koningsslang 

 

Dit jaar al meer dan 1000 Californische koningsslangen gevangen op Gran Canaria

 

In de eerste 4 maanden van dit jaar werden al meer dan 1.000 exemplaren van de Californische koningsslang gevangen op Gran Canaria, volgens de huidige gegevens waren er op 9 mei 2022 precies 1.010 slangen van deze soort gevangen. Hoewel er dit jaar 10 medewerkers meer verantwoordelijk zijn voor het vangen van de slangen, kon een nieuw record niet worden gevestigd, mede doordat de lage luchtvochtigheid in de winter ervoor zorgde dat de slangen pas vanaf februari de nesten verlieten. De koningsslang is niet giftig en niet gevaarlijk voor de mens. Ze eten voornamelijk knaagdieren en hagedissen, maar af en toe eten ze ook slangen.

Toch is het het op één na meest succesvolle vangseizoen na het seizoen van 2021. Vorig jaar waren er eind april 1.013 exemplaren van deze soort gevangen en 2.648 in het hele jaar 2021.

De huidige cijfers geven ook aan dat de jaarcijfers voor de jaren 2018 (1.092) en 2019 (1.086) ook overschreden zullen worden. Het is af te wachten of de cijfers voor 2020 (1.990) worden gehaald. 49 medewerkers jagen momenteel op de slangen, het seizoen duurt tot half augustus 2022 waarna de slangen weer minder actief worden en meestal in hun nest in de grond verdwijnen.

Er zijn vier gebieden waar de slangen voorkomen, één in het gebied tussen Telde en Valsequillo, één in Gáldar, die zich beide hebben uitgebreid tot Santa Brigida en Agaete. Een ander gebied is te vinden in Montaña la Data in San Bartolomé de Tirajana en een gebied in de Guiniguada-kloof in Las Palmas de Gran Canaria. Van tijd tot tijd verschijnen er echter exemplaren op andere plaatsen.