El Bufadero de la Garita

 

El Bufadero de la Garita

 

Er zijn niet veel plekken op Gran Canaria die niet in de reisgidsen staan, maar La Garita is er één die je niet zo snel tegen zal komen. Deze bijzondere bezienswaardigheid ligt verscholen aan de Oostkust van Gran Canaria, vlakbij het dorpje Melenara en bewijst dat Gran Canaria veel meer te bieden heeft dan zon, zee en strand. In dit artikel vertel ik je alles over dit unieke natuurfenomeen en hoe je er kunt komen!

De Oostkust van Gran Canaria geeft weer een heel ander beeld van het eiland, want hoewel de meeste vakantiegangers hier voor zon, zee en strand komen, vind je hier allesbehalve rustige stranden, hotels en souvenirwinkeltjes. Wanneer je vanaf het Zuiden richting La Garita rijdt verandert de omgeving om de haverklap: van een kustlijn met goudgele stranden, naar een dor vulkanisch landschap tot een kust met grillig gevormde rotsen met groene bergtoppen op de achtergrond die stralen in de zon.

In deze winderige streek zijn het woeste golven die tegen de rotsachtige kust beuken. Het vormt een groot contrast met toeristische regio’s, mede door het overweldigende gevoel van rust. De omgeving is indrukwekkend en een stuk ruiger dan de kustlijn in het Zuiden van Gran Canaria. Het meest bijzondere aan deze regio is de authentieke sfeer, want de kans dat je hier een toerist tegenkomt is heel klein.

Waar rotsen abrupt eindigen in zee en golven woest op de kust slaan ontdek je het watergeweld dat Bufadero de la Garita heet. Hier maak je kennis met de natuurkracht van de zee dat het beste te omschrijven is als een spuitgat met metershoge, spectaculaire waterfonteinen. Een spuitgat of blowhole is een bijzonder natuurverschijnsel dat veel weg heeft van een geiser. Het zeewater wordt door iedere golfslag met een enorme kracht omhoog gestuwd, waardoor een deel La Garita volloopt en het water weer razendsnel terugtrekt, met een grote blazende water wolk tot gevolg. Vaak gebeurt dit spektakel bij La Garita met intervallen van enkele seconden, afhankelijk van de zeecondities. Kortom, hoe woester de golven, hoe groter de water wolk.

 

Video El Bufadero de la Garita

 

 

 

Disclaimer

Deze informatie is verzameld door vrijwilligers van de NVGC die geen speciale kennis hebben. Ondanks het feit dat wij zorgvuldig zijn kunt u geen rechten ontlenen aan deze publicatie en kan het zijn dat deze informatie inmiddels achterhaald is.

De informatie-pagina's van de NVGC zijn constant in beweging en u speelt daarin ook een rol. Heeft u een op- of aanmerking? Kunt u aanvullen? Weet u meer? Vertel het ons! Nederlanders helpen Nederlanders!