gran canaria playas

 

De Canarische Eilanden importeren elk jaar Saharazand

 

De Canarische Eilanden importeren elk jaar minstens 200.000 ton zand uit de Sahara woestijn. Dat zand wordt hoofdzakelijk gebruikt in de bouw maar ook steeds meer om de stranden aan te leggen of om deze te herstellen. 200.000 ton lijkt heel veel maar in de jaren zeventig van de vorige eeuw werden er alleen al naar het strand van Las Teresitas op Tenerife vijf miljoen zakken zand geïmporteerd.

De Sahara is de grootste woestijn van de wereld en strekt zich uit over het overgrote deel van Noord-Afrika. Het gebied beslaat delen van de landen Marokko, Mauritanië, Algerije, Libië, Niger, Egypte, Soedan en nog enkele andere landen. De woestijn heeft een oppervlakte van 9 miljoen kilometer, waarmee de Sahara praktisch net zo groot is als het Europese continent.

200.000 ton zand zal deze immense woestijn dan ook niet zo snel missen terwijl het zand graag gebruikt wordt in de bouw vanwege de kwaliteit. Toch klaagt de Vereniging Vrienden van het Saharawi-volk over deze praktijk van zand exporteren. Dat gebeurt volgens de vereniging namelijk zonder enige controle waardoor mogelijke zaden en dieren zichzelf kunnen verplaatsen.

Het importeren van Afrikaans Saharazand is niet iets nieuws want dat gebeurt al tientallen jaren. Zo werd het Playa de las Teresitas in de jaren zeventig omgetoverd van een zwart lavastrand naar een wit Saharazand strand. Daarvoor werd 270.000 ton zand gebruikt, dat zijn pak en beet vijf miljoen zakken.