Portugees oorlogship

 

'Portugees oorlogsschip' op stranden Gran Canaria

 

Deze week zijn er op de noordoostelijke stranden van Gran Canaria, met name in de gemeenten Telde en Las Palmas de Gran Canaria, Portugese oorlogsschepen gevonden.  Een steek van deze soort "kwal" staat bekend als een van de meest giftige en pijnlijke, ze kunnen onder andere koorts, hoofdpijn, ontsteking, misselijkheid en braken veroorzaken. Het is erg belangrijk om contact met deze kwallen te vermijden en snel te reageren als onbedoeld contact een steek tot gevolg heeft.

De angel van een Portugees oorlogsschip kan dodelijk zijn voor een kind en voor elke volwassene met een verzwakte gezondheid. Voor een persoon met een normaal gewicht en een normale gezondheid zou het niet extreem schadelijk moeten zijn en de effecten ervan zouden binnen een paar uur afnemen.

Prikkeling en jeuk in het contactgebied is het mildste symptoom. De steek kan hevige pijn, braken en koorts veroorzaken, misselijkheid en kan zelfs dodelijk zijn. Zijn gif is zeer gevaarlijk en blijft actief, zelfs als het exemplaar op het strand is terechtgekomen. Om deze reden is het essentieel om hem nooit aan te raken.

Als je toch gestoken wordt dan is het eerste wat je moet doen: het gif neutraliseren, door de resten van de tentakels van de huid te verwijderen. Afhankelijk van waar je wordt geraakt, en afhankelijk van de afstand tot een EHBO-post of een apotheek, kun je proberen de plek te wassen met alcohol of zout water. Gebruik nooit vers water omdat dit de effecten versterkt. Het wordt ook niet aanbevolen om azijn te gebruiken, iets dat kan werken bij gewone kwallen. Het is niet aan te raden om koud water aan te brengen, maar bij voorkeur warm en dan een cortisonecrème te gebruiken.