Caldera de Bandama

 

De Pico de Bandama is een dode vulkaan gelegen in het oosten van Gran Canaria. Bij de krater komen drie gemeenten samen: Las Palmas de Gran Canaria, Santa Brígida en Telde. De vulkanische krater Caldera de Bandama is door een instorting gevormd. Heden ten dage wordt de krater gebruikt als landbouwgebied, omdat de vruchtbare vulkanische grond uitstekend gebruikt kan worden voor het telen van diverse gewassen. De krater heeft een diepte van ongeveer 200 meter en een diameter van ongeveer een kilometer. Het is hiermee de grootste krater van Gran Canaria. Het hoogste punt, de Pico de Bandama op 569 m hoogte, biedt een fraai uitzicht en overzicht op de hele krater en omgeving.

Wandelen door een uitgestrekt natuurgebied in het noordoosten van Gran Canaria

Tussen de plaatsen Santa Brígida, Telde en Las Palmas de Gran Canaria loopt de route van de Caldera de Bandama door de ravijnen van Las Goteras en Guiniguada, in de richting van de kust. Dit prachtige natuurgebied vormde zich vijf miljoen jaar geleden rond de oude vulkaan Pico de Bandama. De krater is 216 meter diep, terwijl de kraterrand 574 meter hoog en een kilometer in doorsnede is. Naast de geologische waarde van dit gebied herbergt de streek ook de archeologische vindplaats Cueva de los Canarios, die door de oude bewoners van het eiland werd gebruikt als opslagplaats voor de oogst en voor voedsel.

Bergwandelen langs panorama’s en grotten, te midden van inheemse planten en vogels

Met een lengte van amper drie kilometer loopt de wandelroute van de Caldera de Bandama (‘Bandama’ is de Spaanse verbastering van ‘Van Damme’, de naam van de Vlaamse koopman die de krater zijn naam gaf) langs het uitkijkpunt van de Cornical en daarna langs de Casas de Fondo, de grot van Las Bodegas, de vijver van El Culatón en het kruispunt van Las Tres Piedras. Met een stijgingspercentage van 18% is de route tamelijk veeleisend, maar ze gelegenheid om planten als slangenkruid te leren kennen, naast inheemse vogels als de inheemse torenvalk en de zwartkop. Vergeet niet bescherming tegen de zon mee te nemen.

Video Caldera de Bandama