fietsen noord west

 

Fietsen langs de west- en noordkust

 

Fietsers die graag avontuur opzoeken, raden we aan om naar de rustige west- en noordkant van het eiland te trekken. Een van de hoogtepunten daar is de ruige kustweg tussen Los Caserones en Agaete. Deze route slingert langs enkele van de hoogste kliffen van het eiland met uitzicht op buureiland Tenerife bij helder weer. De weg loopt dwars door natuurpark Tamadaba. Terwijl je je vergaapt aan het ene na het andere spectaculaire uitzicht, zul je nauwelijks toeristen treffen. Let op: bij Playa de San Nicolas zijn delen van de weg afgesloten. Het alternatief is om dit deel van de route over de nieuwe provinciale weg, inclusief drie kilometer lange tunnel (lampjes mee) te fietsen.

In het noorden van Gran Canaria waan je je in een andere wereld. Waar het zuiden dor is, tref je in het noorden weelderig groen, bossen en bloemen in alle kleuren van de regenboog. Dat geldt overigens met name in de winter en lente. En waar zich in het zuiden de badplaatsen bevinden, fiets je in het noorden langs vissersplaatsjes en boerendorpjes met akkers en schaapskuddes op de terrasvormige hellingen. Hier kabbelt het leven rustig voort.
Vanaf de noordkust kruipen verschillende routes richting de top van het eiland. Als je vanaf de GC 200 aan de westkust komt, is de GC-293 gevolgd door de GC-220 een logische route naar het hart van het eiland. Deze weg klimt met wisselende percentages over een lengte van 40 kilometer naar een hoogte van 1.600 meter. Je klimt er vanaf de vissersplaatsen aan de kust langs terrasvormige akkers en afgelegen witte bergdorpjes naar de naaldbossen bovenop de helling.

Het laatste stuk over de GC-150 voert over slecht wegdek. Terwijl je fietst richting Cruz de Tejeda heb je spectaculaire utizichten op de groene noordkant van het eiland en het dorre zuiden achter de Roque Nublo. Dan steek je de hoogvlakte bij de Pico de las Nieves over om terug te keren naar het zuidelijk deel van het eiland.