spth spanje

 

Geen gezondheidsformulier meer nodig om naar Spanje te reizen

 

Om Spanje binnen te komen via Spaanse vliegvelden of havens hoeven reizigers met een geldige QR-code geen online gezondheidsformulier Spain Travel Health meer in te vullen. Wel blijven de andere inreisbeperkingen nog overeind.

Op 6 april 2022, heeft de Spaanse overheid deze wijziging gepubliceerd in de Spaanse Staatscourant Boletín Oficial del Estado (BOE). "Indien men in het bezit is van een geldig digitaal COVID-certificcaat van de Europese Unie of gelijkwaardig is er geen aanvullende documentatie vereist, noch bij het instappen, noch bij de gezondheidscontroles bij aankomst op de Spaanse vliegvelden en in de Spaanse havens", schrijft het Spaans Verkeersbureau in een persbericht.

Is je QR-code geldig?

Of het digitale COVID-certificaat geldig is kun je controleren op de website van het Spaanse ministerie van Gezondheidszorg. Daar kun je de datum van aankomst in Spanje invullen, je land van herkomst. Vervolgens kun je de qr-code (DCC) of equivalent daarvan uploaden in de formaten PDF, PNG, JPG, SVG, GIF and JPEG. Vervolgens zie je of de qr-code groen (geldig) of rood (niet geldig) is. 

Inreisbeperkingen voor Spanje

Voor reizigers uit Nederland en andere Europese landen (met elk vervoermiddel) vanaf 12 jaar nog steeds verplicht een van de volgende drie documenten te laten zien:

  1. Een bewijs van volledige vaccinatie waarbji de laatste dosis minimaal 14 dagen en maximaal 270 dagen voor vertrek is gezet.
  2. Een NAAT (PCR)-test van maximaal 72 uur oud bij aankomst, of een antigeentest van maximaal 24 uur oud bij aankomst, opgesteld in het Spaans, Engels, Frans of Duits of voorzien van een officiële vertaling in een van deze talen.
  3. Een herstelbewijs afgegeven minimaal 11 dagen na de eerste positieve NAAT-test en maximaal 180 dagen.