ITV keuring

 

Vanaf 1 juli 2022 wijzigingen bij de Spaanse autokeuring ITV

 

Sinds 1 juli 2022 zijn er enkele wijzigingen bij de jaarlijkse ITV autokeuring in Spanje. Als je een voertuig hebt met een Spaans kenteken dan ben je al bekend met de ITV in Spanje wat heel anders is dan bijvoorbeeld in Nederland. Sinds 1 juli zijn er enkele kleine wijzigingen ingevoerd in hoe deze keuring plaats zal vinden bij de keuringsstations.

In feite zijn er twee wijzigingen waardoor er twee extra tests uitgevoerd kunnen worden tijdens de autokeuring. De eerste is de on-board-diagnostics (OBD) waarbij een computer wordt aangesloten op de on-board computer om zo een diagnose uit te voeren. Dat gebeurt niet bij alle voertuigen maar uitsluitend bij de categorie M en N waaronder de personenwagens en bestelbussen die zijn goedgekeurd voor euro 5 en euro 6 emissies. Dat komt overeen met voertuigen die vanaf 2011 zijn geregistreerd.

De tweede extra test of wijziging heeft te maken met het lezen en verifiëren van het framenummer of chassisnummer van het voertuig. Deze code met een unieke combinatie van 17 alfanumerieke cijfers die gezien kan worden als de ID-kaart van een voertuig, kan ingeslagen zijn of op een op het chassis/frame gemonteerd plaatje zitten. Tijdens deze controle wordt gekeken of het nummer te lezen is, correct is en dat deze niet is gemanipuleerd en daarnaast overeenkomt met de documentatie van het voertuig.

Er is ook nog een derde wijziging die minder opvallend maar wel cruciaal zal zijn. De persoon die de ITV-keuring uitvoert kan via een visuele inspectie de banden controleren. Als de banden versleten of gebarsten zijn wordt er geen extra remtest uitgevoerd en wordt het voertuig automatisch afgekeurd. Het doel van deze visuele inspectie is om een mogelijke klapband tijdens de remtest te voorkomen.

Je moet zelf of jouw garage een afspraak maken voor een keuringsstation in de buurt van je woonplaats en vervolgens zelf met je voertuig door de ‘keuringsstraat’ rijden. Als het niet druk is kun je in 15 tot 20 minuten klaar zijn met de ITV autokeuring in Spanje en je kunt in de auto blijven zitten.