e step

 

Nieuwe verkeersregels voor e-steps in Spanje

 

Sinds 2 januari 2022 gelden in heel Spanje nieuwe verkeersregels voor gebruikers van elektrische steps ook wel e-steps genoemd maar deze zijn eigenlijk pas op 22 januari 2022 van kracht geworden, aldus de Spaanse verkeersdienst DGT. Zo mag men nu niet meer op de stoep rijden met de e-step en is de maximum snelheid 25 kilometer per uur en kunnen de e-step gebruikers ook getest worden op het rijden onder invloed. Daarnaast moeten alle nieuwe e-steps vanaf nu een technisch certificaat hebben. Het rijden met een e-step wordt dus moeilijker gemaakt  en het lopen op het trottoir wordt weer veiliger gemaakt. Deze regels gelden dus voor iedereen die in Spanje (dus ook op Gran Canaria) met een e-step rijdt. 

Wat wel is toegestaan

Maar met de nieuwe regels, waar mag je dan nog wel rijden met een e-step? Volgens de regels moet je op een fietspad rijden indien aanwezig. Voetgangers hebben altijd voorrang dus wachten bij zebrapaden is verplicht. Het is ook toegestaan om met een e-step op de rijweg te rijden binnen de bebouwde kom en met een maximum snelheid van 25 km/uur. 

De nieuwe regels voor e-steps

  • De maximum snelheid is 25 km/uur. Rij je sneller dan 25 km/uur, dan kan je een boete van 500 euro krijgen.
  • Het is noodzakelijk een document bij je te hebben wat gezien kan worden als een bewijs dat de e-step voldoet aan de EU normen.
  • Op het trottoir rijden met een e-step is niet meer toegestaan. Ook het rijden in een voetgangersgebied is verboden.
  • Het rijden op wegen tussen gemeenten, snelwegen, autowegen en tunnels binnen de bebouwde kom is niet toegestaan.
  • Het rijden met een e-step terwijl je teveel alcohol op hebt is verboden.
  • Het rijden met een e-step en het dragen van hoofdtelefoons of oordopjes om muziek te luisteren is verboden.
  • Het is verboden met meer dan één persoon op een e-step te rijden.
  • Het bij je hebben van een officieel rijbewijs wordt ook verplicht maar daar is nu nog niet veel informatie over bekend.

Is een helm verplicht?

Het dragen van een helm op de e-step is over het algemeen in Spanje niet verplicht. Maar veel autonome regio’s en ook gemeenten hebben deze verplichting wel ingevoerd via regionale of lokale wetten.

Is een verzekering verplicht?

Het afsluiten van een verzekering is nog niet verplicht in heel Spanje. Maar net zoals met de helm zijn er gemeenten en autonome regio’s waar een verzekering wel al verplicht is of gaat worden. De Spaanse verkeersdienst DGT zegt dat een speciale verzekering niet verplicht is in Spanje maar dat het wel aan wordt geraden om jezelf en anderen te beschermen in het geval van een ongeluk, aanrijding enz.

Is een kenteken verplicht?

Het is nog niet verplicht dat e-steps een kenteken moeten hebben. Er hoeft ook geen belasting betaald te worden voor het mogen rijden op straat, zoals bijvoorbeeld wel geldt voor personenwagens en motoren/scooters.

De meeste technische certificaten voor de verschillende merken steps zijn o.a. hier te downloaden.