zegt dat het gesloopt moet worden. De lokale bevolking is niet onder de indruk en vecht om hun huizen aan de kust te behouden. Naast een vechtlust heeft Tufia een klein strand en een beschutte baai die uitstekend geschikt is om te snorkelen. De bodem is lava en er is een enorm scala aan vissen verstopt in de rotsen en grotten.

Playa de Águila

De rotsachtige bodem van dit strand is een andere van de plekken die we aanbevelen om te snorkelen op Gran Canaria, hoewel het als nadeel heeft dat het water snel erg diep wordt en daarom is de zichtbaarheid van de plaats beperkter.

Puerto de Mogán

In Puerto de Mogán kan je vrij aardig snorkelen langs de pier bij de jachthaven. Het water is super helder en rijk aan voornamelijk kleinere kleurrijke vissen. Let wel op de omstandigheden. Als er golven zijn en/of er stroming staat, is Puerto de Mogán niet geschikt om te snorkelen. Het water is te betreden via het strand of de pier. Wel is het van belang om uit te kijken voor kleinere boten aangezien de jachthaven naast het strand ligt. Het is hier verstandig om een boei mee te nemen tijdens het snorkelen je beter zichtbaar te maken voor de boten.

Amadores beach

Amadores heeft geen grote aanbod aan vissen, maar het is een geweldige plek om te snorkelen. Blijf bij de rotsen aan beide uiteinden van het strand en je zal je groepen lipvissen en juffers, tapijten van anemonen, scholen brasem en veel kleine grondels op de rotsen vinden. Er zitten hier ook genoeg octopussen verstopt, maar ze zijn moeilijk te spotten (hint: ze zijn nieuwsgierig en kiezen altijd een grot met een goed uitzicht).

 

Video snorkelen op Gran Canaria

 

 

Snorkel informatie

 

Naam

Plaats

Website

Buceo La Vieja Las Palma Buceo La Vieja
Salitre Sport Las Palmas Salitre Sport
Let's Go Diving Pasito Blanco Let's Go Diving
Scuba Sur Diving Arguineguin Scuba Sur Diving
Blue Water Diving Puerto de Mogán Blue Water Diving
Canary Diving Puerto de Mogán Canary Diving
Gran Canaria Divers Puerto de Mogán Gran Canaria Divers

 

Disclaimer

 

Deze informatie is verzameld door vrijwilligers van de NVGC die geen speciale kennis hebben. Ondanks het feit dat wij zorgvuldig zijn kunt u geen rechten ontlenen aan deze publicatie en kan het zijn dat deze informatie inmiddels achterhaald is.

De informatie-pagina's van de NVGC zijn constant in beweging en u speelt daarin ook een rol. Heeft u een op- of aanmerking? Kunt u aanvullen? Weet u meer? Vertel het ons! Nederlanders helpen Nederlanders!