Corona griep

 

Spanje beschouwt corona voortaan als griep

 

Corona beschouwen als een gewone griep, een endemische ziekte die regelmatig terugkeert. De Spaanse overheid is ver gevorderd met de plannen om de monitoring en aanpak van Covid-19 drastisch te gaan veranderen, het liefst zodra de huidige zesde golf aan besmettingen in Spanje voorbij is.

Premier Pedro Sánchez bevestigde in een radio-interview het nieuws uit de krant El País dat de regering bijna klaar is met het ontwikkelen van een systeem om corona niet meer als een pandemie maar als een endemische ziekte te beschouwen. Daarvoor zijn nieuwe instrumenten nodig, en dat debat zullen we ook op Europees niveau moeten voeren.

Dat nieuwe systeem zal gebaseerd zijn op hoe jaarlijks de griep in het land wordt gemonitord. Zo zullen niet álle besmettingen met corona worden gerapporteerd en gevolgd, zoals tot nu toe het geval is. Dat is volgens Sánchez met de explosie van de omikronvariant nu al vrijwel onmogelijk. In plaats daarvan zal een netwerk van geselecteerde huisartsenposten, in samenwerking met enkele ziekenhuizen, de algemene ontwikkeling van de ziekte peilen.

De huidige coronagolf, die ook in Spanje alle records qua besmettingen breekt maar relatief gezien tot aanzienlijk minder ziekenhuisopnames leidt, wordt in het land met opvallend weinig restricties bestreden. Kende Spanje in het voorjaar van 2020 nog een van de strengste lockdowns van Europa, deze winter is er landelijk slechts een mondkapjesplicht, zowel binnen als buiten. Wel zijn er iets meer beperkende maatregelen afhankelijk van elke regio, zoals een QR-code voor de horeca, een maximaal aantal gasten en sluiting van het nachtleven, maar overal zijn bijvoorbeeld de winkels en de horeca geopend. Ook is de quarantaine van positief geteste mensen versoepeld.